Bio på vägen

Liva upp bilresan eller den regniga semestern med en portabel filmspelare. Vi har testat apparaterna som ger bästa upplevelsen.Det finns många saker som kan förstöra semestern. Kinkiga barn i baksätet på långa bilresor och brist på sysselsättning när vädret är uselt är bara början. Som tur är kan båda botas med en portabel DVD-spelare med skärm. I bilen kan de monteras på nackstödet, på hotellrummet ställas på bordet och i stugan kopplas till teven. Dessutom kan många användas som en extraskärm till spelkonsollen så det slipper utbryta slagsmål om vad man bäst använder TV:n till.

Enkelspelare:

Multimediacentralen

En prisvärd spelare med många anslutningar. Bra på hotellrummet men bilmonteringen får bakläxa.

Grundigs apparat är en klassisk bordsmodell där man viker upp skärmen i 90 grader för att blotta skivfacket och manöverknapparna. För transporter medföljer en liten väska som även dubblerar som en nödlösning för bilmontering. Dessutom finns trevligt nog både en minneskortsläsare och en USB-ingång så man kan spela film eller musik eller visa bilder från externa lagringsmedia. Fjärrkontrollen är liten och duger bra.

Vid skarpa kontraster märker man en darrning i gränsen och det blir ofta flimrigt när det är finmaskiga mönster i bilden. Det beror så klart på skärmens låga upplösning och försöken att skala ner bilden. Däremot är det inte lika uppenbart när man kommer in i filmen och undertexterna är faktiskt läsliga. En helt okej spelare för den som vill kunna ansluta många andra apparater. Bättre än snittet och till ett bra pris dessutom.

Produkt: Grundig DVD-P7850

Plus:
Många anslutningar
Prisvärd bildkvalitet

Minus:
Klen bilmontering
Tar plats i bilen
Låg upplösning

Pris: 1 900 kronor
Importör: Grundig
www.grundig.se

Bekväm reskamrat

Det praktiska formatet och möjligheten att få ut ljudet i bilstereon gör detta till en lockande och prisvärd spelare.

Tack vare att Jensens spelare använder sig av en slot-in-lösning slipper man skivluckan och därmed att behöva ha skärmen i ett lock. Monteringen i bilen görs genom att sätta spelaren i en ficka som sedan fästs i nackstödet med spännremmar. Det går dessutom att haka på ett batteripack på baksidan. Framsidan av apparaten har knappar för det mesta, däremot inte några navigeringsknappar utan då får man ta till den lilla fjärrkontrollen.

Vid vanligt filmtittande är bilden klart godkänd och undertexter är läsliga även fast de är något oskarpa. Då är ljudet ett större problem. Det är så lågt att man måste skruva upp volymen på max och då blir det mer än lovligt skarpt och obehagligt. Så det är tur att man kan använda hörlurar eller bilstereon istället. Jensens spelare har ett bra format som gör den bekväm att använda och man måste säga att bilden är riktigt bra med tanke på det låga priset.

Produkt: Jensen Media:Link 7501

Plus:
FM-sändare
Batteridrift
Kompakt format

Minus:
Låg upplösning
Klena högtalare
Röriga kontroller

Pris: 1 800 kronor
Importör: Hattelco
www.hattelco.se

Bästa köp!

Lättskött och lättfäst

Det mesta av checklistan klarar LG:s spelare utmärkt och det är egentligen bara den lågupplösta panelen som ligger den i fatet.

Problemet med uppfällbara spelare och stora skivluckor har LG löst på ett elegant sätt. Skärmen är helt enkelt vridbar så att man kan fälla ihop spelaren och ändå ha skärmen utåt. I bilen monteras spelaren på samma sätt som vi tidigare sett hos Philips modeller. Det blir på samma gång stabilt och lätt att sätta fast och lossa spelaren. Det inbyggda batteriet räcker tre timmar.

Under skärmen sitter för en gångs skull alla knappar man kan behöva. Även fjärrkontrollen med sina väl utmärka och placerade knappar får bra betyg. Lyckligtvis är gråskalan riktigt bra och skärpan är precis lagom. På det hela taget måste vi därför säga att slutresultatet blir riktigt njutbart. Undantaget är ljudet som, liksom för så många av spelarna, blir burkigt och gällt. Det här är en riktigt bra spelare med batteridrift och utmärkt fäste. Den är lätt att sköta och känns betydligt dyrare än den faktiskt är.

Produkt: LG DP471B

Plus:
Batteridrift
Bra handhavande
Utmärkt bilfäste

Minus:
Låg upplösning
Gälla högtalare
Ingen AV-ingång

Pris: 2 000 kronor
Importör: LG Electronics
nordic.lge.com

Bäst i test!

Skön filmupplevelse

Philips har inte sparat på krutet med denna modell och den lever upp till utfästelsen om deras bästa DVD-spelare någonsin.

Philips fäste är ett av de stabilaste och mest praktiska vi har testat. Det är inget som kan glida eller lossna och ändå går det snabbt och enkelt att ta loss och sätta fast spelaren. Philips har också inbyggt batteri med hela sex timmars drifttid samt en praktisk vridbar skärm. Däremot har man dumt nog inte satt några knappar under skärmen. Fjärrkontrollen har dock väl disponerade knappar och är den bästa i detta test.

Att visa stillbilder fungerar faktiskt eftersom Philips för första gången har satt in en högupplöst panel i en så här överkomlig modell. Både färgåtergivningen och gråskalan är fullt godkända och skärpan ligger på en lagom nivå. Till och med ljudet är ovanligt bra för en så här liten apparat. Överlag ger den alltså den bästa filmupplevelsen. Lägger man på några hundralappar mot de billiga modellerna får man en bättre kvalitetskänsla men framför allt en överlägsen bildkvalitet och bra ljud.

Produkt: Philips PET744

Plus:
Högupplöst skärm
Rejält fäste
Bra batteri

Minus:
Ingen USB
Saknar AV-ingång

Pris: 2 500 kronor
Importör: Philips
www.philips.se

Dubbelspelare:

Tokbillig dubbelskärm

Vill man bara lugna ner ungarna i baksätet med rörliga bilder är det här ett billigt sätt. Däremot blir bildkvaliteten därefter.

För att förnöja två passagerare ska man så klart ha två skärmar i baksätet. Dmtechs skärmar sätts fast med ett enkelt spännband vilket inte känns så pålitligt. Det blir en himla massa sladdar eftersom spelaren är separat. Knapparna på spelaren är helt okej och kan styra det mest nödvändiga. Den lilla fjärrkontrollen är inte heller dum. Dessutom finns en omkopplare för att vända på bilden. Man kan alltså takmontera skärmarna om man vill.

Med ett så lågt pris måste man ha sparat någonstans och i detta fall märks det tydligast på skärmarna. Kontrastomfånget är inte tillräckligt stort så man tappar detaljer i mörka områden och det blir utbränt i ljusa. Men framför allt är det ett störande flimmer i bilden hela tiden.
Letar man bara efter så mycket prylar som möjligt för pengarna är detta svårslaget. Däremot blir betyget lika lågt som prislappen.

Produkt: Dmtech PDV-881-2

Plus:
Lågt pris
Möjlig takmontering

Minus:
Dålig bildkvalitet
Separat spelare

Pris: 1 700 kronor
Importör: Netlogic
www.dmtech.se

Säkrare snabbmontering

Har man tröttnat på att spänna fast spelaren och dra sladdar är Nextbase nya click-system en välsignelse.

På nackstöden spänner man fast monteringsplattor dit man också drar strömkablar och eventuell AV-kabel. Sedan behöver man bara klicka fast spelarna i plattorna. Slut på sladdtrassel och det går snabbt att ta med sig spelaren. Spelaren öppnas ovanligt nog genom att man viker ner hela skärmen. Tyvärr har man inte fått plats med knappar på framsidan utan de allra nödvändigaste är gömda på ovansidan.

Gråskalan är godkänd och skärpan inte överdrivet aggressiv. Vid filmuppspelning visar den sig ha andra fördelar. Bildbehandlingen är riktigt okej och det är knappt några problem med taggigheter eller skalningsproblem. Ljudet är godkänt för en apparat i den här storleken. Monteringen är mycket praktisk och snabb. Bildkvaliteten kan man inte heller klaga på men det brister i detaljerna.

Produkt: Nextbase Click & Go 7 Duo

Plus:
Enkel montering
Inget kabeltrassel

Minus:
Låg upplösning
Ingen AV-anslutning hemma
Knapparnas placering

Pris: 3 300 kronor
Importör: Optical Storage
www.opticalstorage.se

Alternativa spelare:

Äntligen bärbar Blu-ray

Den första bärbara Blu-ray-spelaren har vi dreglat efter ända sedan Panasonic presenterade den. Nu har vi lagt vantarna på ett tidigt exemplar.

Bärbar innebär i det här sammanhanget att den är i storlek som en liten bärbar dator. Med tanke på hur stora normala Blu-ray-spelare är blir vi ändå lite imponerade. Det finns inget uppenbart sätt att montera denna best i en bil men det sägs komma ett tillbehör för detta. Skivorna sätter man in under den uppvikbara skärmen och på ovansidan finns alla nödvändiga navigeringsknappar.

Vi blev riktigt nöjda både med uppspelningen av uppskalad DVD och med nedskalad Blu-ray, även om det så klart blir vissa märkbara problem när man valt en sådan mellan-upplösning. Det här är knappast en ersättning för en billig DVD-lösning i bilen. Inte med den här storleken och priset. Däremot kan det vara intressant om man står i begrepp att köpa sin första stationära Blu-ray-spelare och har speciella behov. Eller så är man helt enkelt en prylnörd som är beredd att hosta upp en slant för att vara först med det värsta.

Produkt: Panasonic DMP-B15

Plus:
Bärbar Blu-ray!
Bra bild och ljud
Prylnörd-statusen

Minus:
Priset

Pris: 8 500 kronor
Importör: Panasonic
www.panasonic.se

Blu-ray doldisen

Dubbla nöjet med datorn genom att se till att den är gjord för filmupplevelser också.

Med en laptop kan man förutom allt annat även titta på film och extra intressant blir det om den har blu-ray-spelare. På resan är det trevligt att kunna titta på film på hotellrummet och varför inte ta med den till landet också. För de här pengarna får man så klart en rejäl 16-tumsskärm med Full HD-upplösning. Skärmens prestanda är utmärkt och man kan givetvis ställa in alla parametrar för att få bästa möjliga bild. Även ljudet är långt bättre än i de andra apparaterna i testet. Man får alltså en fantastisk filmupplevelse i knät.

Det är väl ingen som köper en dator bara för att titta på film. Men om man reser mycket och gillar att titta på film kan det rekommenderas att även ta med filmupplevelsen i beräkningen nästa gång man köper en ny. Då ska man självklart ha Blu-ray-spelare och Full HD-skärm. I baksätet på bilen är den dock ingen höjdare. Det är varken lyckat att få en 3-kilosdator i skallen vid en kollision eller att få en dyr dator nedkladdad med barnens glass.

Produkt: HP HDX16-1000EO

Plus:
Stor skärm
Bra bild och ljud
Andra användningsområden

Minus:
Dyr som filmapparat
Dålig i bilen

Pris: 15 000 kronor
Importör: Hewlett-Packard
www.hp.se

Slutsummering

Både spelarna från Grundig och Jensens var riktigt bra men fick med liten marginal se sig slagna av LG:s modell som blev Bästa Köp. Philips vann lätt Bäst i Test med sin utmärka högupplösta spelare. Bland dubbelskärmarna blev vi imponerade av det låga priset hos DMTech medan kvaliteten hos Nextbase var betydligt bättre. Har man en rejäl budget och vill ha det bästa så är det Panasonics bärbara Blu-ray-spelare som gäller. Vill man använda apparaten även till annat kan man skaffa en bärbar dator med Blu-ray istället, till exempel den utmärkta HP HDX.

Läs hela testet på Bild & Ljud Hemma!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar