Är din dalahäst guld värd?

I många hem finns en dalahäst. Hos en del står den framme, andra låter den samla damm i skåpet.
Men plocka fram den och kolla ordentligt – de går nämligen upp i pris och har blivit trendiga igen.
dalahäst

Förra året sattes ett nytt rekord för en dalahäst, en lite annorlunda variant med en ryttare på klubbades för hela 367 530 kronor hos Dalarnas auktionsbyrå. Det är världens dyraste dalahäst. Den näst dyraste såldes 2015 hos samma auktionshus. Det var en så kallad Bodahäst från 1800-talet, originalmålad, grågrön med svarta fläckar. Målad av någon av Bodamålarna. Idag görs det kopior av den som säljs via hembygdsföreningen. 

I och med rekordförsäljningarna har många fått upp ögonen för gamla dalahästar och tittar i sina gömmor vad de har. I januari för några år sedan gick två dalahästar för 46 000 kronor hos Uppsala Auktionskammare, utropet var 4 000 till 5 000 kronor. Därefter såldes två hästar för 26 000 kr/styck hos Dalarnas Auktionsbyrå. För dryga två år sedan klubbades en pålle hos Kolonn/auctionet för 71 500 kr.

Populär även utomlands

Samlarna är beredda att betala, och de finns både i Sverige och utomlands. För sedan 1939 är dalahästen en världskändis. En enormt stor dalahäst tillverkad hos NK snickeri i Nyköping skeppades då över till New York där den visades upp på Världsutställningen.

Förr i tiden var det fyra hästbyar i Mora: Bergkarlås, Vattnäs, Risa och Nusnäs. Där satt familjer och täljde och dekorerade (krusade) på gårdarna. 

Idag är det bara två större tillverkare kvar. Grannas och Nils Olssons i Nusnäs. Hos Grannas gör man omkring 100 000 hästar varje år, tjugo procent går på export. 

Idag har hantverk framtiden för sig på andrahandsmarknaden. Så även om du har en mer modern/nutida häst från Nusnäs så är den unik. Bäst att lära känna den, se detaljerna och hitta dess historia. Något att föra vidare till kommande generationer. För den kommer att stiga i värde! Hantverk är hantverk!

Lär känna din dalahäst!

Det finns miljontals dalahästar, men ingen är den andre lik. Det är ett genuint hantverk. Här är detaljerna du ska kolla på.  

1. Öron – delade öron gjordes ibland fram till 1950.

2. Ögon – en prick, ett streck eller ett öppet öga. Olika målare/krusare har gjort på sitt sätt. 

3. Bläs – ett rakt streck eller flera? Vilken färg? Kan se helt olika ut beroende på upphovsman/tillverkare.

4. Nosrem – finns i många kulörer, ibland är de dubbla.

5. Klocka – inte så vanligt på de moderna pållarna. Klockorna ser annorlunda ut beroende på vem som målat. 

6. Tygel – har gjorts i olika kulörer, kan vara smal eller bred.

7. Bröstband – mönster och färger varierar. 

8. Mönster – en del hästar saknar mönster mellan banden, såväl moderna som gamla. Men om det finns mönster kan de också se helt olika ut. 

9. Fötter – sedan 1952 doppas hästarna som görs i Nusnäs i färgbad och får därmed färg under fötterna/hovarna. 

10. Bukband – mönster och färger varierar. 

11. Sadelbård – mönster och färger varierar.

12. Strumpa – denna har ingen strumpa, men det har ofta de blåvita hästarna. Därav namnet blåbening (se nedan). 

13. Svans – görs i olika kulörer. Kan vara rak, svängig eller bara bestå av prickar. 

14. Sadel – mönster och färger varierar. 

15. Man – kan vara enfärgad, ha olika mönster och kulörer, samt vara delad. 

Håll utkik efter det här!

  • Är den etikettmärkt och etiketten sitter kvar ska den finnas under magen.
  • Om den är signerad, så syns signaturen oftast under magen.
  • Om någon har fått den i gåva med sitt namn eller datum på syns det på sidan under halsen.
  • Är halsen lång i förhållande till kroppen? Då kan det vara en äldre häst.
  • Den vanligaste basfärgen är orange. Färg har använts sedan 1810. De äldre är målade med så kallade blymönjefärg. Från 1950-talet är de målade i lösningsbaserade oljefärger och från år 2000 används vattenburna färger.  
  • Äldre blå (lyxfärg) hästar gjordes från 1790, främst i Leksand.
  • De äldre vita hästarna finns från 1840. 
  • Från slutet av 1900-talet tillverkas hästar i alla möjliga kulörer: rosa, lila, vitt, guld, silver. Men orange dominerar fortfarande. 

Läs också: 80-talsprylarna du ska spara!

Dalahästar på auktion

1. Stor dalahäst

dalahäst

Större hästar går mycket dyrare än mindre. Det gör inte något om de är de är nya. Här en dalahäst från Nils Olssons i Nusnäs, senare delen av 1900-talet, 76 cm hög och 73 cm bred. Utrop 5 000 kr, såldes för 7 900 kr hos Limhamns auktionsbyrå. 

2. Stor svart dalahäst

svart dalahäst

Även den här väldigt stor – hela 80 cm hög, 75 cm lång. Utrop 3 000 kronor. såld för 5 199 kronor hos Helsingborgs auktionskammare.

3. Olof Falk-häst

olof falk häst

Är signerad O.Falk som står för Olof Falk (1885–1948). Han var född i hästbyn Bergkarlås i Dalarna, där han började tälja och krusa (dekorera) hästar. Men så flyttade han till Mariestad och blev polis, han fortsatte att göra dalahästar på fritiden. Du känner igen en Olof Falk-häst på manen, bandet med sinusvågor och sadeln som har blad och en molnformad bård. Detta exemplar klubbades för 16 500 kr hos online.auktionsverket.

4. Blåbening

blåbening

Blåbeningar är vita hästar med blå ben/strumpor (strumporna kan vara lite olika långa), de tillverkades mellan 1890 och 1940. Blå långa strumpor som här, gjordes bland annat av familjerna Hvit och Rytter. Denna från 1900-talets första hälft, höjd ca 15,5 cm, hade ett utrop på 2 000 kr men såldes för 14 500 kr hos online.auktionsverket.

5. Nisserhäst

nisserhäst

En häst från 1920-talet av Hilma Nisser. Hon tillhörde familjen Nisser i byn Vattnäs. Deras hästar är mycket eftertraktade. Kännetecken är det öppna ögat, dekorationsmönster på kroppen som runda blå ringar, bukband i form av en kedja och ovanlig klocka på bringan under halsen. Denna klubbades för 2 600 kr hos Dalarnas auktionsbyrå.

6. Dalahästar

dalahästar

Två helt olika från 1900-talets mitt, 20 cm hög respektive 19 cm hög. Utrop 1 000 kr, klubbades för 17 500 kr hos Stockholm auktionsverk Magasin 5. 

7. Nusnäshästar

nusnäshästar

Fem hästar från tillverkaren Nils Olsson i Nusnäs som finns kvar än idag. Hästarna är 7–41 cm höga, etikettmärkta, utrop 800 kr, såldes för 1 699 kr hos auctionet.com. Även om de är från samma tillverkare så ser du här att krusningen (mönstren) skiljer sig åt – banden, manen och sadeln är inte likadana hos varken de orange eller de blå.

8. Fågelsjöhäst 

fågelsjöhäst

Är egentligen inte en dalahäst, utan en häst från gården Fågelsjö som är en Hälsingegård i Orsa Finnmark nära Dalarna. Gården är en av de Hälsingegårdar som ingår i världsarvet. Hästen är från en förlaga från 1850-talet. Den tillverkas vid gården Fågelsjö. Denna klubbades för 650 kr. 18 cm hög.

9. Brändinhäst

brändinhäst

I Orsa fanns Anders ”Brändin” Bergström (1870–1958) som täljde hästar som hade delade öron, utskuren svans och ibland ett vridet huvud. Denna är från 1850-talet och klubbades hos Dalarnas auktionsbyrå för 7 000 kr. 

10. 1800-tal

1800-tal dalahäst

Dalahäst från 1800-talet, 25 cm hög. Ett exempel på hur svårt det kan vara att värdera en dalahäst är att utropet bara var 2 000 kr, men den klubbades för hela 13 600 kr i februari hos Växjö auktionskammare. 

11. Nils Olsson-häst, Nusnäs

nils olsson nusnäs

25 cm hög, såld för 500 kr hos Helsingborgs auktionskammare. 

12. Dalahästar

dalahästar

Sju dalahästar, olika färger, olika tillverkningsår och 7 till 17 cm höga. Klubbades för 2 731 kr hos Stockholms auktionsverk magasin 5. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar