Annons för nordeye.com

Var säker på vägen med LED-ramper

Även om dagarna har blivit längre och ljusare, kan det fortfarande vara en utmaning att köra på kvällen. Särskilt om du inte har bra lampor på bilen. LED-ramper, som är extraljus som du fäster på bilen, ger dig en ljusförstärkning som hjälper dig att vara säker på vägen även under de mörkaste kvällarna.

Idag är det inte förvånande att se en ny bil med bristfällig belysning på vägen. Även om du klarar dig med strålkastarna på bilen är det värt att investera i en så kallad LED-ramp, som ger dig bättre synbild och gör att du kan känna dig tryggare när du kör. Ledramper varierar i utföranden och prisklass, så det finns några saker att ha i åtanke inför köpet.

Ökad körsäkerhet med LED-ramper

På vanliga personbilar finns alltid strålkastare för att garantera en säker resa för föraren. Men under de allra mörkaste och mest dimmiga dagarna kan extraljus ändå vara användbart. Detta får du med hjälp av ledramper som lyser upp vägen framför bilen. De används främst av lastbilsförare, men många privatpersoner som tillbringar mycket tid på landsvägen har också börjat förstå vikten av extraljus på sina bilar.

Extraljus med den senaste LED-tekniken

Extraljus rekommenderas starkt eftersom de är en oöverträffad hjälp på mörka vägar. Om du inte visste det så är ramper i LED inte industristandard ännu, men de blir alltmer populära eftersom de avger ett starkt ljus utan hög energiförbrukning, vilket skiljer dem från den klassiska belysningen i halogen och xenon. Detta gör ledramper billigare i längden och inte minst miljövänligare. Därutöver har ledramper en längre livslängd än sina traditionella motsvarigheter.

Välj en ljusramp utefter användningsområdet och dina behov

Det finns ett brett utbud av LED-ramper att välja mellan, och även om de alla syftar till att ge en bättre och mer konsekvent ljusbild vid körsel på mörka vägar finns det skillnader mellan dem. Därför är det viktigt att förstå hur du väljer rätt LED-ramp för din bil.

Det första du måste identifiera är hur du vill att ljusbilden ska falla på vägen, vilket beror på om du tillbringar merparten av din tid på motorvägar eller landsvägar. Du kan nämligen välja mellan en Spot-ljusbild (för motorvägskörning) och en Flood-ljusbild (för landsvägskörning). Men det finns också combo-varianter, som är utformade för en varierande körning.

Därutöver bör du också fundera på var rampen ska sitta, vill du ha en slimmad variant eller en som kan kombineras med runda extraljus? Utforska sortimentet och väljer en LED-ramp som passar dina behov.

Montera din ramp på ett enkelt och säkert sätt

När du har införskaffat en lämplig LED-ramp är det dags att montera den på bilen, och det är viktigt att detta görs på ett korrekt och säkert sätt. 

Du börjar med att montera ned både registrerings- och plastskylten. Därefter ska du montera fästet, så det är viktigt att ha säkerställt att fästet passar din LED-ramp. Dra sedan in extraljusets kablar i grillen och skarva ledningen om det behövs. Koppla därefter in strömmen med hjälp av instruktionerna och testa LED-rampen innan du använder den på vägen.

Mest lästa artiklar