Montera dimmer

Att kunna höja och sänka styrkan på belysningen är både praktiskt och ökar mysfaktorn. Men, precis som vid alla elarbeten gäller det att veta exakt hur man gör.

En vanlig dimmer fungerar både tillsammans med glödlampor och 230 volt halogenlampor, däremot är det lite knepigare med lysrör, kompaktlysrör och lågenergilampor, där bör man ta en fackkunnig till hjälp. Det kan också skilja en del i pris och kvalitet på olika fabrikat, till exempel hur stor skillnad det blir på ljusstyrkan, så fråga gärna personalen i butiken om råd.

Byt endast tvåledare

Det finns olika typer av strömbrytare, de enda du får byta själv är strömbrytare för två ledare – det man vanligen kallar ledningar, samt strömbrytare som är för högst 16 ampere. Har strömbrytaren flera ledare krävs fackkunskaper, felmontering kan innebära livsfara.
Här visar vi hur man generellt går till väga när man byter en vanlig strömbrytare mot en dimmer. Var noga med att följa tillverkarens anvisningar om montering och användning. Dimmern i exemplet kommer från JOEL och kostade 159 kronor.

Så här byter du ut en gammal strömbrytare mot en dimmer:

Börja med att slå av huvudströmmen, eller tag bort proppen. Kontrollera att lampan inte kan tändas.


1. Skruva loss den gamla strömbrytaren och lyft bort den. Kontrollera att ledningarna ser hela ut, om inte, avsluta arbetet och ring en elektriker.


2. Drag försiktigt ut insatsen från väggen, i nyare hus sitter den ofta med en spännklämma, i äldre hus måste du kanske skruva loss den. 


3. Skruva loss ledarna. Kontrollera att koppartrådarna är hela, om inte klipp bort den skadade biten, cirka 1 centimeter, följ anvisningarna på den nya insatsen.


4. Öppna den nya insatsen och skruva fast koppartrådarna
med skruvarna, inga koppartrådar får sticka ut. Kontrollera att de sitter fast ordentligt.

Så här monterar du en dimmer.
5. Skruva fast insatsen i väggen
och sätt på locket. Slå på strömmen och kontrollera att den nya strömbrytaren fungerar.

Veta mer om el: Ytterligare information om att byta strömbrytare samt andra bra eltips finns i broschyren ”Elsäkerhetspocket, råd och kloka tips”. Gratis påwww.elsakerhetsverket.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar