De smarta hemmen – vart tog de vägen?

För några år sedan pratade alla om smarta hem, med talande kylskåp och fläktar med inbyggd tv. Mycket slog aldrig igenom. Men det finns faktiskt en hel del såväl prylar som hela system för den som vill smarta upp villan.

Robomow klipper din gräsmatta av sig själv, du kan själv ställa in vilka tider den ska jobba, eller bara starta den med en knapptryckning. Smartclean

– Det finns så mycket föreställningar hos folk om vad smarta hus ska innebära. Det var väldigt hi-tech när det kom till exempel ”intelligenta” kylskåp under IT-eran och då låg det kanske också rätt i tiden, men efter det har det dött ut lite, säger Martin Cederström, försäljningschef på Schneider Electric.

Schneider erbjuder produkter för en modern elinstallation som enligt företaget är mer komfortabel och mer anpassat till behoven än tidigare, och även en modernare data- och teleinstallation. Exempelvis kan man knyta ihop sitt larmsystem för inbrott och brandlarm med belysning och vägguttag.

– När man integrerar fler funktioner i ett system kan man göra det enklare för användaren, till exempel när man låser överlåset på sin dörr aktiveras larmet och belysningen i huset släcks. Systemet kan också reglera att all eltillförsel förutom kyl- och frys stängs av och då behöver man inte oroa sig för att till exempel kaffekokaren står på, säger Martin Cederström.

Tidigare kunde det vara ett problem att få tag på elinstallatörer som kunde installera systemen, och det kunde också bli väldigt dyrt. Idag har fler installatörer kunskap, men kostnaden är fortfarande högre. Om en vanlig systeminstallation i en nybyggnation går på strax över 100 000 kronor kan de integrerade systemen gå på runt 40 000-50 000 kronor ytterligare.

”Intelligenta” villor på Värmdö

2002 stod sex ”intelligenta” villor klara på Värmdö. Bakom projektet stod JM AB, och familjen Asp var en av de familjer som flyttade in direkt.

– Det finns jättemycket som är bra med huset, bland annat är allt fördraget i väggarna. Vi har runt 35 uttag i huset och i vilket som av dessa kan vi koppla in både data, telefon och tv. Dessutom slår vattnet av och ventilationen går ner till hälften när vi slår på larmet och det gör också att försäkringspremien är lägre, säger Anders Asp.

Men det är långt ifrån de enda finesserna. Ytterligare exempel är att larmet kan programmeras så att man kan släppa in en viss person en viss tid, med hjälp av en personlig kod. Genom larmet kan man också se vilka som varit inne i huset. Driftskostnaderna hålls nere genom att huset värms upp av bergvärme och dessutom är byggt av ett speciellt material som håller värmen bättre. Däremot har familjen Asp aldrig haft någon användning för leveransboxen med tillhörande kylskåp som står utanför huset.

 – Tanken är att man ska kunna beställa hem varor via nätet till den, men det gör vi aldrig. Den har snarare blivit ett förrådsutrymme, säger Anders Asp.

Det enda som inte är helt positivt med att bo i ett smart hus är enligt honom, oron över vad som händer om något skulle gå sönder.

 – Vad händer om till exempel det datoriserade systemet skulle gå sönder, vem kan utföra service då? Man kan ju inte ringa vilken rörmokare som helst, så det är viktigt att man vet vart man kan vända sig, säger Anders Asp.

Tvättmaskiner som pratar

Förutom intelligenta system finns det också en hel del smarta prylar på marknaden. På Electrolux gör man kontinuerligt undersökningar och konsumentstudier där man tar reda på vad för olika bekvämligheter och smarta lösningar folk efterfrågar. Det har bland annat resulterat i en torktumlare som också hjälper till med strykningen, och pratande diskmaskiner.

 – De här produkterna är revolutionerande, men ganska nylanserade, så det tar nog ett tag innan de slår igenom. Men de fyller helt klart ett behov, säger Cecilia Öster, PR-chef på Electrolux i Norden.

LG har nyligen lanserat ett kylskåp med inbyggd tv, däremot har det datoriserade kylskåpet fortfarande inte slagit igenom i Sverige.

 – Jag tror att det finns en marknad för det så småningom och det är nog något vi kommer att få se i framtiden, säger Cecilia Öster.

Exempel på smarta prylar:

Trådlösa larm, ringer upp dig eller larmcentralen vid inbrott eller brand. Kan också vara aktivt i valda delar av huset under natten.

Side-by-side kyl och frys med ismaskin och inbyggd tv.

Pratande diskmaskin, berättar till exempel om hur man ska göra och hur lång tid det tar.

Tvättmaskin som man kan ställa in tiden på, har man bara 30 minuter på sig att tvätta, ställer man in det och efter en halvtimme är tvätten klar.

Torktumlare som också stryker tvätten.

Elektrisk sopborste.

Påslös dammsugare.

RF-system, tryckknappar för belysning som inte kräver en enda kabel. Klistra strömbrytare på väggen och sätt en dimmer i lamputtaget eller vägguttaget och knappen styr belysningen utan tråd.

Självgående gräsklippare.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar