Lampa med personlighet

Här visar vi hur du enkelt gör din egen högst personliga lampa. Hur enkel som helst att göra och en verkligt personlig och annorlunda detalj i inredningen.


En perfekt julklapp eller kanske något att lysa upp det egna hemmet med. Använd olika tyger – tunna sidentyger, jeanstyg eller bomull – variationerna bestämmer du själv.Foto Magnus Selander

Du behöver:

2 runda plywoodskivor (vi har använt 30×30 cm) varav den ena ska ha ett hål för lampkontakten

Lampkontakt (exempelvis en lamphållare med skärmringar) med sladd

Tyg (du räknar åtgång genom att multiplicera plywoodskivans diameter med 3,14)

Sax

Textillim

Nubb eller häftpistol

Gör så här:

1. Fålla tyget på långsidorna om det är fransigt, antingen med söm eller textillim.
2. Fäst lampkontakten i hålet på plywoodskivan och fäst sedan tygets kortändor runt skivorna med nubb eller med en häftpistol.
3. Låt tyget gå omlott en liten bit. Sy inte ihop långsidorna – då kan du inte byta glödlampa.
4. Låt tyget sticka upp ett par centimeter på ovansidan av den övre plywoodskivan och limma eller häfta fast överskottstyget.


Fålla tyget på långsidorna om det är fransigt, antingen med söm eller textillim. Fäst lampkontakten i hålet på plywoodskivan.


Fäst tygets kortändor runt skivorna med nubb eller med häftpistol. Låt tyget gå omlott en liten bit. Sy inte ihop långsidorna – då kan du inte byta glödlampa. Låt tyget sticka upp ett par centimeter på ovansidan av den övre plywoodskivan och limma eller häfta fast överskottstyget.

Tips!

Genom att använda färgade glödlampor kan du få vackra ljuseffekter genom tyget. Välj en glödlampa med lågt watt-antal så att tyget inte riskerar att brännas. Om du gör en kortare lampa vars botten kommer att synas underifrån, blir det snyggast om du täcker plywoodskivan med tyg på undersidan.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar