Har du monterat dina spotlights rätt?

Spotlights i badrum, vardagsrum och kök blir allt mer populära. Men se upp! Det kan bli fuktproblem.

I de fall spotlighten fälls in i vindsbjälklaget uppstår en genomföring i klimatskärmens lufttäta skikt. Saknas lufttätning mellan spotlight och
tätskikt kan det bli fuktproblem.

I samband med SPs övervakande kontroll av lösullsinstallationer har man noterat en ökad användning av spotlights som fällts in i vindsbjälklag eller i isolerade parallelltak. De har på många håll varit mycket bristfälligt monterade med hänsyn till kravet på god lufttäthet hos klimatskärmen.

– En vanlig lösning är att plastfolien skärs upp och att spotlighten monteras under en löst lagd wellpappkartong som ger en distans mellan spotlight och isoleringsmaterial, säger Lars Tobin på SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut.

Även andra lösningar, som har framtagits på byggarbetsplatsen, till exempel fogmassa, häftklammer och liknande förekommer. SP har lufttäthetsprovat hus med infällda spotlights där luftläckaget varit det dubbla mot vad som normalt brukar uppmätas.

Lars Tobin är civilingenjör och sektionschef för gruppen för husprovning på SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut.

Klimatskärm sparar energi

Att bygga hus med en lufttät klimatskärm motiverades ursprungligen av möjligheten att värma upp inneluften. Allt eftersom kravet på god energihushållning ökat har också kravet på klimatskärmens täthet ökat. Detta krav kommer till uttryck i BBR, kap 9:212, där maximalt tillåtet luftläckageflöde genom klimatskärmen vid 50 Pa tryckskillnad anges till 0,8 l/s och m² för bostäder resp. 1,6 l/s och m² för andra utrymmen. Det finns även en rad andra funktionskrav i BBR som också kräver att klimatskärmen är lufttät för att dessa ska kunna uppfyllas. Exempel på sådana krav är kap 6 som avser hygien, hälsa och miljö.

Fem goda skäl att utföra klimatskärmen lufttät:

God energihushållning

En lufttät klimatskärm krävs för att ta till vara energin i inneluften för eventuell värmeåtervinning. Luftrörelser i klimatskärmen innebär också att energiförbrukningen ökar i och med att isolerfunktionen nedsätts.

Termisk komfort

Tjuvdrag genom klimatskärmen innebär att risken ökar för höga lufthastigheter i vistelsezonen, vilket kan upplevas som drag.

Ren tilluft

Att uteluft läcker in genom klimatskärmen till inneluften innebär att emissioner och partiklar okontrollerat kan tillföras luften.

God ventilation

För att säkerställa en god luftväxling inne krävs att klimatskärmen är tät.

En otät klimatskärm innebär ofta att man får en ojämn luftväxling i inomhusluften mellan olika delar av en byggnad.

Fuktsäkra konstruktioner

En otät klimatskärm innebär en uppenbar risk för fuktskador genom fuktkonvektion (fuktig luft som strömmar ut genom en konstruktion).

Störst är risken för fuktskador i anslutning till fuktiga utrymmen – våtrum och kök, men även utrymmen där många vistas samtidigt.

Publicerad med tillstånd av Statens Provnings- och Forskningsinstitut, viivilla.se oktober 2001

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar