Låt ditt hem lysa

Spotlights i taket och lampa över matbordet - ser du ut så hemma hos dig också? Men se här vad man kan göra med lite ljus!

Det är nästan som att kunna trolla när man väl lärt sig lite grann om belysningsteknik. Ljussätt ditt hem så att det kommer till sin fulla rätt och får den atmosfär det förtjänar.


Det går att belysa på många fler sätt än med den traditionella taklampan. En enkel spot som ger uppljus och som fästs vid sänggaveln ger till exempel denna läckra belysning.

Tänk dig ditt hem som en scen. Färg, form och struktur är ingenting utan belysning. En möbel kan vara trist och tråkig i ett visst ljus, men blir som förvandlad i ett annat. Beroende på vilken armatur, lamp-typ och färg på ljuskällan du använder dig av kan du skapa de mest fascinerande effekter.

– Se först till ytan när du ska ljussätta ett rum, råder Maria Schröder, ljussättningsspecialist på designföretaget London W8 i Stockholm.

– Hur ser rummet ut, var sitter fönstren och vad ska rummet fungera som, är frågor du måste ställa dig. Varje rum bör kunna bli tillräckligt upplyst helt utan dekorativt ljus, till exempel genom riktbara spotlighters i taket. Dekorativt ljus ska ses som ett smycke till rummet och inte en nödvändighet, fortsätter hon.

Vad är då skillnaden mellan dekorativt ljus och funktionellt ljus? Plafonder är exempelvis inte dekorativt ljus men räcker heller inte till som funktionellt ljus. Halogenspotlighters ger ett effektivt riktbart ljus som kan lysa upp ytor och föremål som i sin tur sedan ger ett bra reflektionsljus. Lysrör ger inte ett riktigt lika starkt ljus och mindre reflektion och är dessutom kallare, vilket man oftast inte är ute efter i ett hem. Däremot är det ett perfekt funktionsljus i till exempel ett garage.

 
Flera ljuspunkter ger en trevligare belysning och ser mer inbjudande ut än vad bara en ljuspunkt gör. Detta gäller både inom- och utomhus.

Välj bra kvalitet

Det är stor skillnad i kvaliteten mellan olika spotlighters vad det gäller riktbarhet, bländning och kvalitetsljuskälla. Ju längre in i armaturen lampan sitter desto bättre bländningsskydd har den men den får heller inte sitta för långt in för att förlora ljus. Även materialet i armaturen påverkar ljuskvaliteten. Spotlighters i anodiserat aluminium blir allt vanligare på grund av materialets beständighet mot väder och vind och förmågan att reducera bländning. Förenklat kan man säga att du får vad du betalar för.

Sträva efter bra färgåtergivning

Dagsljus är det perfekta färgåtergivningsljuset men dagsljus är inget att sträva efter inomhus – möjligen, vid badrumsspegeln om du vill veta exakt hur du ser ut utomhus. Däremot vill vi ofta ha ljuskällor med bra färgåtergivning och inte ett varmare ljus än dagsljus.

– I våra svenska hem är det ofta för få ljuskällor. Det optimala är att ha infälld belysning, som till exempel spotlighters i taket som kan vridas eller vippas, som bas och sedan så många ljuskällor som möjligt utan att det ser plottrigt ut, säger Maria.

Dimmer ett måste

Att installera dimmers så att ljuset kan varieras för olika tillfällen tycker Maria Schröder är ett måste. På London W8 arbetar man dessutom nästan enbart med lågvoltsbelysning, 12 volt, för att möjligheterna är fler och det ger ett effektivare ljus. Att installera ett lågvolt-system kräver en eller flera transformatorer som helst göms i taket, ett skåp eller på annan lämplig plats. En transformator är antingen konventionell eller elektronisk och kostar cirka en tusenlapp styck. Dimmern ska sedan anpassas efter vilken transformator-typ du har – det vill säga en elektronisk dimmer till en elektronisk transformator och vice versa.

Fiberoptik bra för vinet

Fiberoptik blir allt vanligare i hemmiljö, speciellt som en effektfull lösning i badrum, vinkällare och som utomhusbelysning. Det ska ses som ett komplement till annan belysning men fördelen är att du bara behöver en ljuskälla som kan placeras utanför exempelvis ett badrum eller på andra platser där det annars krävs IP-klassad armatur. ”Ljusslingorna” dras sedan in i rummet. Fiberoptisk belysning är också lämpligt i vinkällare eftersom det inte påverkar känsliga viner.

Placeringen A och O

Det gäller att placera armaturerna på rätt ställe, enligt Maria Schröder. Lampor i kökstaket ovanför en arbetsbänk ska till exempel inte placeras längre från väggen än 40-50 cm (förutsatt att bänkdjupet standard) för att du inte ska skymma ljuset när du står vid bänken. Ett annat vanligt misstag är att installera belysning i taket i ett badrum och sedan glömma bort belysningen vid spegeln. Har du då helkaklade väggar blir det extra jobb när el ska dras till de nya armaturerna.

Tänk el tidigt

Om du bygger nytt eller renoverar råder Maria att tänka på el-dragningen tidigt i planeringen.

Försök fundera ut ungefär hur du vill ha belysningen. Drar du ut el på flera ställen i taket har du större valfrihet senare.

Med bra armaturer och en smula belysningskunskap kommer du att kunna ge ditt hem en harmonisk atmosfär med – om du vill – en dramatisk effekt som anstår den bästa teaterscen.

Tänk på detta när du väljer belysning:

Vilken funktion ska belysningen ha i rummet.

Skilj mellan funktionsljus och dekorativt ljus.

Välj funktionsljus som kan riktas, som inte bländar och som bildar reflekterat ljus.

Installera dimmers.

Tänk på placeringen av armaturen – att belysa väggarna ökar till exempel allmänljuset.

Välj en lampa med bra färgåtergivning – det gör rättvisa åt tyger, möbler och färgen på dina väggar.

Färgåtergivning

Färgåtergivningsindexet Ra är måttet på hur väl det jämförda ljuset överensstämmer med ett referensljus. En ljuskälla med Ra = 100 återger färgerna optimalt jämfört med referensljuset.

Några exempel på Ra-index:

Glödlampa 100

Halogenglödlampa 100

Dagsljus 100

Fullfärgslysrör 85

Fullfärgslysrör special 95

Metallhalogenlampor 85-92

Källa: Osram

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar