10 elsmarta tips som ger din familj en säker jul

Julstjärnor, ljusslingor och julgransbelysning kan vara minst lika farliga som levande ljus under julen. Här är bästa tipsen för att elsäkra ditt hem i jul.

Överallt påminns vi om att släcka stearinljuset när vi lämnar rummet i jul, men få tänker på julbelysningen i form av ljusslingor och julstjärnor som, om olyckan är framme, också kan leda till att det börja brinna.

– Man ska ha respekt för elbelysning, precis som för levande ljus. Brännbart material som kommer i kontakt med varma glödlampor är bara en tidsfråga innan det tar eld, säger Joakim Grafström, elsäkerhetsansvarig på EIO, Elektriska Installatörsorganisationen.

Det bästa är att använda LED-lampor, som förutom att de drar mindre energi inte heller blir lika varma som glödlampor.

– Glödlamporna är ju på väg bort, men julbelysning plockar man fram en gång om året och då sitter det ofta en gammal glödlampa i. Att byta till en LED-lampa minskar risken för brand, säger Joakim Grafström. 

Timer är ett annat bra tips för att både spara el och minska brandrisken.

– En timer sparar både ström och släcker din belysning när du inte har uppsikt. Ställ gärna in den så att belysningen släcks en stund mitt på dagen när det är ljust några timmar, säger Joakim Grafström.

 

10 smarta eltips för julbelysningen:

  1. Använd LED-lampor! De blir inte lika varma, spar energi och håller dessutom längre.
  2. Om du har pysslar ihop ett eget julpynt som är avsett för lampor bör du ta med det till en lampaffär, så att ett professionellt öga kan se till att det är säkert att sätta upp.
  3. Titta noga på sladden. Är den trasig eller missfärgad, eller är den spröd och spricker när du böjer den? Då bör du lämna in den till en lampaffär eller till återvinningen.
  4. Placera inte ljusslingor med glödlampor nära lättantändligt material som gardiner. Om glödlamporna blir för varma kan de börja brinna.
  5. Kontrollera infästningen och stickproppen till julpyntet. Om du ser den bruna eller blåa isoleringen i sladden behöver du ta den till en lampaffär.
  6. Se till att köpa belysning och pynt med rätt användningsområde. Om du ska ha en ljusslinga utomhus bör den vara anpassad för utomhusbruk. Läs på förpackningen – kan man ha det ute kan man ha det inomhus också, men inte tvärtom.
  7. Undvik att sätta glödlampor för lågt. De kan lätt gå sönder och oavsett vilken lampsort de är kan socklarna bli farliga.
  8. Investera i en portabel jordfelsbrytare, särskilt för det elektriska pyntet utomhus.
  9. Använd en timer – det är ett smart energispartips som dessutom släcker din belysning när du inte själv har uppsikt.
  10. Om du har barn – låt inte sladdar hänga och dingla utan sätt upp så att de inte syns så bra. Det är dessutom snyggare!

Källa: EIO (Elektriska Installatörsorganisationen).


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar