Bygg åt barnen

Sommaren är fylld av lust och energi. Men varför börja bygga om huset när du istället kan ägna dig åt snabba projekt som familjens små blir glad över. Det går både fortare och blir roligare. Här får du tips till lekstugan, sandlådan och fotbollsmålet!


En trädgård är en levande miljö, fylld av växter, djur och människor – både stora och små. Och även små och stora barn gillar ofta byggprojekt. Här kommer några förslag på vad och hur ni kan fixa under sommarens långa härliga ledighet. Ladda med spikar, bräder och en hel del färg. Glöm inte saft och bullar, och så lite tålamod (eller lite mer) – sen kommer ni ha skoj både under bygget och när det är klart.

Liten stuga

Lekstugan är en drömplats för många barn. Den håller för lek i många år. De minsta barnen kan leka mamma, pappa, barn och de äldre kan ha den som tillflyktsort med myshörna och en bunt serietidningar.

Visst går det att bygga lekstugan själv. De flesta byggvaruhus har varianter i olika storlekar och prisklasser. Söker du kan du också köpa begagnade lekstugor. Gör sen om den till din egen med hjälp av färg och personlig inredning.


Kanske det ändå kommer ett brev
– en kalasinbjudan i bästa fall. Söta brevlådan kommer från Bruka Design. Kolla också in den roliga dörrknoppen – lite färg sätter sprätt på barnasinnet.

En lekstuga kostar mellan 3 000 och 7 000 kronor. Det finns ännu exklusivare varianter om så önskas men ungefär här ligger priset för en traditionell lekstuga med dörr, ett till två fönster och kanske en rar förstukvist.

En lekstuga behöver heller inte vara av trä. Kojan av pil är ett värdigt och spännande alternativ – och den växer upp på en sommar.

Även små har massa verktyg, som spadar, krattor och vattenkannor. Skaffa fin förvaring för dem i närhet av deras lilla bostad.
Smart lösning för diskho.
Diskhon var en vanlig rostfri skål som hängdes fast i en bräda. Det finns inget avlopp – en lekstugan är ju bara på skoj – så se till att du kan ta loss skålen och tömma den på vatten.

Härlig sandlåda

Världens vanligaste trädgårdsbygge åt barnen är nog ändå sandlådan och det har sina skäl. Här kan man bygga bilbanor, spela kula och göra sandkakor långt upp i åldrarna.

Kom ihåg att solens strålar kan bli starka mitt på dagen så se till att sandlådan får ett tak – ett parasoll eller kanske ett du bygger själv. Den härligaste skuggan är dock ändå trädskuggan.

Det finns färdiga varianter av sandlådor att köpa på de flesta byggvaruhus och järnhandlare, men ofta är dessa varianter ganska små. Om du har fler barn, och kanske kompisar som också vill vara med, är det faktiskt roligare med en stor och bra plats att hålla till på. Och vill du ha en rejäl sandlåda så är det bara att bygga den själv.


Leta i din trädgård efter en naturlig plats
för sandlådan.

Den behöver inte ha en ram av trä på alla sidor. En
naturlig avgränsning kan som här vara en liten bergsknalle.

Tips på vägen

1. Gräv ut ordentligt. Barnen gräver fortare än fort ner till botten. Täck marken längst ned med markduk innan du fyller på med sand så att inte gräset växer upp igenom sanden.

2. Bygg en ram av tryckimpregnerat trä. Det är dock inget måste. Ofta håller vanligt spillvirke de år du behöver sandlådan, sen har barnen ändå växt ur den. Kanske har du en trädgård där det finns en naturlig plats för en sandlåda, där till exempel berg avgränsar… Se efter vad din trädgård har att erbjuda innan du investerar i något nytt.

3. Gör gärna en sida med bredare kant där barnen kan sitta eller lägga upp sina sandkakor. Kanske du kan bygga ett bord i själva sandlådan?

4. Sand hämtar du från trädgårdsbutiken. Räkna med att få fylla på några säckar varje år – sanden har en förmåga att fly sandlådan (med god hjälp av små hinkar och spadar).

5. Nu kan leken börja.

Fotbollsmål för alla

Det här fixar du på en eftermiddag. Du behöver lite plankor, kanske du har lite byggspill därhemma, och ett nät. Det är allt.

Måttet på ditt mål avgör du själv, ett riktigt fotbollsmål är STORT, så tänk på att anpassa det någorlunda till barnen.

Det är ju roligare om de har en chans att rädda bollen.

Lämpliga nät är dock inte alltid lika lätt att hitta. Vårt eget fotbollsmål fick till slut, efter desperat letande, ett nät av fisknät. Det funkar okej, men är kanske inte den optimala lösningen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar