Nytt liv i garaget

Det gamla garaget var till slut hela släktens förråd. Dags att utnyttja utrymmet bättre. Önskemålet var ett bollhav åt barnen i källaren!

En källare ska vara en källare säger de främsta förståsigpåarna. Men vad gör man när familjen växer och huset egentligen är för litet och man absolut inte vill flytta? Jo, man utnyttjar varenda liten kvadratmeteryta på bästa möjliga sätt. I den här familjen skulle det gamla garaget omvandlas till ett härligt lekrum för barnen.

–Jag ser det som en investering framåt, säger Lisa som med man och tre småkillar bor i huset. Nu först ska vi ha ett riktigt bollrum med basketkorgar, innebandymål och fotbollar och ännu mer bollar… Men sen, om några år, kanske vi gör om det till en tonårsdel med egen ingång där kompisarna kan smita ner på eftermiddagen. Spela spel och snacka. Men hur lyckas man att få ett garage från 40-talet att bli ett mysigt och funktionellt rum som alla gillar att vara i? Och det viktigaste av allt – att huset fortsätter att vara friskt så ombyggnationen inte innebär problem med fukt och dylikt.

Nya golv och väggar

Utgångsläget var en torr och bra källare utan minsta fuktproblem. Men vissa saker var tvungna att åtgärdas. Golvbrunnen som inte längre användes fick bilas bort och flytta till den angränsande nya källaren. Vattenledningarna som gick kors och tvärs i taket drogs om så att de gick längs väggarna istället. Allt för att hindra att tre småkillar får för sig att leka Tarzan i sånt som inte är riktiga lianer…

Önskemålet om golvvärme föll bort då det visade sig att man bör isolera med minst 250 millimeter under golvvärmen. Takhöjden i det gamla garaget räckte inte till detta. Man valde att lägga in ett keramiskt golv. Det håller och är snyggt och enkelt att rengöra. Men ett keramiskt golv i en källare blir kallt även sommartid så här behövs mysiga mattor så rummet känns varmt och trevligt.

Väggarna som var av puts var smutsiga och skrovliga. Inte något för vilda innebandyfighter med risk för kindskrapningar. Istället klädde man väggarna med träpanel från golv till tak. Bakom denna döljer sig isolering mot yttervägg. Allt detta gjorde också att ljudvolymen sjönk och rummet blev tystare att vara i.

– Det kändes som vi valt rätt väggmaterial när första innebandyskottet drämde i väggen, säger Lisa. Det blev inte ett märke. Tänk om vi valt gipsväggar istället? Panelen målades sedan med vanlig Stockholmsvit. Dock två omgångar med kvistlackning först för att slippa gula fula fläckar från kvisthålen.

Plats för lek

När allt med själva renoveringen var klart gällde det också att göra det trevligt och mysigt. Det är möbler och detaljer som avgör hur lockande rummet blir. Att skapa en ”vill vara här” känsla i rummet krävde lite samarbete med familjemedlemmarna. På önskelistan stod följande: Soffa för mysiga stunder, för att kunna kura upp sig och läsa en bok. En liten skriv- och rithörna, för nästan alla gillar att klistra och vara kreativa – särskilt när man är tillsammans. Teve och video. En kulen vinterkväll med massa kompisar på besök ska alla kunna gå iväg och se en film utan att vuxna hyssjar. Övervåningen, där alla tidigare slogs om utrymmet, har en öppen planlösning och alla ljud studsar omkring. Det nya rummet är barnens värld.

Eftersom familjen består av sporttokiga killar så är det klubbor och bollar som gäller. Då gäller det också att skapa fiffig förvaring för detta och medföljande målvaktsutrustningar. Mysiga mattor som inbjuder att samlas på golvet för några omgångar Mastermind. Men som enkelt går att ta undan när innebandyturneringen börjar. En hög bulliga kuddar behövs när det är många kompisar på filmvisning. Äntligen kom källaren till användning för något roligt!


Det ursprungliga garaget. Hur ska detta bli ett bollhav?


Vilda barn vill ha vilda lekar!
Basketkorgen var en riktig hit! Numera startar Victor och Klas varje morgon med en match. 

Ohlis råd

• Se till att grunden är ordentligt dränerad och isolerad från vatten på utsidan.

• När ytterkällarväggens insida byggs upp se till att fylla utrymmet med isolering så att det inte blir någon luftspalt där det kan bildas kondens.

• Lägg aldrig någon ångspärr i en källare då det finns risk att fukten då kommer från två håll.

• Isolera träreglar från betong med tjärpapp eller använd stålreglar. Innan reglarna skruvas i golv och tak – se till att det inte finns några rör i vägen.

• Efter att regelstommen är byggd är det dags att kalla på elektriker så att alla elledningar blir infällda. Var noggrann så att reglarna sitter vertikalt

• Vattenledningar med kopplingar ska man undvika att bygga in i väggen. Om man ändå väljer att göra det, se till att ha en inspektionslucka, och se till att göra så eventuellt vatten rinner fram på golvet.

• Tänk på att det är stor skillnad på luftfuktigheten i en källare och att trä behöver plats för att kunna utvidgas.

Köpinformation

Ikea 020-43 90 50 www.ikea.se
Kakelbolaget 08-28 28 22 www.kakelbolaget.se
Åhléns 08-402 80 00 www.ahlens.se
Alcro 020-62 20 20 www.alcro.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar