Bibliotek i fickan – nästan

I och med Apples lansering av iPad har läsplattorna blivit aktuella igen. Frågan är bara om de kan ersätta böcker och tidningar.

Läsplattorna har funnits i flera år. Även om många av oss teknikintresserade och prylfånar tycker att konceptet är alldeles lysande, måste de flesta av oss medge att det inte riktigt räcker för att de ska vara bra produkter. Det har de åtminstone inte varit fram tills nu. Bara under det senaste året har läsplattornas kvalitet blivit väsentligt högre och bilden du tittar på är markant förbättrad.

I och med lanseringen av Amazon Kindle tog elektronisk publicering och läsning fart på allvar. Även om denna inte säljs i Sverige går det att beställa den från utlandet, vilket ganska så många har gjort. Men Kindle är inte ensam på marknaden. Det finns många varianter som går att köpa här också. Ändå verkar det inte som om den här marknaden växer särskilt våldsamt. De elektroniska böckernas popularitet låter vänta på sig. Mycket av detta har säkert att göra med tradition, vi har ett nära förhållande till böcker.

Den traditionella boken har fortfarande en del fördelar jämfört med den elektroniska varianten. Först och främst är den lättare att läsa. Även om det skett enorma tekniska framsteg i läsplattorna så är fortfarande en tryckt sida på papper bättre att läsa än samma sida på en elektronisk skärm. Den analoga varianten är mer behaglig att läsa än den elektroniska. På detta område sker det mycket utveckling så just denna fördel kan nog minska inom ett par år.

Det finns en rad läsplattor på marknaden. Vi har kastat ett öga på två av dem. Även om det inte finns några testexemplar av Apples iPad ännu så har vi tittat på vad den har att erbjuda också.

Apple iPad

9,7-tums pekskärm
Upplösning: 1024 x 768
Vikt: 680–730 gram
WLAN och 3G (finns även utan 3G)
Pris: osäkert

Här kommer lite synpunkter på Apples iPad. Denna har vi inte testat ännu, men vi vet ganska så mycket om dess funktioner. Den skiljer sig från de renodlade läsplattorna genom att den på många sätt fungerar som en dator. Det betyder att den inte bara kan användas för att läsa böcker. Detta är en fördel på många sätt och vis, men vi är nyfikna på hur bra skärmen kommer att vara när man läser jämfört med det elektroniska bläcket som Kindle och Cybook använder. Det är inte alls säkert att kvaliteten kommer att vara lika hög hos Apple.

Det är dock ingen tvekan om att detta är en intressant enhet. Att en så stor aktör som Apple ger sig in på bokmarknaden kan bara vara positivt för spridningen av elektroniska böcker. Om vi får e-böcker från Apple i Sverige är inte säkert, men vi får hoppas att de anser att det är en så stor del av funktionaliteten att de lägger stora resurser på det.

Hur som helst ska det bli intressant att testa iPad så småningom. Inte bara med böcker utan också med film, bilder och musik. Tidningar lär också bli en spännande möjlighet.

Amazon Kindle DX. Pris: 3 500 kr plus avgifter. www.amazon.com.

Amazon Kindle DX

9,7-tums skärm
Wi-Fi och 3G
Vikt: 580 gram
Pris: 3 500 kronor plus avgifter

Det omedelbara intrycket av Amazon Kindle är att den är stor. Det är både positivt och negativt. Positivt är att den har en nästan 10 tum stor skärm – 9,7 för att vara exakt – vilket ger dig en läsyta som är behaglig. Negativt är att enheten är så stor att den inte får plats i en ficka. Du måste ha en väska för att frakta den i.

Den här enheten har inte bara stöd för trådlöst nätverk, den stöder 3G också. Här i Sverige är 3G bra, men om du ska ladda ned något utomlands så rekommenderar vi att du befinner dig i en trådlös zon, annars kan det lätt bli dyrt.

Kindle är en strålande läsplatta. Den är i dyraste laget för att bli en storsäljare och till skillnad från Apples iPad är användningsområdet låst. Om detta är en fördel eller nackdel får framtida tester av iPad utvisa. Det är sorgligt att vi inte kan köpa svenska böcker på Amazons enhet, och det sätter ju stora begränsningar. Den svenska bokmarknaden är trots allt betydande, åtminstone för svenskar. Detsamma gäller tidningar.

Plus
Stor och mycket bra skärm.
Trådlöst nät.
Bra batteri.
Hög lagringskapacitet.

Minus
Bara engelskt material.
Eget format.
Bräcklig.
Dyr.

Cybook Deluxe. Pris: 3 500 kr. www.riidoo.com.

Cybook Deluxe

6-tums skärm
175 gram
Inget trådlöst nät
Pris: 3 500 kr

Cybook-läsplattorna finns i flera olika varianter. Den vi har tittat på här heter Cybook Deluxe och kostar 3 500 kronor, men den håller på att ersättas av en nyare version som heter Cybook Gen3 Gold Edition och kostar 2 850 kr. Den senaste modellen stöder EPUB-formatet och arbetar lite snabbare.

Läsplattorna som säljs via svenska importören Riidoo är förprogrammerade på svenska och klarar EPUB-formatet. Det är naturligtvis en stor fördel att man kan ladda läsplattan med svenskt material. Det finns ett stort utbud av böcker att välja mellan, och även e-böcker man lånar på biblioteket fungerar.

Den här enheten stöder inte trådlösa nätverk av något slag. På detta område är Kindle ett solklart förstahandsval. Å andra sidan är lagringskapaciteten så hög att man kan lagra ett par hundra böcker, så egentligen är detta ingen betydande begränsning.

Cybook har inte någon pekskärm. Det betyder att du är beroende av knapparna för att manövrera runt. Det är inte optimalt, men detsamma gäller för Kindle. Cybook kommer ihåg var någonstans du slutade läsa förra gången, så det är inget problem, men ska du bläddra många sidor åt gången blir det lite krångligt.

Plus
Liten och bra.
Låg vikt.
Svenska böcker.

Minus
Inte trådlöst nät.

Läs testet i sin helhet på Bild & Ljud Hemmas hemsida!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar