Fantasi och funktion i kombination

Fixa smart och snygg inredning till dina barn! En funktionell inredning ska både kunna stimulera fantasin och vara praktisk. Att det ser bra ut är inte heller en nackdel. Nedan tipsar vi om tio saker som förgyller barnrummet.

1. Ta det lite lugnt en stund
Dessa färgglada hängmattor och hängstolar från La Siesta går att ha både inne och ute och uppskattas av stora som små. Med en generös och bekväm sittyta inbjuder den till mysiga stunder. Det finns även speciellt utvecklade hängstolar för de riktigt små, upp till 18 månader, komplett med säkerhetsbälte. Från 450 kronor, ABC Leksaker

2. Dockskåp i tiden

Vill du att ditt barn ska ha ett riktigt modernt dockskåp? Då är Lundbys dockskåp Stockholm från Micki Leksaker något för dig. Här finns öppen planlösning, stora terrasser, spabad, äkta konst på väggarna och designade möbler. Designers är Beban Nord och Ann Morsing på Box Design.

3. Möbler som uppmuntrar till lek

Barnmöbler ska man kunna klänga på. Den mjuka pallen Flower av Eero Koivisto är lika fin ensam som i grupp och är som gjord för att bli en del av barnens lekar. Pallen är tillverkad i kallskum och finns i färgerna rött, orange, svart och vitt. 3.290 kronor på Scand. Design Online

4. Mjukt på golvet

Fixa en färgglad och rolig matta till barnrummet! Den mysiga mattan Zebra från Micki Leksaker finns i storleken 100 x 150 cm.

5. Lys upp natten

Den gulliga nattlampan Spöka skrämmer ingen men är bra att ha om barnen tycker det är obehagligt att sova i mörker. Man tänder och släcker genom att trycka på spökets huvud. Finns i flera färger och utformningar för 119 kronor på IKEA.

6. Mysmadrass för lässtunden

En mysig madrass med ryggstöd är skönt om man ska ligga och läsa en bra bok. När madrassen inte används kan ryggstödet vikas över sittdynan så det tar mindre plats. Finns med hästtryck i rött och blått. Rice, 799 kronor på inreda.com

7. Sov gott

Knoppa är en hängande vagga som ger rörelser som påminner bebisen om tiden i livmodern. Häng den vid sängen så kan du enkelt komma åt att vagga den med en hand eller fot. Tillverkad av naturvitt bomullstyg med rött eller brunt tryck. Design Anna Häggblom och Ola Stålhammar. 1.550 kronor på Designtorget

8. Gör kvällsbadet till ett äventyr!

Är det svårt att övertala barnen att ta sina kvällsbad? Gör det till ett äventyr med pirat- och prinsesstema. Tuffa och gulliga handdukar, badrumsmattor och duschdraperier hittar du på Jotex.

9. Möbler man blir glad av

Man kan inte bli annat än glad av denna härliga stol med grodfigur från Pintoy. Stolarna är tillverkade av gummiträ och finns även med mus-, katt- och nallefigur. 349 kronor hos Trä-Otto

10. Sov som en prins

Sänggaveln Queenie Bambina i plexiglas är designad av Myrica Bergqvist och passar både killar och tjejer. Finns även i vitt för bredare sängar än 90 cm om du själv vill sova som en kung eller drottning! 2.640 kronor hos Scand. Design Online.

Köpinformation

ABC Leksaker, www.abcleksaker.se
Designtorget, www.designtorget.se
IKEA, www.ikea.se
Inreda.com, www.inreda.com
Jotex, www.jotex.se
Micki Leksaker, www.micki.se
Scand. Design Online, www.designonline.se
Trä-Otto, www.traotto.se

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar