Därför vet Spotify alltid vad du vill lyssna på!

Har du någonsin undrat hur Spotify kan rekommendera musik som du nästan alltid älskar? Här är svaret!

Musik på mobilen


Du har säkert provat att logga in på Spotify och spelat en av de spellistor som är gjorda bara för dig. Den här typen av anpassade spellistor är inget nytt, men det förvånande är att Spotify nästan alltid träffar rätt när det kommer till just din musiksmak.

Men hur kommer det sig att Spotify nästan alltid spelar och rekommenderar låtar som du faktiskt gillar? Du är inte den enda som undrar … Här är anledningen till att musiktjänsten (nästan) alltid träffar rätt!

Spotify och datainsamling

Den svenska musiktjänsten Spotify har funnits sedan 2006 och skapades ursprungligen som ett musikbibliotek. Nu kan du hitta ett stort antal spellistor i tjänsten, och inte minst personliga spellistor. De personliga spellistorna skapas för den enskilda användaren med fokus på att ge dem en introduktion till ny musik.

Spotify gör detta genom datainsamling och framför allt genom sina algoritmer. Det kan låta komplicerat för vissa, men det kan förklaras relativt enkelt:

Musikströmningstjänsten samlar in uppgifter om ditt lyssnade. Uppgifterna visar vad du lyssnar på, när du lyssnar på det och hur mycket du lyssnar på musik på deras streamingtjänst.

Läs också: 11 frågor och svar om fiberkabel

Vad är en algoritm?

Den viktigaste applikationen Spotify använder är BaRT-algoritmen, som musiktjänsten använder för att samla in all musikdata om dig. Enligt amerikanska Popular Science tar algoritmen reda på din musikhistorik, dina musikval, hur länge du har lyssnat på olika låtar och hur du reagerar på de låtar som Spotify rekommenderar.

Om du hoppar över låten eller sparar den i din egen spellista hjälper algoritmen att förstå vilken typ av musik du gillar. Det kan den göra eftersom du aktivt har valt att antingen lägga till låten i ditt eget musikbibliotek eller aktivt valt att hoppa över låten. Det är detta som BaRT-algoritmen används för.

Algoritmen jämför också din musiksmak med över 200 miljoner andra användare. Därefter placeras du i en ”grupp” med användare som delar din musiksmak. Spotify kan då föreslå en låt som du säkert kommer att gilla, men ännu inte hört, eftersom den kommer från en av de andra gruppmedlemmarnas spellistor. Sannolikheten att du gillar den är hög, eftersom ni har samma musiksmak enligt Spotifys algoritm.

Upptäck ny musik

Spotify har också en spellista som heter Discover weekly. Den är unikt framtagen för dig. Här har de använt sig av sin algoritm för att undersöka vad du skulle vilja höra för ny musik.

Det är en spellista som uppdateras varje måndag med låtar som rekommenderas särskilt för dig.

Discover Weekly använder musiktjänstens algoritm för att analysera vilken musik du lyssnade på veckan innan och skapar sedan en spellista baserad på vad du brukar lyssna på.

Källor: Popular Science, Information.dk

Läs också: Ikea lanserar ny app för smarta hem

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar