5 tips – schysst homestyling

Homestyling innebär att göra fint i bostaden innan den går ut till försäljning. Istället för att anlita en firma kan du göra mycket på egen hand för att höja bostadsvärdet och locka till dig fler spekulanter. Här ger vi dig 5 tips. 

Inkludera istället för att exkludera

Tricket är att skapa ett hem som alla kan tänka sig att bo i. Du ska inte riktiga dig specifikt åt ”singelkillen”, ”flerbarnsfamiljen” eller ”samboparet”. Satsa på neutrala färger och skapa ett hem som är både ombonat och mysigt.

Less is more…

Har du mycket möbler hemma? Ta bort! Ett hem som är överöst med möbler känns trångt och blir svårt att placera så överväg noga vilka möbler du ska ha kvar.

Anpassa inredning efter yta. Tänk såhär: Hur många sittplatser är matbordet avsett för? Hur många får plats i soffan? Behövs verkligen den där fåtöljen eller blir den överflödig? Är soffgruppen för stor eller lagom stor? Ta en runda i hemmet och se till så att det finns något i varje hörn och häng upp gardiner.

 

Det ska inte se ut som att det är höga vågor på havet (alltså att det står mycket möbler i ena sidan av rummet, och kanske ingenting alls i den andra sidan). Möbler och textilier ska fördela sig jämnt. Det ger en snygg helhet och ett ordnat intryck.

Rent och fräscht!

Ta bort personliga tillhörigheter så som familjefoton, anslagstavlor och annat. Addera fina blommor, doftljus, köksredskap och goda kryddor. Det ska kännas som att det bor människor i hemmet, snarare än att människor är på väg därifrån (även om så är fallet). Få det att se ombonat och trevligt ut. Det ska vara fullt av liv och rörelse. 

Det ska finnas gott om golvutrymme så att spekulanterna kan ta sig fram och utforska det de är nyfikna på. De ska inte behöva sträcka sig över ett bord för att kunna titta ut genom fönstret eller kliva sick-sack genom soffgruppen för att ta sig genom vardagsrummet. Skapa luft, helt enkelt. 

 

 

Bortsett från det rent inredningsmässiga är det även viktigt att putsa fönstren och göra rent och fint. När man kommer som spekulant på en husvisning använder man samtliga sinnen. Det är med andra ord inte enbart inredningen som spelar roll utan dofter är minst lika viktiga. Ett välstädat hus som doftar gott säger mycket om husägaren. 

Inga frågor är dumma

Tycker du att inredning är ganska svårt och inte känner för att anlita någon inredningsexpert – vänd dig till din bekantskapskrets.

Använd sociala medier och be om hjälp. Kom ihåg att lyssna in vad din vänner säger som är på besök. Fråga vad de tycker om inredningen. Det krävs ingen inredningsexpert för att komma med goda råd och tips när det kommer till just homestyling.

En bra ”icebreaker”

Sök bilder på bostadsförmedlingssajter och på nätet. Hur brukar bostäder se ut som ligger ute till försäljning?

Vilka vinklar är vanliga på foton? Fota gärna trämaterial och fyll på med växter och grönska. Luska fram vilka de stora inredningstrenderna är och gör hemmet modernt och trevligt. Många som letar hus har garanterat funderat på hur de själva ska inreda hemmet en vacker dag. Om du redan ligger steget före och har tagit reda på inredningstrender så kommer du snabbare att väcka ett intresse hos spekulanterna. Det är dessutom en bra ”icebreaker” att berätta om inredningen och hur du tänkt.

 

 

Linda Bengtzings favoritprylar i hemmet.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar