1, 2, 3, 4, hemmabio!

Temat surround har vi redan behandlat, här är fyra förslag på hur du kan bygga en hemmabio i praktiken, allt efter egen budget och ambitionsnivå.

I denna högst opretentiösa guide ska vi försöka ge en översikt över vilka olika nivåer som finns i hemmabiosammanhang. För även om stormarknaderna vill få dig att tro något annat med sina löften om superpriser så är det inte alls alla bild- och ljudprodukter som förtjänar att kallas för ”hemmabio”.

Därför har vi hoppat över de allra enklaste alternativen i den här översikten. Produkter som ljudlimpor och 2.1-system (två högtalare plus bashögtalare) fungerar utmärkt för dig som bara vill förbättra TV-ljudet, men vi anser att det är först när du är helt omringad av högtalare från alla håll och kanter som vi kan börja snacka hemmabio på allvar.

Allt-i-ett, budget

Alternativ 1             4 500 kr
Samsung HT-D5500, 5.1-system    

Hemmabio på låda

De så kallade allt-i-ett-lösningarna – ”Home Theater in a Box” – är den enklaste och billigaste inträdesbiljetten till hemmabio. Här får du allt du behöver: Blu-ray-spelare, förstärkare och högtalare, plus sladdar och monteringsmaterial i en enda låda. De flesta sådana allt-i-ett-system är enkla att sätta ihop och tar lite plats, har en enkel bruksanvisning och färgkodade kablar. Du klarar dig dessutom med en enda fjärrkontroll till allt. Tillverkaren har tagit hand om uppgiften att matcha de olika delarna efter varandra och många sådana 5.1-system låter förvånansvärt bra för pengarna – fast du kan glömma att konkurrera med den lokala biografen. Allt-i-ett-anläggningarna spelar varken högt eller särskilt rent, och passar därför bäst i mindre rum och på andra ställen där man ändå inte kan spela våldsamt högt.

Billig anläggning med separata komponenter

Alternativ 2                15 700 kr
Panasonic DMP-BDT110, Blu-ray-spelare     1 700 kr
Onkyo TX-NR509, hemmabioreceiver         4 000 kr
KEF KHT2005.3, 5.1-högtalarsystem        10 000 kr

Gott & blandat

Du kan köpa halvfabrikat eller laga till maten själv – de flesta vet vilket som smakar godast. Om du är seriöst intresserad av film och vill ha ett bättre surroundljud så lönar det sig definitivt att sätta ihop en anläggning av separata komponenter. Då kan du välja helt fritt mellan de delar som passar bäst, både till storleken på rummet och hur djupt du vill gräva i plånboken. Men som du ser i vårt exempel behöver inte en separat hemmabio kosta en hel förmögenhet.

I det här exemplet har vi lagt mest pengar på högtalarna, helt enkelt för att vi behöver sex stycken av dem och vill ha så hög kvalitet som möjligt. Högtalarna har naturligtvis stor inverkan på ljudet och om du väljer rätt kan du få ett fint ljud även med måttlig elektronik. Det är också enklare att byta ut förstärkaren än högtalarna längre fram.

Musikalisk hemmabio med stora högtalare

Alternativ 3                 70 900 kr
Pioneer BDP-LX54, 3D-Blu-ray-spelare        4 000 kr
Pioneer SC-LX83, hemmabioreceiver        24 000 kr
B&W CM8 + CM1 + Centre 2 + Sub        42 900 kr

Ja tack, både och

Att kombinera stereo och surround av högsta klass kan vara trixigt och man är ofta tvungen att prioritera. Om film och musik räknas lika mycket bör man göra som vi har gjort i det här exemplet och satsa på lika hög kvalitet i alla kanaler. Börja med ett par bra fronthögtalare och välj den största centerhögtalaren som finns från samma märke och komplettera sedan med bakhögtalare i samma serie. Vi har valt en kraftfull och påkostad 7.1-receiver men håller oss till ett 5.1-system och använder de två extra förstärkarkanalerna till att bi-ampa fronthögtalarna för att få mer kraft och bättre ljud.

Om tonvikten däremot ligger på bra stereo kan ett alternativ vara att skaffa en High End-stereoförstärkare med processoringång. Då tar stereoförstärkaren hand om musiken, och dess effekt driver fronthögtalarna i hemmabion. Resten av högtalarna kan drivas av en (förhållandevis) billig hemmabioförstärkare. Nackdelen med en sådan hybridkoppling är att den är mer komplicerad och att den medför en del extra apparater och kablar.

En riktig hemmabiograf

Exempel 4                 174 000 kronor

Exempel:
Oppo BDP-95, 3D-Blu-ray-spelare                   12 000 kr
Onkyo PA-MC5500, 9-kanals effektförstärkare      17 000 kr
Onkyo PR-SC5508, 9.2-förförstärkare        25 000 kr
Klipsch THX Ultra 2, högtalarsystem            120 000 kr
       

Kompromisslöst

Om du har ambitioner om att ge den lokala biografen en hård match klarar du dig inte utan ett skräddarsytt hemmabiorum där alla förhållanden är helt optimala för att njuta av film. Du måste ha en stor bild, bekväma fåtäljer och framför allt full kontroll över ljudet och ljuset i rummet.

I en riktig bio vill vi att det ska vara så lite som möjligt som stör bild- och ljudupplevelsen. Därför är rummet helst mörklagt, elektroniken står dold i ett skåp eller intilliggande rum, och högtalarna är inbyggda i väggen, eller ännu hellre placerade bakom en perforerad filmduk. Många hemmabioentusiaster utgår från en källare eller vind och bygger sitt biorum från grunden, med speciella hänsyn till akustik och ljusinsläpp.

Det bästa med en sådan här hemmabio är att det låter oss välja elektronik och högtalare som passar speciellt bra till filmljud. Ett THX-godkänt högtalarsystem är en bra utgångspunkt eftersom det lever upp till en rad kvalitetskrav på spridning, ljudtryck och förvrängning. Detsamma gäller THX-godkända förstärkare. I det här exemplet har vi satsat på en tudelad kombination med processor och effektförstärkare som är mer flexibel när det gäller kraft och senare förbättringar.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar