Årets julklappar för prylintresserade

Vad ger man till barnen, frun, maken eller rent av sig själv i julklapp? Vi i Villa tipsar om smarta och snygga hårda paket till alla som är intresserade av prylar av olika slag. Det enda de har gemensamt är att de kräver ett vägguttag.

1) Juice på fot

Somliga vill ha kaffe, andra vill ha färskpressad juice på morgonen. Vissa vill ha både och. Chilli Juicer från OBH Nordica har två koner, en för större och en för mindre frukter. Den startar automatiskt när man pressar ner frukten och juicen rinner direkt ut i glaset (förutsatt att man ställt det under pipen). Klart på en minut – till ett pris av ungefär 450 kronor.

2) Spela med rörelse

Den som vill ha ett Sony PlayStation 3 får vackert vänta till i mars. Redan den 8 december släpps däremot Nintendos nya spelkonsol Wii i Sverige. Förutom bättre grafik och ljud är den största nyheten en unik, rörelsekänslig och trådlös handkontroll, som ska ge en helt ny känsla i olika typer av spel. Wii kan hantera fyra handkontroller samtidigt och du kan även spela online och surfa på nätet. Pris omkring 2 800 kronor.

3) Brygg i kub

Nespresso Le Cube tål inte bara att smakas på utan även att ses på. Den finns i fyra färger – arktiskt vit, röd, aluminium och titan. Droppskivan är uppfällbar för att ge plats åt större kärl. På titan- och aluminiummodellerna finns fack på sidorna för att värma koppar. Le Cube mäter 23x23x23 centimeter och väger 4,5 kilo. Ja, och så lär den brygga utmärkt espresso och lungo också. Pris cirka 2 800 kronor (vit/röd) respektive 3 000 kronor (aluminium/titan).

4) Smått blir stort

Vad ger man den som redan har en iPod? Inga problem; det finns hundratals olika tillbehör. Till exempel iPod Hi-Fi, en stereodocka med fjärrkontroll som passar alla iPod-modeller med dockkontakt. Med sina 43x18x17 centimeter pryder den sin plats var som helst. Alternativt kan du stoppa i sex D-batterier och ta den med dig vart du vill. Priset ligger på omkring 3 400 kronor.

5) Göm högtalarna

Kanske har du ont om plats hemma. Kanske tycker du att fristående högtalare är fula. I båda fallen heter lösningen inbyggda högtalare. Phantom-serien från Dali rymmer tre modeller, varav Ikon är den billigaste. Ikon är av 2,5-vägstyp, har ett frekvensomfång på 64-30 000 Hz, har ett slutet kabinett av aluminium och kräver ett hål som är 40 centimeter högt, 24 centimeter brett och endast 10 centimeter djupt. Finns hos Hi-Fi Klubben och kostar 4 248 kronor styck.

6) Baka med kraft

Visserligen bakas det mycket under de första veckorna i december, men förhoppningsvis finns det tid över till bröd, kakor och annat även efter jul. Mum 8 är flaggskeppet bland Boschs hushållsmaskiner. Den har motor på 1 400 watt, hölje av tryckgjuten aluminium, sju hastighetslägen, elliptisk rotation i tre riktningar för pösigare degar, samt gott om extra tillbehör. Finns i rött, vitt och silver; pris cirka 5 490 kronor.

7) Diska tyst

I och med dagens öppna planlösningar blir det allt mer intressant med en tyst diskmaskin. Whirlpools nya modell ADP7979 är så tyst att du kan prata eller sova utan att den stör dig. Dess över natten-program gör den till (enligt uppgift) världens tystaste – 39 dB. ADP7979 har även ett turboprogram för hårt smutsad disk och ett partyprogram för disk av många glas. Färgen är vit och det rekommenderade priset 8 000 kronor.

8) Smidigt surroundsystem

Hemmabio vore häftigt, men finns det något sätt att slippa alla högtalare och kablar? Sony är en av flera tillverkare med tekniker för att skapa surround-ljud från bara tre högtalare. Systemet DAV-X1G innehåller en huvudenhet med förstärkare, RDS-radio, DVD-spelare som klarar de flesta skivor och format (inklusive Super Audio CD) och HDMI-anslutning, samt två front- och en bashögtalare. Pris cirka 11 000 kronor.

9) Tvätta med ånga

LG Steam Direct Drive är en tvättmaskin i energiklass A++ med en kapacitet på 8 kilo, direktdriven trumma och LCD-skärm med svensk text. Den är även den första tvättmaskin i världen som kan tvätta med ånga. Du kan antingen förstärka tvättprogrammet med ånga eller köra ångan separat för att fräscha upp skjortan på 20 minuter. Maskinen finns med svart, pärlvit eller pärlemorrosa front och priset i butik ligger på omkring 15 000 kronor.

10) Platt och svart

Platta TV-apparater är både snygga och smarta. XD1E-serien från Sharp finns i storlek från 37 till 52 tum och är designad i svart pianolack. Den har en upplösning på 1920×1080 punkter, en svarstid på mellan 4 och 6 ms och en betraktningsvinkel på 176 grader. Likaså en mängd andra funktioner, bland annat RGBplus – en fjärde färg i bakgrundsbelysningen, karmosinrött, vilket ska förbättra återgivningen av djupröda färger. 37-tummaren mäter 66x93x11 centimeter och kostar cirka 20 000 kronor.

Köpinformation

Bosch www.bosch-hushall.com
iPod www.apple.se
Dali www.hifiklubben.se, www.dali.dk
LG https://nordic.lge.com
Nespresso www.nespresso.se
Nintendo www.nintendo.se
OBH Nordica www.obhnordica.se
Sharp www.sharp.se
Sony www.sony.se
Whirlpool www.whirlpool.se

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar