5 tips – skapa bästa hemmakontoret

Ett bra hemmakontor har ordning och reda, en skön kontorsstol och bra förvaringsmöjligheter. Men det är inte allt. Här får du 5 tips. 

Ett hemmakontor är en plats som är avsedd för arbete. Det ska vara en plats som är inbjudande och där du har ordning och reda. Se hemmakontoret som en tillflyktsort dit endast du har tillträde. Precis som på arbetsplatsen vill du inte att någon kommer och rotar runt bland papper, pennor och pärmar. Keep it clean.

Håll ordning och reda på arbetsbordet i ditt hemmakontor

Det kanske allra viktigaste är arbetsbordet. Det ska vara enkelt och stilrent och på bordet ska det inte vara rörigt och stökigt. Bastanta möbler och flashig inredning kan du lämna till vardagsrummet och det behövs inte alls i ett hemmakontor. På arbetsbordet ska du kunna hitta det du söker fort. Det gäller allt från pennor, laptop och anteckningsblock.

Välj en kontorsstol som är skön att sitta i

Val av kontorsstol är av stor betydelse. I ett hemmakontor ska du kunna sitta skönt i åtaliga timmar med pappersarbete och annat bestyr. Välj en kontorsstol som du tycker är skön. Tänk att funktion går före skönhet. Det innebär dock inte att det ena nödvändigtvis behöver utesluta det andra.

Det kan med fördel vara en stol som du inte sjunker ner i, men som ändå ger ett skönt stöd mot ryggen. Ergonomi är viktigt och det innebär att kontorsstolen bör vara lagom hög så att du inte tvingas luta dig över arbetsbordet eller kröka ryggen.

Viktigt med förvaring och inredning i ditt hemmakontor

För att få ordning och reda är pärmar, förvaringslådor och hurtsar att föredra. Det hjälper dig att hitta struktur. Fokusera på förvaring. Har du ordning så kommer det bli lättare för dig att komma igång och det gör att hemmakontoret känns inbjudande. Köp in en anslagstavla, whiteboard eller metallställning som du fäster på väggen ovanför arbetsbordet.

Organisera och förvara smart i ditt hemmakontor

Välj ut ett bra rum till hemmakontor

Hemmakontoret gör sig väl i ett rum som resten av familjen inte använder eller där du inte spenderar kvalitetstid. Inred inte hemmakontoret med en TV eller soffa; det kommer automatiskt få dig att prioritera annat än just arbete.

Har du begränsad yta i bostaden kan du inreda hemmakontoret i ett av sovrummets hörn exempelvis. Med enkla medel kan du avgränsa eller avsätta en yta för hemmakontor. Du kan använda en rumsavskiljare eller ställa upp en bokhylla mellan sängen och hemmakontoret.

Läs också: Bygg hemmakontoret själv

Ha bra ljusinsläpp och använd dig av utsikten

Bra naturligt ljusinsläpp är viktgt i ett hemmakontor. Det håller dig pigg och fokuserad. Sätt inte upp stora, tunga gardinlängder som kommer att begränsa ljusinsläppet.

Väljer du att inreda hemmakontoret i ett rum en trappa upp, eller är utsikten fenomenal, ska du givetvis dra nytta av det. Då kanske du till och med ska ställa arbetsbordet så att du enkelt kan titta ut genom fönstret och runda av dagen när solen går ner.

Sitt inte uppe sena nätter och jobba. Sömn är viktigt för återhämtning och för att orka med dagarna. Med det sagt ska du fortfarande se till att ha bra belysning i hemmakontoret. Ha gärna lite starkare belysning över arbetsbordet och lite svagare belysning i resten av rummet för att göra det trivsamt och ombonat.

Läs också: Snickerboa blev fint kontor

Viktigt med bra ljusinsläpp på ditt hemmakontor

Husmorsknep för miljövänlig städning.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar