Ljussätt badrummet på rätt sätt

Sätt ljus på tillvaron med rätt belysning. Ljusdesignern Svante Pettersson har experttipsen för hur du ska göra!


Hur vi väljer att ljussätta våra badrum avgör hur den som kliver in i rummet upplever det, menar ljusdesignern Svante Pettersson.
– Det kan i värsta fall kännas kallt, platt och avvisande. Om du vågar lyfta in en variation i ljuset, eller kanske integrerar ljuset i arkitekturen på något sätt, så kan du i stället bjuda på en varm och välkomnande känsla.

Hur kan jag göra för att åstadkomma det?

– Försök förstå hur olika armaturer sprider sitt ljus i stället för att enbart gå på yttre form och design. Tänk dig ett rum där det är lika mycket ljus överallt – det blir lite platt gympahall över det hela. Om du låter ljuset riktas mot porslinet blir toaletten och handfatet som fantastiska smycken som i sin tur ljussätter rummet. Ska man uppleva en harmoni i atmosfären så måste man våga lämna vissa delar i mörker.

Är det någon typ av belysning jag bör undvika helt?

– När du ser över ljuset i
ditt hem tycker jag att du ska fundera över om det är någon armatur som är väldigt vass, ger ett väldigt hårt sken och stör synsinnet till och med i periferin. Om det är något ljus som talar på ett störande sätt rent visuellt så bör du åtgärda det.

Vilka belysningstrender gäller i badrum just nu och vad händer framöver?

– En trend just nu är att fälla
in led-lampor i inredningen, men det fungerar inte alltid. Det kan exempelvis vara en led-ramp på vardera sidan om spegeln som lyser i ansiktet
på dig. Detaljerna i ansiktet kommer fram, men jag vet inte om man ser så frisk ut och för det övriga rummets atmosfär är det rena döden. Jag tror att den trenden kommer att svänga igen när folk upptäcker att det faktiskt inte är så himla trevligt. En annan stark trend är att du kan kontrollera ljuset med hjälp av din smartphone och bland annat göra inställningar för ljuskombinationer under olika tider på dagen.

Hur många olika lampor har du hemma?

– Jag har en enorm samling! Jag är väldigt mycket inne på armaturer från 60- och 70-talet och har kanske ett hundratal från den eran. En dag ska jag göra en jätteskulptur av allihop!

 

Vänster = rätt, höger = fel. Med rätt lampor på rätt plats skapar du en varm och välkomnande känsla. 

 

Svantes 3 bästa tips

1. Tänk mer ljussättning och mindre lampsättning.
2. Våga experimentera med ljuset integrerat i inredningen.
3. Prova dig fram med olika ljuskällor i olika lampor. Testa olika ljuskällor i olika armaturer för att hitta den perfekta kombinationen.

Om Svante

Namn: Svante Pettersson.
Ålder: 41 år.
Bor: I Uppsala.
Gör: Ljusdesigner, ljusföreläsare och ljuskoordinator hos teknik- konsulten Bjerking.
Aktuell: Har nyligen ljussatt en ny bar i Stockholm som heter Swing samt skapat den pågående installationen See the light på Nordiska museet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar