Digitalteve för sparsmakade

Digitalteve blir verklighet för fler och fler. Men det finns många olika teve-lösningar att välja bland. Här tipsar vi dig som inte behöver ett stort kanalutbud, och jämför leverantörerna för dig som vill ha många kanaler.

Övergången till digitalteve inleddes den 19 september förra året när de analoga sändningarna över Gotland upphörde. Efter att de analoga och digitala sändningarna har skett parallellt i flera år, kommer de analoga marksändningarna i område efter område att upphöra fram till oktober 2007, då övergången ska vara klar. På www.teracom.se finns information om när sändningarna upphör i just ditt område.

Signal på två sätt

Enligt statistik från Mediavision finns det cirka 465 000 hushåll som idag fortfarande enbart tittar på SVT1, SVT2 och TV4 via de analoga sändningarna. För att kunna fortsätta att titta på dessa kanaler när de analoga sändningarna upphört, måste alla dessa hushåll välja hur de vill ta emot sin tevesignal i framtiden. Hushåll med kabelteve berörs inte av övergången och de som har parabol eller skaffat digitalbox för det digitala marknätet har redan anpassat sig.

Den digitala tevesignalen kan tas emot på två olika sätt. Antingen går signalen via en digitalbox som tar in den från det digitala marknätet, eller med en parabol med tillhörande mottagare som tar emot signalen via satellit.

Digitalboxen tar emot den digitala signalen och skickar en analog signal vidare till din vanliga teveapparat. Inom dessa två huvudalternativ finns en rad olika valmöjligheter från 600 kronor och uppåt.

Digitalboxar med mer avancerad funktionalitet kan kosta över 4 000 kronor och önskas abonnemang på många tevekanaler tillkommer månadsavgifter för dessa. Några krav på att du som konsument måste börja abonnera på en mängd kanaler finns inte.

Vad vill du kunna se?

En bra utgångspunkt är att bestämma hur många kanaler du vill kunna titta på. Om du tycker att det räcker med de fria kanalerna, SVT1, SVT2, SVT24, SVTExtra och Barn- respektive Kunskaps-
kanalen, köper du en digitalbox för det digitala marknätet. De billigaste boxarna kan enbart ta emot de fria kanalerna. Om du tror att du i framtiden kan vilja abonnera på fler kanaler, kan det vara klokt att redan nu välja en box som har en godkänd kortläsare för Boxer. Då kan du när du vill börja abonnera på Boxers utbud. Boxer har ensamrätt på att sälja abonnemang på tevekanaler via det digitala marknätet.

Skulle din digitalbox för marknätet fungera dåligt när du kopplat in den kan det bero på att din teveantenn är för gammal. Om du har bra bild på TV4 idag, betyder det antagligen att antennen är tillräckligt bra.

Är du enbart intresserad av de fria kanalerna kan en satellitlösning via parabol vara ett alternativ, men det är lite krångligare. Det kan dock vara en lämplig lösning om det är svåra mottagnings-förhållanden där du bor och de digitala marksändningarna då har dålig täckning. Drabbade hushåll har oftast redan parabol.

Nytt med digitalteve

Det finns några praktiska skillnader mellan digitalteve och den analoga teve vi är vana vid som kan vara en nyhet för dig som konsument. Det gäller inspelning av program och om hemmet har fler än en teveapparat. Idag är det vanligt att det finns fler än en teve per hushåll, till exempel en teve för barnen och en för de vuxna. Med digitalteve behöver varje teve en egen digitalbox eller en Multibox från ett svenskt företag som heter A2B Electronics. Med endast en digitalbox måste alla teveapparater kopplas ihop med en sladd och de visar då alla samma kanal.

Multiboxen från A2B Electronics tar emot de fria kanalerna och skickar ut tre kanaler via husets vanliga antennsystem.

– Användaren får tre kanaler (exempelvis SVT1, SVT2 och TV4) på alla teveapparater och det fungerar precis som tidigare. Det räcker med fjärrkontrollen till teven, säger Per Klöör, försäljningsansvarig på A2B.

Lösningen får lovord också från tevehandlare, just för att den möjliggör dagens funktionalitet vad gäller att ha flera teveapparater och att spela in program.

Multiboxen kan kompletteras med en box som tar emot Boxer för den som vill ha tillgång till fler kanaler på en av sina teveapparater. Priset för Multiboxen ligger på cirka 3 500 kronor.

Spela in och titta samtidigt

En annan praktisk förändring med digitalteve gäller inspelning av program. Idag tar vi för givet att vi kan titta på en kanal medan vi spelar in ett program på en annan kanal. Efter övergången till digitalteve kräver detta en speciallösning oavsett om man väljer en lösning via marknätet eller via satellit. Det beror på att digitalboxen bara kan ta emot en signal i taget.

Är din utgångspunkt att kunna se de fria kanalerna, kan du spela in och titta som vanligt om du väljer en Multibox, se ovan, eller en box som har Twin Tuner. En box med Twin Tuner spelar in på en inbyggd hårddisk, samtidigt som du kan titta på en annan kanal. Alternativt, om du har två teveapparater, skaffar du två digitalboxar. Då spelar du in på en teve och tittar på en annan.

Vill du ha ett större kanalutbud, kan du välja mellan Boxer, Canal Digital och Viasat. Boxer säljer abonnemang på en rad kanaler i det digitala marknätet. För att kunna abonnera på Boxer måste du välja en digitalbox för marknätet som har godkänd kortläsare av Boxer. En fördel med Boxer är att de fem stora kanalerna, SVT1, SVT2, TV3, TV4 och Kanal 5, ingår i deras kanalutbud.

Canal Digital och Viasat erbjuder lösningar som tar ner tevesignalen via satellit. De säljer olika paketlösningar där parabol, mottagare och abonnemang på något av deras kanalpaket ingår. För att kunna köpa deras abonnemang måste du köpa en box som är godkänd av dem. Ingen av dem säljer längre abonnemang på CA-moduler (se ordlistan). Fördelen med en parabollösning är att du kan få riktigt många kanaler. Nackdelen med Canal Digital är att de inte erbjuder TV3 och Viasat erbjuder inte Kanal 5.

Har du fler än en teve i ditt hushåll och vill kunna titta på satellitkanalerna på alla teveapparater, måste du köpa till ett tvilling- eller multiabonnemang och en eller flera extra digitalboxar. För att du ska få köpa till tvilling- eller multiabonnemangskort måste du ha en viss typ av abonnemang i grunden.

För inspelning av program är problemen de samma som beskrevs ovan. Ett tvilling- eller multiabonnemang är en lösning. En annan är att välja en mottagare med Twin Tuner.

Be att få totalpris

Om du väljer Boxer, Canal Digital eller Viasat ingår oftast den utrustning du behöver i priset när du tecknar ett abonnemang. Det går också bra att köpa enbart ett abonnemang direkt från företagen. Väljer du att själv köpa en digitalbox utan abonnemang vid övergången till digitalteve, kan du därmed köpa ett abonnemang senare. Enda reservationen är att boxen du valt är godkänd av den programleverantör du föredrar.

Ett bra tips, innan du beställer abonnemang, är att fråga efter vad den totala kostnaden blir samt hur stor den första debiteringen kommer att vara, med eventuella tillval och multiabonnemang. Det finns så många priser och avgifter som ska läggas ihop; startavgifter, abonnemang, tillval, multiabonnemang, extra kortavgifter och så vidare.

Kort frågeguide

Räcker det med att kunna se de fria kanalerna?
Ja – välj en lösning med digitalbox för det digitala mark-
nätet.
Nej – välj lösning med abonnemang av Boxer, Viasat eller Canal Digital.

Är det viktigt att kunna se på en kanal och spela in en annan?
Om ja – välj en Multibox från A2B Electronics eller en digitalbox med Twin Tuner, alternativt om du har flera teveapparater i hushållet, köp fler än en digitalbox och spela in på en teve medan du tittar på en annan. Med flera teveapparater i kombination med abonnemang på många kanaler, behöver du även ett tvilling- eller ett multiabonnemang för att kunna spela in som du vill.

Har ni fler än en teveapparat?
Om ja – köp en digitalbox per teve eller en Multibox (ger tre kanaler per teve), alternativt, om du abonnerar på flera tevekanaler köper du till ett tvilling- eller multiabonnemang och extra digitalbox(-ar) för att kunna se många kanaler på fler än en teveapparat.

Liten ordlista

CA-port – I specifikationen av många boxar ingår en till två CA-portar. Här skulle en CA-modul, det vill säga en extra kortläsare som läser till exempel Canal Digitals kort kunna monteras. Problemet är att Canal Digital eller Viasat inte säljer abonnemang på CA-moduler längre.

Conax – krypteringssytem som används av Canal Digital. Vill du välja en parabollösning med abonnemang från Canal Digital, måste din box vara godkänd av dem för att du ska få ett abonnemang. Det räcker inte att boxen har Conax.

Fria kanaler – borde egentligen kallas de kortlösa kanalerna; SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen, Kunskapskanalen, SVT Extra samt TV4. Dessa kanaler kräver inte abonnemang på något kort som avkodar tevesignalen.

Godkänd box eller mottagare – Att en box är godkänd innebär att Viasat, Canal Digital och Boxer garanterar att boxen fungerar för deras system. Viasat och Canal Digital säljer enbart abonnemang till godkända boxar.

LNB – Det är mikrovågshuvudet som monteras riktat mot parabolens mitt. Ett vanligt LNB tar emot signalen från en satellit. Vill du ta emot signaler från två satelliter måste du ha två LNB monterade. Om du köper ett tvilling- eller ett multiabonnemang från Viasat eller Canal Digital, byts ditt vanliga LNB ut mot ett som kan skicka ut den mottagna signalen till två till fyra teveapparater, Twin eller Quad LNB.

Twin tuner – funktion på digitalboxar eller mottagare som gör det möjligt att spela in en kanal på en i boxen inbyggd hårddisk och samtidigt titta på en annan kanal.

Viaaccess – krypteringssystem som används av Boxer (digitala marknätet). Alla företag som säljer kort och kanalabonnemang använder krypteringssystem. Vill du välja Boxers lösning måste din box ha Viaaccess och helst vara godkänd av Boxer.

Videoguard – krypteringsystem som används av Viasat. Vill du välja en parabollösning med abonnemang från Viasat, måste din box vara godkänd av dem för att du ska få ett abonnemang. Det räcker inte att boxen har Videoguard.

Boxer, www.boxer.se

Beskrivning; Abonnemang för digitalteve sänd via marknätet.

Grundpaket, Boxerpaketet 159 kr/mån

Filmpaket; Canal+-tillägg (tre kanaler) 140 kr/mån, dvs totalt 299 kr

Tillval – exempel; Från 19 kr/mån; exempelvis Disney Channel 39 kr/mån

Abonnemang för flera tv-apparater; Tvillingkort med Boxerpaketet 79 kr/mån, max tre st per Boxerpaket, alternativt Barnkort för 39 kr/mån med tre barnkanaler samt de fria kanalerna.

Startavgift; 395 kr (inkl kortavgift första halvåret)

Kortavgift; 248 kr/halvår, 124 kr/halvår för extrakort.

Faktureringsavgift; 15 kronor

Utrustningskrav; Godkänd digitalbox kan du köpa själv, men box(-ar) ingår oftast vid tecknande av abonnemang i tevehandel.

Canal Digital, www.canaldigital.se

Beskrivning; Abonnemang för digitalteve sänd via satellit.

Grundpaket; Familjepaketet 189 kr/mån, Lokalpake-tet 499 kr/halvår

Filmpaket; Canal+ 229 kr/mån (= Lokalpaketet och 7 film- och sportkanaler), Familjepaketet och Canal+ 379 kr/mån

Tillval – exempel; Betaltevetjänster för sportevene-mang samt film, erotik och spel (krav: Canal+ eller Familjepaketet). Finsk och dansk teve.

Abonnemang för flera tv-apparater; Multiabonnemang för upp till fyra teveapparater; 80-180 kr för teve nummer två, däröver 20-180 kr/mån. Barnpaket finns. Krav: minst Familjepaket på teve nummer ett.

Startavgift; 695 kr (inkl kortavgift första halvåret)

Kortavgift; 294 kr/halvår, extrakort 0 kr.

Faktureringsavgift; 30 kr (ej vid auto-giro).

Utrustningskrav; Parabol och mottagare; ingår i vissa abonnemang (inkl fri installa-tion), köpes i teve-handel eller av Canal Digital. Krav: godkänd för Canal D. Parabol och mottagare; ingår i vissa abonne-mang (inkl fri installation), köpes av Viasat eller i tevehandel. Krav: godkänd för Viasat.

Viasat, www.viasat.se

Beskrivning; Abonnemang för digitalteve sänd via satellit.

Grundpaket; Bas 109 kr/mån  Silver 179 kr/mån

Filmpaket; Guldpaketet 299 kr/mån (= Silverpaketet samt 10 film- och sportkanaler med mera).

Tillval – exempel; Betaltevetjänster för film, erotik och spel.
TV Chile och Russia.

Abonnemang för flera tv-apparater; Multiabonnemang för upp till fyra teveapparater; 79-99 teve nummer två däröver 29-99kr/mån. Krav: Silver- eller Guldpaket.

Startavgift; 595 kr (inkl kortavgift första halvåret).

Kortavgift; 294 kr/halvår, ett extrakort 294 kr/år, däröver 0 kr.

Faktureringsavgift; 35 kr (ej vid auto-giro).

Utrustningskrav; Abonnemang för digitalteve sänd via satellit

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar