ANNONS FRÅN HORNBACH

Strålande hem med rum fulla av belysning

Rätt kontraster i ljussättning gör stor skillnad i hemmet och skapar spännande ljus i varje rum.


Hur har du ordnat med belysningen hemma? Känner du att det är något som saknas eller någon inredningspryl eller ett föremål som göms i skuggorna?

En kombination av punktbelysning och utspridda ljuskällor är att föredra. När du ska välja inomhusbelysning bör du utgå från ljusstrålarnas riktning och ljusets färg.

Allmänbelysning brukar utgöras av taklampor. Taklampan ska sättas upp centralt, mitt i rummet, och en av fördelarna med en taklampa är att man själv kan bestämma ljusets styrka med en dimmer. Detta är en mycket omtyckt ljuskälla av många familjer.

Taklampa FLAIR Nashira svart/guld.
Foto: Hornbach

 

EGLO Taklampa.
Foto: Hornbach Taklampa COTTEX LED.
Foto: Hornbach

När det kommer till accentbelysning eller dekorationsbelysning ska man satsa på att ha punktbelysning för att lyfta fram föremål och skapa mysig stämning i rummet. Golvlampor är ett bra val. Tänk på att inte ha för stark belysning så att det påverkar stämningen negativt.

PHILIPS Golvlampa Drin 1-lågig.
Foto: Hornbach/PHILIPS

Lampans ljusflöde mäts i Lumen (lm) och ljusfärgen mäts i kelvin (K). Mer om detta kan du läsa här.

Färgåtergivning viktig när du planerar

Färgåtergivning handlar om hur väl olika ljuskällor återger färger. Högre färgåtergivning gör det enklare att se ljuskällornas naturliga färger. Det är därför bra att ha färgåtergivningseffekten i åtanke när du planerar vilka ljuskällor du ska ha och var du ska placera dem någonstans. Det finns LED-lampor, lågenergilampor och reflektorlampor. Färgåtergivningsindex och ljusfärg står på lampornas förpackningar.

Hornbach tipsar om hur du får rätt belysning

  • Alla ljuskällor bör kopplas var för sig
  • Det blir flexibelt med lampor som är ställbara
  • Är ljuset riktat mot väggen känns rummet större
  • Ordna ljuskällan så att man slipper se direkt in i lampan

Mest lästa artiklar