Ljus i mörkret för krukväxterna

Nu är det en hård kamp för våra krukväxter att överleva på det lilla ljus dagarna erbjuder. Men du kan hjälpa dem.


Foto: Blomsterfrämjandet

De flesta av våra inneväxter kommer från tropikerna och är vana vid ljusmängder på ca 100 000-120 000 lux om de står i full sol. Växter som föredrar att växa i skuggan är däremot på sin ursprungliga växtplats vana vid ljusmängder på ca 10 000 lux året om.

Alldeles för ljusfattigt

I Sverige kan vi faktiskt erbjuda växterna samma ljusmängd under sommaren, och dessutom under fler timmar än i tropikerna. Men när dagslängden krymper minskar även ljusmängden.

Så en solig vinterdag i januari är bara ljusmängden 3 000 – 4 000 lux i solen och dessutom bara under ett fåtal timmar. Än värre blir det för växterna när tunga snömoln täcker himlen i januari. Då är ljusmängden nere i 700 lux och även då bara för några timmar. Inte undra på att växterna som behöver ljus för sina livsprocesser lider!

Lys upp krukväxternas tillvaro

Först och främst bör du placera alla växter så ljust som möjligt framme i fönstren. Ljusmängden sjunker snabbt innanför dem. Ca 1 meter in i rummet är den bara 25% av ljusmängden på själva fönsterbrädan. Direkt vid sidan om fönstret eller nedanför är det ännu mörkare än någon meter in.

Vissa växter vill man kanske ha kvar inne i rummet även vintertid och får man tillföra extraljus, vilket också gör att de oftast framhävs bra och får ett ökat skönhetsvärde.

Nu vill inte krukväxterna ha vilket ljus som helst för att trivas, utan det måste vara sammansatt av de för plantorna viktiga delarna av ljusspektrat. För mycket rött ljus, som till exempel från glödlampor och halogenbelysningar, gör att växterna blir långa och gängliga. Eventuellt blir de också brända, då 95% av lampans effekt avges som värme. Så glödlampor av alla slag, även de som kallas växtlampor är helt förkastliga.

Däremot går det utmärkt att använda lågenergilampor, som också passar de flesta armaturtyper. Lysrörslamporna avger mindre värme än glödlampan och har ett bättre sammansatt ljus för växten. Dessutom är de energisnåla.

Hur länge ska då växten ha lampan tänd? Ca 12 – 16 timmar, då det motsvarar de ljusa timmarna i tropikerna. Lättast är det att reglera detta med en timer som tänder och släcker.

Alternativen mindre bra i hemmet

Det finns också andra typer av växtbelysningar som till ex empel blandljus- och kvicksilverlampor, som ger ett ganska vitt och kallt ljus.

Till dessa fordras en specialarmatur, som är lite dyrare och klumpigare, vilket gör att de tillsammans med det hårda ljuset gör de sig bättre i stora offentliga lokaler än i hemmet.

Även metallhalogenlampor finns att köpa. De används mest i växthus, och även här är ljuset väldigt starkt och ger knappast någon mysbelysning i vardagsrummet. Bra för blommorna är i alla fall lamporna, då ljusintensiteten är mycket högra än vad lysrör och kompaktlysrör eller lågenergilampor ger.

Svalare växter kräver mindre ljus

Växter som kommer från medelhavsområdet kräver också mycket ljus under den mörka årstiden. Men om man kan sänka temperaturen minskas ljuskraven, vilket fungerar bra, då till exempel bougainvillea, oliv, citrus och kaktusar vill ha det svalt vintertid, som det är kring Medelhavet då. T ex kan ett lätt uppvärmt fritidshus vara idealplatsen för övervintring av medelhavsväxter, pelargoner och fuchsior , eventuellt med en timerstyrd lysrörsbelysning som extraljus.

Lämpligt är också att välja rätt växter till placeringen inne i rummet. Tänk bara på att ju mörkare en växt står, desto mindre vatten fordrar den.

Några av de mest mörkertåliga växterna är:

Aglaonema sp., silverkalla

Aspidistra elatior, ungkarlsblomma

Chamaedorea elegans, bergpalm

Epipremnum aureum, gullranka *)

Philodendron sp., filodendron

Sansevieria sp., bajonettlilja

Schefflera actinophylla, palmaralia

Schefflera arboricola, paraplyaralia

Spathiplhyllum sp., fredskalla

*) vid låg ljusintensitet blir gullrankan allt mera grön och allt mindre gul.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar