Krönika: Vettiga vardagsplikter

Nu är allt som vanligt igen med jobb, skola och ungarnas föreningsliv som kräver föräldraengagemang och pengar för att fungera. Tungt, men jag har hittat en riktigt bra produkt att sälja.


Energibesparande glödlampa för trötta föreningsföräldrar.

Nu ligger vardagsfilten ordentligt över axlarna igen. Ibland är den tung, grå och fuktig som vädret, men emellanåt också varm och mysig. Trots allt har vardagslunk och rutiner sina fördelar. Det är kul att träffa jobbarkompisarna igen och ungarna har lämnat det vegetativa stadiet med alltför mycket koncentrerad syskonkärlek på liten yta, och är i full gång med skola och aktiviteter igen. Och inte bara de förstås. Som förälder till idrottsutövande barn har man många plikter, särskilt om de sysslar med hockey! I vår förening är i alla fall är engagemangskravet betydligt högre där än i fotbollen – mina grabbar håller på med båda sporterna – och musik, men där behöver vi föräldrar bara lyssna glatt på några konserter per år -that´s it.

Men hockey är dyrt. Trots höga avgifter behövs ständigt tillskott i kassan till cuper, resor, material med mera. Genom åren har vi sålt allt från amaryllis, korv, kakor, stearinljus och trisslotter till ÄGG för att hålla laget flytande. Och att inte de 13-åriga grabbarna själva vinglar runt i grannskapet med äggkartor säger ju sig själv. Där måste föräldrarna hjälpa till med skjutsning. Visst är det bra att ungarna själva får vara med och jobba, det tycker jag, men ju mindre föräldraengagemang som krävs på just denna front, desto bättre. Vi står ju redan i kiosken, sitter i kassan när A-laget spelar, sitter i speakerbåset när det spelas match…

Men nu har jag hittat en bra produkt att sälja. Inte alltför tung eller kraschriskabel att bära för ungar (föräldrarna slipper alltså!) ingen färskvara som börjar lukta efter ett tag så att man själv tvingas köpa de sista lådorna. Dessutom är det en miljövänilig och BRA produkt som alla behöver, eller i alla fall BORDE behöva. Produkten jag pratar om heter Lågenergilampor. Företaget Smartel har ett samarbete med Philips och erbjuder skolklasser och föreningar att sälja olika paket med lågenergilampor, från 250 kr.

Ett mycket bra initiativ, särskilt nu som EU börjar fasa ut glödlamporna från och med i år. Jag ska genast tipsa lagledningen om detta och häng gärna på om du också har barn som samlar pengar till skolresa eller sin förening. Men bor du strax norr om Stockholm så vänta några veckor så att vi hinner sälja in på våra områden först!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar