Allt du behöver veta om vägghyllor

Vägghyllor kan hängas på lite olika sätt - vilket givetvis är charmen med dem. Här får du allt du behöver veta om vägghyllor.

Lägg extra krut på att visa upp

När du sätter upp vägghyllan ska du känna hur den liksom omedelbart hamnar i blickfånget. Man ska alltså lägga märke till den direkt när man klivit över tröskeln in till rummet och börjar se sig omkring.

Vanliga, vågräta traditionella hyllor är inget man lägger märke till eller lägger på minnet heller för den delen. Gör något unikt och roligt istället. Lägg ner lite extra krut och möda på att visa upp prydnadssaker och andra föremål som du är stolt över. Låt dem träda fram med vägghyllans hjälp.

Låt vägghyllan bli en central del av rummet

En vägghylla fyller olika funktioner och en av dem är att lyfta fram dekoration och prydnadssaker på ett snyggt sätt. Ett sätt att göra vägghyllan till en central del av rummet är att rama in den med hjälp av andra föremål. Sätt upp tavlor ovanför eller bredvid vägghyllan eller ställ en växt på golvet som liksom slingrar sig uppåt.

Lyckas du dessutom hitta tapeter eller väggfärg som framhäver vägghyllan ytterligare är det ett stort plus.

Oändligt många varianter

Vägghyllor finns i oändligt många varianter och har alla olika former och utseenden. Ytterst är detta en smaksak men det fina med vägghyllor är att du kan ställa dit i stort sett vad som helst, små eller stora, korta eller långa prydnadssaker och andra föremål. 

 

 

En del vägghyllor gör sig bäst mitt på väggen. Pang på, liksom. En del vägghyllor, å andra sidan, lämpar sig bäst i rummets ena hörn eller bredvid dörrposten. Oavsett vilket så skapar vägghyllor ordning och en struktur som är behaglig att titta på. Vägghyllans placering beror på hur stort rummet är och hur det är inrett i övrigt. Planera därför noggrant och utgå från inredningen när du bestämmer dig för var du ska sätta upp vägghyllan någonstans. 

Avståndet mellan hyllplan beror på föremål

Klassikern är att köra ett hyllplan, två eller tre. Det räcker att ha 10-20 centimeters mellanrum mellan varje hyllplan. Avståndet avgörs av vad du ställer på varje hyllplan. En del flaskor är längre än andra och det samma gäller med inbundna böcker och pocketböcker som är olika höga. Planera därför vad du ska ställa på varje hyllplan innan du börjar skruva så att du inte blir besviken.

 

 

Presentera på ett levande och lekfullt sätt

Det vanligaste är ju som bekant att man ställer saker bredvid varandra, på ett hyllplan. På samma sätt. Prova istället med att experimentera lite. Du kan ha böcker ståendes, liggandes eller lutandes. Det är ett levande och lekfullt sätt att presentera föremål på. Ingen kommer ihåg en fegis. Så är det.

Ett annat grepp som är snyggt är att fästa två läderremmar runt en hylla. Förutom det rent praktiska (att hyllan faktiskt sitter fast) är det en snygg inredningsdetalj som garanterat drar till sig blickar. Har du dessutom skinnmöbler eller andra prydnadssaker i lädermaterial blir helheten riktigt läcker. Det ser genomtänkt ut med den röda tråden som du på så sätt lyckas åstadkomma.

 

 

Spikknepet som räddar dina fingrar!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar