Är din dalahäst guld värd?

I många hem finns en dalahäst. Hos en del står den framme, andra låter den samla damm i skåpet.
Men plocka fram den och kolla ordentligt – de går nämligen upp i pris och har blivit trendiga igen.

dalahäst

Förra året sattes ett nytt rekord för en dalahäst, en lite annorlunda variant med en ryttare på klubbades för hela 367 530 kronor hos Dalarnas auktionsbyrå. Det är världens dyraste dalahäst. Den näst dyraste såldes 2015 hos samma auktionshus. Det var en så kallad Bodahäst från 1800-talet, originalmålad, grågrön med svarta fläckar. Målad av någon av Bodamålarna. Idag görs det kopior av den som säljs via hembygdsföreningen. 

I och med rekordförsäljningarna har många fått upp ögonen för gamla dalahästar och tittar i sina gömmor vad de har. I januari för några år sedan gick två dalahästar för 46 000 kronor hos Uppsala Auktionskammare, utropet var 4 000 till 5 000 kronor. Därefter såldes två hästar för 26 000 kr/styck hos Dalarnas Auktionsbyrå. För dryga två år sedan klubbades en pålle hos Kolonn/auctionet för 71 500 kr.

Populär även utomlands

Samlarna är beredda att betala, och de finns både i Sverige och utomlands. För sedan 1939 är dalahästen en världskändis. En enormt stor dalahäst tillverkad hos NK snickeri i Nyköping skeppades då över till New York där den visades upp på Världsutställningen.

Förr i tiden var det fyra hästbyar i Mora: Bergkarlås, Vattnäs, Risa och Nusnäs. Där satt familjer och täljde och dekorerade (krusade) på gårdarna. 

Idag är det bara två större tillverkare kvar. Grannas och Nils Olssons i Nusnäs. Hos Grannas gör man omkring 100 000 hästar varje år, tjugo procent går på export. 

Idag har hantverk framtiden för sig på andrahandsmarknaden. Så även om du har en mer modern/nutida häst från Nusnäs så är den unik. Bäst att lära känna den, se detaljerna och hitta dess historia. Något att föra vidare till kommande generationer. För den kommer att stiga i värde! Hantverk är hantverk!

Lär känna din dalahäst!

Det finns miljontals dalahästar, men ingen är den andre lik. Det är ett genuint hantverk. Här är detaljerna du ska kolla på.  

1. Öron – delade öron gjordes ibland fram till 1950.

2. Ögon – en prick, ett streck eller ett öppet öga. Olika målare/krusare har gjort på sitt sätt. 

3. Bläs – ett rakt streck eller flera? Vilken färg? Kan se helt olika ut beroende på upphovsman/tillverkare.

4. Nosrem – finns i många kulörer, ibland är de dubbla.

5. Klocka – inte så vanligt på de moderna pållarna. Klockorna ser annorlunda ut beroende på vem som målat. 

6. Tygel – har gjorts i olika kulörer, kan vara smal eller bred.

7. Bröstband – mönster och färger varierar. 

8. Mönster – en del hästar saknar mönster mellan banden, såväl moderna som gamla. Men om det finns mönster kan de också se helt olika ut. 

9. Fötter – sedan 1952 doppas hästarna som görs i Nusnäs i färgbad och får därmed färg under fötterna/hovarna. 

10. Bukband – mönster och färger varierar. 

11. Sadelbård – mönster och färger varierar.

12. Strumpa – denna har ingen strumpa, men det har ofta de blåvita hästarna. Därav namnet blåbening (se nedan). 

13. Svans – görs i olika kulörer. Kan vara rak, svängig eller bara bestå av prickar. 

14. Sadel – mönster och färger varierar. 

15. Man – kan vara enfärgad, ha olika mönster och kulörer, samt vara delad. 

Håll utkik efter det här!

  • Är den etikettmärkt och etiketten sitter kvar ska den finnas under magen.
  • Om den är signerad, så syns signaturen oftast under magen.
  • Om någon har fått den i gåva med sitt namn eller datum på syns det på sidan under halsen.
  • Är halsen lång i förhållande till kroppen? Då kan det vara en äldre häst.
  • Den vanligaste basfärgen är orange. Färg har använts sedan 1810. De äldre är målade med så kallade blymönjefärg. Från 1950-talet är de målade i lösningsbaserade oljefärger och från år 2000 används vattenburna färger.  
  • Äldre blå (lyxfärg) hästar gjordes från 1790, främst i Leksand.
  • De äldre vita hästarna finns från 1840. 
  • Från slutet av 1900-talet tillverkas hästar i alla möjliga kulörer: rosa, lila, vitt, guld, silver. Men orange dominerar fortfarande. 

Läs också: 80-talsprylarna du ska spara!

Dalahästar på auktion

1. Stor dalahäst

dalahäst

Större hästar går mycket dyrare än mindre. Det gör inte något om de är de är nya. Här en dalahäst från Nils Olssons i Nusnäs, senare delen av 1900-talet, 76 cm hög och 73 cm bred. Utrop 5 000 kr, såldes för 7 900 kr hos Limhamns auktionsbyrå. 

2. Stor svart dalahäst

svart dalahäst

Även den här väldigt stor – hela 80 cm hög, 75 cm lång. Utrop 3 000 kronor. såld för 5 199 kronor hos Helsingborgs auktionskammare.

3. Olof Falk-häst

olof falk häst

Är signerad O.Falk som står för Olof Falk (1885–1948). Han var född i hästbyn Bergkarlås i Dalarna, där han började tälja och krusa (dekorera) hästar. Men så flyttade han till Mariestad och blev polis, han fortsatte att göra dalahästar på fritiden. Du känner igen en Olof Falk-häst på manen, bandet med sinusvågor och sadeln som har blad och en molnformad bård. Detta exemplar klubbades för 16 500 kr hos online.auktionsverket.

4. Blåbening

blåbening

Blåbeningar är vita hästar med blå ben/strumpor (strumporna kan vara lite olika långa), de tillverkades mellan 1890 och 1940. Blå långa strumpor som här, gjordes bland annat av familjerna Hvit och Rytter. Denna från 1900-talets första hälft, höjd ca 15,5 cm, hade ett utrop på 2 000 kr men såldes för 14 500 kr hos online.auktionsverket.

5. Nisserhäst

nisserhäst

En häst från 1920-talet av Hilma Nisser. Hon tillhörde familjen Nisser i byn Vattnäs. Deras hästar är mycket eftertraktade. Kännetecken är det öppna ögat, dekorationsmönster på kroppen som runda blå ringar, bukband i form av en kedja och ovanlig klocka på bringan under halsen. Denna klubbades för 2 600 kr hos Dalarnas auktionsbyrå.

6. Dalahästar

dalahästar

Två helt olika från 1900-talets mitt, 20 cm hög respektive 19 cm hög. Utrop 1 000 kr, klubbades för 17 500 kr hos Stockholm auktionsverk Magasin 5. 

7. Nusnäshästar

nusnäshästar

Fem hästar från tillverkaren Nils Olsson i Nusnäs som finns kvar än idag. Hästarna är 7–41 cm höga, etikettmärkta, utrop 800 kr, såldes för 1 699 kr hos auctionet.com. Även om de är från samma tillverkare så ser du här att krusningen (mönstren) skiljer sig åt – banden, manen och sadeln är inte likadana hos varken de orange eller de blå.

8. Fågelsjöhäst 

fågelsjöhäst

Är egentligen inte en dalahäst, utan en häst från gården Fågelsjö som är en Hälsingegård i Orsa Finnmark nära Dalarna. Gården är en av de Hälsingegårdar som ingår i världsarvet. Hästen är från en förlaga från 1850-talet. Den tillverkas vid gården Fågelsjö. Denna klubbades för 650 kr. 18 cm hög.

9. Brändinhäst

brändinhäst

I Orsa fanns Anders ”Brändin” Bergström (1870–1958) som täljde hästar som hade delade öron, utskuren svans och ibland ett vridet huvud. Denna är från 1850-talet och klubbades hos Dalarnas auktionsbyrå för 7 000 kr. 

10. 1800-tal

1800-tal dalahäst

Dalahäst från 1800-talet, 25 cm hög. Ett exempel på hur svårt det kan vara att värdera en dalahäst är att utropet bara var 2 000 kr, men den klubbades för hela 13 600 kr i februari hos Växjö auktionskammare. 

11. Nils Olsson-häst, Nusnäs

nils olsson nusnäs

25 cm hög, såld för 500 kr hos Helsingborgs auktionskammare. 

12. Dalahästar

dalahästar

Sju dalahästar, olika färger, olika tillverkningsår och 7 till 17 cm höga. Klubbades för 2 731 kr hos Stockholms auktionsverk magasin 5. 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar