Lista: Retrolamporna som blivit dyrgripar!

Svenska retrolampor är en lysande business. De är heta objekt hos många yngre idag. Spana in värdet på den eftertraktade retrobelysningen!

Kristallkronor och fotogenlampor i all ära, men de senaste tjugo åren har de varit svårsålda på auktion. Istället har svenska retrolampor stuckit iväg i pris. Lampor har blivit en personlig inredningsdetalj som visar att du hänger med i trenderna.

Dessutom står svenska belysningsföretag och svensk lampformgivning högt i kurs ute i världen. Lampor som vi i Sverige inte ens tittar åt kan plötsligt över någon månad bli så trendiga på den internationella marknaden att de klubbas för mer än 50 000 kr – och ibland över 100 000 spänn!

Ringa in retrolamporna!

Retrolampor som kommer från följande varumärken ska du titta extra noga på:

  • Hans Agne Jakobsson
  • Ateljé Lyktan
  • Orrefors
  • Pukeberg
  • Luxus
  • Bergboms
  • Flygsfors
  • Tilgmans
  • Ikea
  • Fagerhult

Det säljs retrolamporna för

1. Bumling

”Oj, vilken bumling!” sa formgivaren Anders Pehrsons kompis när han såg lampan, som hade en diameter på hela 60 cm. Den kom både som bordslampa, golvlampa och taklampa. Introducerades 1968 och blev en försäljningssuccé för Ateljé Lyktan i Åhus. Utropspris på den internationella marknaden ligger idag på mellan 6 000 och 40 000 kr beroende på skick och modell. I Sverige klubbas de för mellan 2 500 kr och 30 000 kr.

2. Luxus

Ett par bordslampor med fot i vitt glas från bröderna Kristianssons Luxus i Vittsjö. Skärmar i tidsenligt glada tyger. Här med en skärm i det populära mönstret Kukka av finska Marja Metsovaara, ett av de mest älskade mönstren från 1960- och 70-talen. Ett par Luxus brukar gå för runt 5 000 kr på auktion.

3. Tranås stilarmatur

Under 1960-talet tillverkade Tranås stilarmatur bordslampor som sedan några år tillbaka är otroligt populära. Formgivare är Henrik Blomqvist. Lamporna finns med både och tre kulor på foten och i en mängd olika material: glas, jakaranda, körsbär, mahogny, mässing. Det klubbade priset för en lampa ligger mellan 5 000 och 25 000 kr, beroende på skick och material.

4. Bergboms

Denna lampa från Bergboms har blivit en av de mest eftertraktade. Den går för runt 10 000 kr hos de större auktionshusen. Men prislappen på den internationella marknaden ligger på runt 40 000 kr för ett par golvlampor, medan ett par bordslampor kostar cirka 30 000 kr.

5. Simris/Olympia/Stekpannan

Kärt barn har många namn. Den första modellen kallades för Stekpannan och kom i mitten av 1960-talet. Men 1970 fick formgivaren Anders Pehrson på Ateljé Lyktan en förfrågan om att göra en lampa till OS i München 1972. Han vidareutvecklade Stekpannan som fick namnet Olympia och levererades i över 16 000 exemplar till OS-byn. En ännu senare modell av Olympia fick heta Simris. Finns som vägglampa, golvlampa och bordslampa. De brukar säljas för mellan 1 500 och 5 000 kr i Sverige. På den internationella marknaden är priserna högre: mellan 10 000 kr och 20 000 kr.

6. Hinken

Under 1970-talet startades Kostalampan som sedan gick upp i Ateljé Lyktan. Denna modell kallas för Hinken eller Kostalampan och är formgiven av Per Sundstedt. Går ibland annat fynda på loppis och går på mindre auktioner för några hundralappar. Nyrestaurerade och uppfräschade säljs ett par för över 20 000 kr ute på världsmarknaden.

7. Ljuskrona Orrefors

Gunnar Cyrén är mest känd för att ha gjort Nobelservisen för Orrefors. År 1965 gjorde han dock en serie kristallkronor. Istället för de traditionella prismorna gjorde han blad med ett litet hål i. Idag hänger dessa kristallkronor runtom i världen på olika ambassader och i storslagna byggnader. Just den här var ute på auktion i november med ett utropspris på 20 000 kr, men klubbades för 15 500 kr hos Bukowskis. Men flera liknande har gått för betydligt mer pengar. Det här exemplaret har förgyllt brons och glaskläppar i fem etage, 90 cm hög, diameter 52 cm, 12 ljuspunkter. Vill du se en liknande men betydligt större variant ska du bege dig till loungen på Nobis Hotel i Stockholm. Där hänger en magnifik kristallkrona av Cyrén. 

 

Läs också: 80-talsprylarna du ska spara!

8. Svamplampa

Monica Backström (1939–2020) är allra mest förknippad med just denna svamp i glas som kom under 1970-talet och blev oerhört poppis. Tillverkades i flera kulörer och i många olika storlekar, både som lampa och prydnad. Under flera år har den varit ganska billig i pris, men när en formgivare avlider kan man märke att dennes alster stiger i värde. Så även med Backströms underbara svampar. I somras rusade de iväg prismässigt och kan klubbas för upp till 5 000 kr nu.

9. Flens

En eftertraktad lampa från skånska Luxus. Det är en 1960-talslampa med lackerad träfot, och brukar ha fantastiska skärmar i härliga designmönster från 60- och 70-tal. Klubbas för runt 2 000 kr i Sverige, men i utlandet kan de säljas för 8 000 kr paret.

10. Mars

Mars, eller modell 5297, formgiven av Per Sundstedt för Kostalampan under 1970-talet. Kostalampan köptes upp av Ateljé Lyktan i Åhus som fortsatte med tillverkningen. Finns som både bords- och golvlampa, i färgerna rött, brunt, vitt och grönt. För några år sedan såldes den för 300 spänn, men den första maj klubbades en brun bordslampa för 1 800 kr hos Bukowskis – ett trendbrott! Har en lovande framtid.

11. Aneta

Vi inredde med plast- och furumöbler, men även mässing, under 1960- och 1970-talen. Här ett par bordslampor från småländska Aneta och formgivaren Uno Dahlén. Eftertraktad av den yngre generationen som gärna plockar med den från föräldrarnas förråd. Ett par brukar ha utropspris runt 3 000 kr.

12. Anna

Namngiven efter sin formgivare Anna Ehrner som designade lampan 1972. Stod i många svenska hem och offentliga lokaler under 70- och 80-talet. Tillverkades hos Ateljé Lyktan. Lampan fanns som bords-, golv-, tak- och vägglampa. Den vanligaste varianten i trä hade skärm av rotting eller grovt linne, men det fanns också en exklusivare armatur i mässing med en skärm i skinn. Ett par i skinn och mässing ligger just nu ute på en internationell auktionssajt för dryga 40 000 kr. I Sverige ligger priserna än så länge på allt från 500 kr upp till 4 000 kr.

13. Knubbling

En lite mindre och slankare släkting till Bumling från Ateljé Lyktan. Formgivare Anders Pehrson även här. Såldes under 1970- och 80-talet. Brukar klubbas för runt 5 000 kr. 

14. Franslampa

Under 1950- och 60-talet tillverkade Hans Agne Jakobsson i Markaryd de så kallade franslamporna: lampor med sidenfransar. Under flera år gick de knappt att sälja. Men plötsligt blev de hippa. Priserna steg både på den svenska och den internationella marknaden. I Sverige får du betala några tusen för en franslampa med renoveringsbehov. En uppfräschad franslampa säljs vidare för upp till 60 000 kr på den internationella marknaden.

15. Klot

Lennart Centervall började som säljare hos Ikea men kom att bli deras mest framgångsrika belysningsformgivare. Lampan Klot Hemi skapade han dock tillsammans med en dansk producent, men den såldes hos Ikea från 1970. Den blev en storsäljare! Fanns som silverfärgad, mässingsfärgad och kulört, samt som tak-, bords-, vägg- och golvlampa. Går hela tiden upp i pris, kanske inte så konstigt med tanke på hur tidlös den känns.


Bild: © Inter IKEA Systems B.V. 1972

Klot – en lysande storsäljare under 1970-talet

I många av 1970-talets Ikea-kataloger syns lampan Klot på interiörbilderna. Kostade från 23 kr upp till 85 kr. Idag får du betala flera tusen för den på andrahandsmarknaden.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar