Mer ljus inne

Ljus är ett redskap och det ska användas för att skapa en miljö. Rätt belysning kan verkligen ge hemtrevnad – men dåligt ljus kan få allt att se gammalt och fult ut. Lär dig mer om belysningens konst här.

Så gick sommarsolen ned och vi sitter återigen inne i våra hus och längtar efter ljus. Men ljuset finns – även inomhus. Och då menar vi inte att man tänder taklampan och sen är det klart. Ljus är mycket mer än så. Ljus är stämning och intryck. Ljus är känsla. Ljus ger färg, kontrast och liv i miljön vi vistas i. Både i naturen, och inomhus i vårt hem och på våra kontor. Vilken stämning ljuset sprider kan vara avgörande för upplevelsen.

Svenska förhållanden är på något vis unika – vi har ett sommarhalvår då ljuset finns där, nästan dygnet runt. Varm och soligt sprider sig solens strålar längst in i våra hus. Kontrasten till vinterns kolsvarta dagar och nätter, som börjar redan efter lunch (eller tidigare) där det är som värst, är svår. Fönster som om sommaren släpper in varmt naturligt ljus blir vintertid svarta och kalla. Men du kan trolla med ljus!

Investera i ljus

Bra ljus kostar. Om du renoverar eller bygger nytt – använd dina pengar klokt. Bra ljus hemma kommer att göra mer för ditt hus och din livskvalitet än den största plattaste teven någonsin har möjlighet till.

Det säger Simon Davies, belysningsproffs, inredare och ägare till butiken London W8 i Stockholm.

– Ljusets viktigaste uppgift inomhus är att skapa känsla och drama, att förtrolla dina bästa delar av ditt hem och dölja de värsta. Ljussättning handlar om atmosfär och stämning och inte bara om att man ska kunna läsa en bok.

Det som är viktigt är att man har möjlighet att förändra ljuset. Därför behöver du två olika typer av belysning säger Simon Davies. En praktisk och upplysande och en för stämning och atmosfär. Du måste ha möjlighet att se men du måste också kunna skapa en harmonisk och inbjudande känsla. Dimmer ska alltid användas och det är oftast bäst att arbeta med ljus som riktar sig åt olika håll, upp och ned – spotlight och allmänt. 

Redskap med möjligheter

– Ljus är ett redskap och det ska användas för att skapa en stämning. Det rätta ljuset kan verkligen ge en hemtrevnad – men dåligt ljus kan få allt att se gammalt och fult ut. Människorna som bor där, likaväl som tyger och utplattade färger.

Den viktigaste regeln när det gäller belysning är enligt Simon Davies att aldrig enbart lysa upp rummet från en central punkt i taket.

– Ingen ser någonsin bra ut en tidig januarimorgon under en 60 watts glödlampa, säger Simon Davies.

Vi bländas av det starka ljuset och överanstränger ögonen. Väggarna blir inte belysta och rummet känns litet. I vardagsrummet ska du mest använda golv och bordslampor. Har du vacker konst så kan riktade halogenlampor vara bra. För rum som har annorlunda former, eller hallar och korridorer kan man tänka på ljuset lite mer lekfullt och våga experimentera mer.

– Men både kök och badrum behöver riktad belysning, säger Simon Davies. Där behöver man se vad man håller på med i grytorna och var makeupen ska läggas, så se till att du har bra belysning här men att den är möjlig att dimra. Då kan du skapa ett softare och mer behagligt ljus när så önskas.

Halogenlampor favorit

– På London W8 använder vi nästan enbart oss av halogenlampor, säger Simon Davies. Det beror på att det ger att mycket bra rent vitt ljus. När man sedan dimrar det får det en annan ton, lite mer som ett levande ljus som ger en varm trevlig känsla i rummet.

– Glödlampor kan ge ett underbart ljus när de används på rätt sätt. Speciellt nuförtiden när det finns massa olika sorter att välja på. Men lysrör kan jag på intet vis säga något gott om – i alla fall inte för hemmabruk.


Ljus i hallen.
Slösa med ljus, som går att dimra! Lamporna heter Basisk och finns som två och trepack för 229 kronor, Magiker 129 kronor, Non singelpack 89 kronor, tvåpack 129 kronor, och Stöllet 399 kronor. Ikea.


Stämningslamporna
heter Fackla 229 kronor, Jonisk 399 kronor och Morgon 399 kronor. Ikea.


Effektfullt.
Ljuset kommer underifrån, reflekterar badkaret och flödar vidare. Kontrasten mot den lite mörkare korridoren ger intrycket att badrummet flödar i ljus.


Göm ljuskällan.
Lampan heter Trettio, 149 kronor för tre stycken. Ikea.

Simons bästa råd

1. Köp ett par böcker om belysning. Leta i inredningsmagasin och se hur proffsen gör. Det är inte så lätt som det ser ut – be om råd.

2. Var inte rädd för att använda halogenspottar, men lägg inte ned för mycket tid på att få dem symmetrisk placerade. Placera ljuset där du behöver det.

3. Använder du halogen inomhus är det viktigt att vinkla dem rätt. Ju större ljuskällan är desto svagare blir ljuset.

4. Installera alltid in mer ljus än vad du tror behövs. Det är därför du har dimmer – för att kunna justera ljuset till en lagom nivå.

5. Ha aldrig ljuskällor/glödlampor, spotlights som exponeras. Ögat dras alltid till rummets ljusaste punkt.

6. Ha alltid ljus som lyser åt fler än ett håll i ett rum.

7. Om du använder halogenspottar – tänk på att alltid använda riktbara.

8. Hitta ställen i ditt hem där du kan gömma ljuskällan. Bakom en bok eller soffa, det ger fina effekter.

Köpinformation:

Ikea 020-43 90 50 www.ikea.se
London W8 www.londonw8.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar