Egen vrå till de små

Barnens rum ska vara lekfullt och praktiskt. Det ska rymma vilda och fantasifulla lekar samtidigt som det ska vara vilsamt och mysigt att sova i.

Rummet

Placering; Alla behöver någonstans att dra sig tillbaka, vara ifred och pyssla, bläddra i en bok eller bara tänka. För de allra minsta är ett rum alldeles intill de vuxnas bäst. Om du tycker dina småbarn är för morgonpigga bör du undvika att välja ett rum mot öster. De vaknar ju gärna med ljuset.

Väggar; Plocka ut ett par nyanser, välj väggfärg och kombinera sedan med en favoritfärg som går igen på någon möbel och i textilier. Delaktiga barn känner att rummet är deras eget och kan därför lättare ta ansvar för att ha det fint omkring sig.

Golv; Ska vara varmt och behagligt att gå på. En stor och skön matta är bra eftersom barnen tillbringar mycket lektid på golvet. Den dämpar ljudet av skramlande legobitar och vilda lekar!

Eget hörn; Viktigt för syskon som delar rum. Skärma av med en bokhylla, några garderober eller ett draperi om rummet är litet.


En sittpuff kan lätt flyttas runt och vara med i olika lekar. Den här är 30 cm hög, 50 cm i diameter och finns i flera färger. Cirka 750 kronor, från Mingla.

Möblerna

Säng; Sängen bör stå invid en vägg eller i ett hörn för att kännas trygg. Är rummet tillräckligt stort kan du köpa en riktig säng då barnet vuxit ur spjälsängen. Ordna med sänghimmel eller draperi vid huvudändan för att skapa en lugn och mysig sovplats. Våningssängar sparar utrymme och är samtidigt roliga att bygga koja i eller klättra på.

Bra förvaring; En av de viktigaste funktionerna i barnrummet. Kombinera gärna skåp och bokhyllor med lösa backar som är lätta att lyfta ner på golvet. Det ska vara enkelt att hitta leksakerna och lika lätt att städa bort dem. Utklädningskläder kan förvaras i en draglåda under sängen eller på krokar längs en vägg.

En skön fåtölj; Bra att ha för att läsa sagor tillsammans eller bara sitta och mysa i.

Ett bord; Att klippa, klistra och rita vid. De riktigt små uppskattar möbler i sin egen storlek. Från cirka 6-7 år är det bättre med ett vanligt skrivbord och en höj- och sänkbar stol. Skaffa en stadig och rymlig papperskorg. Undvik teve och dator i de mindre barnens rum eftersom rörliga bilder är passivt för kroppen, men jobbigt för knoppen.

Belysning; Bör lätt kunna varieras i barnrummet. Satsa på en takarmatur som tål minst 60 watt, gärna mer. Montera in en dimmer så du kan vrida ner takljuset när det närmar sig läggdags. Barnen behöver också en bra arbetslampa vid skrivbordet och läslampa vid sängen. Lägg gärna till en liten nattlampa för de mörkrädda.

Klädhängare och tvättkorg; Gör det enklare för dig att lära (och hjälpa) barnen att plocka undan sina kläder.

Detaljerna

Sängkläder; Bör vara av bomull och får gärna vara färgglada. Öko-tex-märkta textilier innebär att tillverkaren garanterar att produkten är fri från skadliga ämnen.

En mörkläggande rullgardin; Gör det lättare att somna om kvällen och kan kanske ge föräldrarna lite sovmorgon.

En anslagstavla;  Sätt upp barnens teckningar och fotografier. Montera den så högt att ingen av de minsta kommer åt nålarna.

Säkerhet; Sätt vippskydd på tunga möbler och fönsterkedjor i fönstren, sätt klämskydd i dörren och plugga igen kontakter som inte är i bruk. Ställ gärna möbler framför de kontakter som du använder.

Köpinformation 

Juniform www.juniform.se
Mingla www.mingladesign.com

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar