De smarta hemmen – vart tog de vägen?

För några år sedan pratade alla om smarta hem, med talande kylskåp och fläktar med inbyggd tv. Mycket slog aldrig igenom. Men det finns faktiskt en hel del såväl prylar som hela system för den som vill smarta upp villan.


Robomow klipper din gräsmatta av sig själv, du kan själv ställa in vilka tider den ska jobba, eller bara starta den med en knapptryckning. Smartclean

– Det finns så mycket föreställningar hos folk om vad smarta hus ska innebära. Det var väldigt hi-tech när det kom till exempel ”intelligenta” kylskåp under IT-eran och då låg det kanske också rätt i tiden, men efter det har det dött ut lite, säger Martin Cederström, försäljningschef på Schneider Electric.

Schneider erbjuder produkter för en modern elinstallation som enligt företaget är mer komfortabel och mer anpassat till behoven än tidigare, och även en modernare data- och teleinstallation. Exempelvis kan man knyta ihop sitt larmsystem för inbrott och brandlarm med belysning och vägguttag.

– När man integrerar fler funktioner i ett system kan man göra det enklare för användaren, till exempel när man låser överlåset på sin dörr aktiveras larmet och belysningen i huset släcks. Systemet kan också reglera att all eltillförsel förutom kyl- och frys stängs av och då behöver man inte oroa sig för att till exempel kaffekokaren står på, säger Martin Cederström.

Tidigare kunde det vara ett problem att få tag på elinstallatörer som kunde installera systemen, och det kunde också bli väldigt dyrt. Idag har fler installatörer kunskap, men kostnaden är fortfarande högre. Om en vanlig systeminstallation i en nybyggnation går på strax över 100 000 kronor kan de integrerade systemen gå på runt 40 000-50 000 kronor ytterligare.

”Intelligenta” villor på Värmdö

2002 stod sex ”intelligenta” villor klara på Värmdö. Bakom projektet stod JM AB, och familjen Asp var en av de familjer som flyttade in direkt.

– Det finns jättemycket som är bra med huset, bland annat är allt fördraget i väggarna. Vi har runt 35 uttag i huset och i vilket som av dessa kan vi koppla in både data, telefon och tv. Dessutom slår vattnet av och ventilationen går ner till hälften när vi slår på larmet och det gör också att försäkringspremien är lägre, säger Anders Asp.

Men det är långt ifrån de enda finesserna. Ytterligare exempel är att larmet kan programmeras så att man kan släppa in en viss person en viss tid, med hjälp av en personlig kod. Genom larmet kan man också se vilka som varit inne i huset. Driftskostnaderna hålls nere genom att huset värms upp av bergvärme och dessutom är byggt av ett speciellt material som håller värmen bättre. Däremot har familjen Asp aldrig haft någon användning för leveransboxen med tillhörande kylskåp som står utanför huset.

 – Tanken är att man ska kunna beställa hem varor via nätet till den, men det gör vi aldrig. Den har snarare blivit ett förrådsutrymme, säger Anders Asp.

Det enda som inte är helt positivt med att bo i ett smart hus är enligt honom, oron över vad som händer om något skulle gå sönder.

 – Vad händer om till exempel det datoriserade systemet skulle gå sönder, vem kan utföra service då? Man kan ju inte ringa vilken rörmokare som helst, så det är viktigt att man vet vart man kan vända sig, säger Anders Asp.

Tvättmaskiner som pratar

Förutom intelligenta system finns det också en hel del smarta prylar på marknaden. På Electrolux gör man kontinuerligt undersökningar och konsumentstudier där man tar reda på vad för olika bekvämligheter och smarta lösningar folk efterfrågar. Det har bland annat resulterat i en torktumlare som också hjälper till med strykningen, och pratande diskmaskiner.

 – De här produkterna är revolutionerande, men ganska nylanserade, så det tar nog ett tag innan de slår igenom. Men de fyller helt klart ett behov, säger Cecilia Öster, PR-chef på Electrolux i Norden.

LG har nyligen lanserat ett kylskåp med inbyggd tv, däremot har det datoriserade kylskåpet fortfarande inte slagit igenom i Sverige.

 – Jag tror att det finns en marknad för det så småningom och det är nog något vi kommer att få se i framtiden, säger Cecilia Öster.

Exempel på smarta prylar:

Trådlösa larm, ringer upp dig eller larmcentralen vid inbrott eller brand. Kan också vara aktivt i valda delar av huset under natten.

Side-by-side kyl och frys med ismaskin och inbyggd tv.

Pratande diskmaskin, berättar till exempel om hur man ska göra och hur lång tid det tar.

Tvättmaskin som man kan ställa in tiden på, har man bara 30 minuter på sig att tvätta, ställer man in det och efter en halvtimme är tvätten klar.

Torktumlare som också stryker tvätten.

Elektrisk sopborste.

Påslös dammsugare.

RF-system, tryckknappar för belysning som inte kräver en enda kabel. Klistra strömbrytare på väggen och sätt en dimmer i lamputtaget eller vägguttaget och knappen styr belysningen utan tråd.

Självgående gräsklippare.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar