5 tips – skapa bästa hemmakontoret

Ett bra hemmakontor har ordning och reda, en skön kontorsstol och bra förvaringsmöjligheter. Men det är inte allt. Här får du 5 tips. 

Ett hemmakontor är en plats som är avsedd för arbete. Det ska vara en plats som är inbjudande och där du har ordning och reda. Se hemmakontoret som en tillflyktsort dit endast du har tillträde. Precis som på arbetsplatsen vill du inte att någon kommer och rotar runt bland papper, pennor och pärmar. Keep it clean.

Håll ordning och reda på arbetsbordet i ditt hemmakontor

Det kanske allra viktigaste är arbetsbordet. Det ska vara enkelt och stilrent och på bordet ska det inte vara rörigt och stökigt. Bastanta möbler och flashig inredning kan du lämna till vardagsrummet och det behövs inte alls i ett hemmakontor. På arbetsbordet ska du kunna hitta det du söker fort. Det gäller allt från pennor, laptop och anteckningsblock.

Välj en kontorsstol som är skön att sitta i

Val av kontorsstol är av stor betydelse. I ett hemmakontor ska du kunna sitta skönt i åtaliga timmar med pappersarbete och annat bestyr. Välj en kontorsstol som du tycker är skön. Tänk att funktion går före skönhet. Det innebär dock inte att det ena nödvändigtvis behöver utesluta det andra.

Det kan med fördel vara en stol som du inte sjunker ner i, men som ändå ger ett skönt stöd mot ryggen. Ergonomi är viktigt och det innebär att kontorsstolen bör vara lagom hög så att du inte tvingas luta dig över arbetsbordet eller kröka ryggen.

Viktigt med förvaring och inredning i ditt hemmakontor

För att få ordning och reda är pärmar, förvaringslådor och hurtsar att föredra. Det hjälper dig att hitta struktur. Fokusera på förvaring. Har du ordning så kommer det bli lättare för dig att komma igång och det gör att hemmakontoret känns inbjudande. Köp in en anslagstavla, whiteboard eller metallställning som du fäster på väggen ovanför arbetsbordet.

Organisera och förvara smart i ditt hemmakontor

Välj ut ett bra rum till hemmakontor

Hemmakontoret gör sig väl i ett rum som resten av familjen inte använder eller där du inte spenderar kvalitetstid. Inred inte hemmakontoret med en TV eller soffa; det kommer automatiskt få dig att prioritera annat än just arbete.

Har du begränsad yta i bostaden kan du inreda hemmakontoret i ett av sovrummets hörn exempelvis. Med enkla medel kan du avgränsa eller avsätta en yta för hemmakontor. Du kan använda en rumsavskiljare eller ställa upp en bokhylla mellan sängen och hemmakontoret.

Läs också: Bygg hemmakontoret själv

Ha bra ljusinsläpp och använd dig av utsikten

Bra naturligt ljusinsläpp är viktgt i ett hemmakontor. Det håller dig pigg och fokuserad. Sätt inte upp stora, tunga gardinlängder som kommer att begränsa ljusinsläppet.

Väljer du att inreda hemmakontoret i ett rum en trappa upp, eller är utsikten fenomenal, ska du givetvis dra nytta av det. Då kanske du till och med ska ställa arbetsbordet så att du enkelt kan titta ut genom fönstret och runda av dagen när solen går ner.

Sitt inte uppe sena nätter och jobba. Sömn är viktigt för återhämtning och för att orka med dagarna. Med det sagt ska du fortfarande se till att ha bra belysning i hemmakontoret. Ha gärna lite starkare belysning över arbetsbordet och lite svagare belysning i resten av rummet för att göra det trivsamt och ombonat.

Läs också: Snickerboa blev fint kontor

Viktigt med bra ljusinsläpp på ditt hemmakontor

Husmorsknep för miljövänlig städning.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar