7 vanliga inredningsmissar

Nakna glödlampor, pyttesmå mattor och livlösa hem. Inredaren Frida Ramstedt, som driver inredningsbloggen Trendenser, listar några vanliga möbleringsmissar och vilka knep vi kan ta till för att undvika dem.

Vardagsrum

1. Lamporna sitter fel 

– Många väljer lampa mer för utseendet än funktionen. Ibland ser vi den inte ens tänd innan vi köper den. Tänk på hur lampskärmen formar ljuset, och var den ska sitta. Över matbordet behövs riktad belysning, alltså en lampskärm som kan pressa ljuset nedåt mot bordsskivan så att man ser maten man ska äta eller tidningen man vill läsa. Nakna glödlampor, som är populära nu, ger ingen riktad belysning alls. 

En annan miss är att alla ljuspunkter placeras på samma nivå, vilket skapar en ”ljusmidja”. Det förminskar rummet och ger inte samma atmo-sfär som om du placerar lampor på olika höjder och riktar ljuset både uppåt och nedåt, säger Frida.

2. Platt & livlöst hem

– Med mycket ”slutna” material i hemmet – som lackade mdf-skivor och plast – är det lätt att hemmet känns för perfekt och dött. Bryt då av med mer ”levande” kontraster, som trä med vackra ådringar, marmor och fårskinn eller kuddar med organiska mönster. Och tvärtom, om du har ett lantligt hem kan du bryta av med något modernt för att skapa spänning.

Läs även: Kleinblå – trendfärgen är tillbaka!

3. Det är övermöblerat

– Vi byter bostad oftare nuförtiden, vilket lätt gör att vi har för mycket möbler som inte riktigt passar i det nya hemmet. Som att soffan är för stor för var—
dagsrummet – då kan det vara bättre att försöka sälja soffan och hitta en som passar i måtten. Tänk på proportioner och storlek, och att det finns tillräckligt med passagemått runt möblerna.

4. Vi går emot husets karaktär

– Alla tidsepoker har sina stilideal. Många brukar våld på dem, men försök i stället vända husets egenskaper till något positivt. Som alla gillestugor som byggdes på 70-talet då man ville ha ett mörkt och mysigt tv-rum. I dag försöker många ljusa upp dem, men det är bättre att ta vara på den mysiga känslan. Det kan också se knasigt ut att sätta in ett jättetrendigt kök i ett sekelskifteshem. Större renoveringar ska klara av att överleva tillfälliga trender, så det är viktigt att sådana beslut lirar med huset, snarare än med vad som är ”inne”.

5. Allt är lika stort

– En vanlig miss är att ställa saker bredvid var-andra som är lika stora, då känns det som om de står i givakt, på en rad. Ta i stället till inredningsknepet att ”bråka lite med ögat” och gruppera föremål i olika storlek och udda antal.

6. Mattorna är för små

– Mattor som ser ut som fristående små frimärken blir sällan bra. Nej, mattan ska ge en ”botten” till möblerna. Den ska helst svälja hela soffgruppen eller vara så stor att åtminstone 1/3 eller 2/3 av soffan står ovanpå mattan. Se till att mattan under matbordet sticker ut minst 60 cm runt om, det är inte skönt när stolsbenen hamnar utanför kanten eller hakar upp sig på mattan. 

7. Vi glömmer oss själva

– Det är lätt att kopiera bilder från inredningstidningar. Men ställ dig själv frågan: Hur skulle det kännas att leva där? Är möblerna bekväma? Riktigt bra design förenar funktion och form. Vi borde fokusera på vad vi själva mår bra av, inte vad vi vill signalera till andra, säger Frida.

Läs också: Snyggt med tapeter – här är vårens trender!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar