Hej då glödlampan

Utfasningen av glödlampor fortsätter och vi har fått en uppsjö av olika lampor på butikshyllan.

Utfasningen av glödlampor inom EU har under 2011 inneburit ett förbud mot klara 60-watts glödlampor. Under 2012 fortsätter utfasningen och den 1 september förbjuds även klara 40-, 25- och 15-watts glödlampor.

Förbudet innebär att lamporna inte får tillverkas i eller importeras till Europa men butikerna får sälja slut på sina lager och det är tillåtet att använda lampor man redan köpt. Vad ska man då som konsument välja istället? Tyvärr finns inget enkelt svar. På marknaden finns idag lågenergi-, halogen- och LED-lampor – ofta kallade lågenergilampor trots att olika tekniker skiljer dem åt. Priserna är ofta höga och kvaliteten skiftande.

Det gäller att läsa på om de olika lamptyperna för att veta vilken som är den bästa just där du tänkt använda den och att kolla märkningen på hyllorna. Dessutom ska man utnyttja konsumentköplagen och reklamera produkter som inte håller vad de lovar. På sajten www.lampinfo.se finns bra information om vad man bör tänka på när man väljer ersättare till glödlampan.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar