Fem små TV-apparater till köket

Ny TV till köket? Här är fem av de bästa småskärmarna just nu.

I köket har man vanligtvis varken plats för eller behöver en stor skärm, så typiska köks-TV-apparater ligger mellan 19 och 24 tum. I år är det 22-tummarna som ser ut att ha det bästa förhållandet mellan storlek och pris. Även om det finns ännu större 24–26-tumsskärmar där ute så är de i regel förhållandevis dyra om man ser till bildstorleken.

Bildkvaliteten är inte mindre viktig bara för att TV:n är liten, men man kan däremot klara sig med lite lägre upplösning än på de stora skärmarna. Inte alla småskärmar kan skryta med högre upplösning än ”HD ready” (1366 x 768), men det räcker gott och väl på så liten skärmyta. I en så här liten TV är det däremot extra viktigt med god ljusstyrka, kontrast och framför allt en så bred synvinkel som möjligt. Allt detta har blivit bättre i och med den nya LED-tekniken, vilket är en bättre och mer effektiv ljuskälla bakom LCD-panelen.

Testet

Vi har samlat ihop fem aktuella småskärmar på marknaden just nu. Alla har minst 1366 x 768 bildpunkters upplösning – alltså ”HD ready” – och två av dem har till och med Full-HD-upplösning, 1920 x 1080.

Runt en liten extra-TV som denna vill du inte att det ska hänga sladdar och extra boxar överallt. Därför har vi haft som krav att skärmarna ska ha inbyggd TV-mottagare för DVB-T och MPEG-4. På så sätt kan du stoppa i programkortet direkt i TV:n och spara de övriga ingångarna till annan utrustning (så här små TV-apparater har oftast bara en eller två HDMI-ingångar).

 

Vi testar

Grundig Leemaxx 19 LED 4 000 kr

LG M2280D 2 700 kr

Philips 22PFL3405H 5 000 kr

Samsung UE22C4015 4 300 kr

Grundig Vision 8 22 VLE 8000 4 000 kr

Läs hela testet på Bild & Ljud Hemma

Grundig Leemaxx19 LED


 

 

Liten och lätt

Grundig Leemaxx passar bra för dig som vill ha en enkel TV att ställa på köksbänken.

Fakta

19-tums LED-LCD, 1366 x 768
DVB-T/C, MPEG-4
1 HDMI
Scart
PC-/ljudingång
12/220 volt

Pris: 4 000 kr

Med sina 19 tum har Leemaxx en något mindre bildyta än de övriga testdeltagarna, men skillnaden är inte så stor, särskilt inte eftersom den är tänkt att stå nära. Bildkvaliteten är rent allmänt hög, med utmärkt kontrast och godkänd svärta. Leemaxx följer samma bildfilosofi som storebror Vision 8 och har en neutral och fin bild i standardläge. Här finns ljusstyrka nog för att TV:n ska kunna användas både på dagen och kvällen, och den matta skärmen är behagligt befriad från reflexer. I mörka scener kan vi skymta lite genomlysning från LED-raderna i över- och underkant av skärmen, men annars finns det inget att klaga på.

Betyg (1–6): 4

Pris: 4 000 kr

Importör: Grundig

www.grundig.se

+

Liten och praktisk.

Hög bildkvalitet.

Ojämn bakbelysning.

Tunt ljud.

LG M2280D LED

Läcker kombi-TV

LG har utrustat sin PC-monitor med TV-mottagare och resultatet är en flexibel TV för dig som även använder laptopen i köpet.

Fakta

22-tums LED-LCD, 1920 x 1080

DVB-T

2 HDMI

Scart/komponentvideo

Optisk ljudutgång

PC-/ljudingång

Pris: 2 700 kr

Att LG-skärmen egentligen är en datormonitor märks på bildkvaliteten, på både gott och ont. Här kan du sitta tätt intill skärmen utan att se någon antydan till rutmönster i bilden. M2280D har inte bara högre upplösning utan också högre pixeltäthet (“dot pitch”) än en vanlig TV-skärm. Den känns helt sömlös och har en imponerande skärpa och detaljrikedom med högupplösta Blu-ray-filmer. I motsats till de andra testdeltagarna, som förstärker konturer en smula för att ge en bättre känsla av skärpa på håll, har LG-skärmen äkta detaljer, utan brus eller orenheter. Färgbalansen är neutral och dessutom finns en expertmeny för den som vill finkalibrera bilden.

M2280D är mycket behaglig att titta på på nära håll (0,5–1 meter). Medaljens baksida är att synvinkeln är snävare – om man tittar från sidan blir bilden påtagligt mattare. LG:s panel är också något mindre ljusstark än de bästa skärmarna i testet.

Betyg (1–6): 5

Pris: 2 700 kr

Importör: LG

nordic.lge.com

+

Skarp och behaglig bild.

Välutrustad.

Bra pris.

Begränsad synvinkel.

Tunt ljud.

Philips 22PFL3405H

Praktisk småskärm

Philips är mest kända för sina LED-skärmar i toppklassen men nu har de även släppt mindre och billigare modeller.

Fakta

22-tums LED-LCD, 1366 x 768

DVB-T/C, MPEG4

1 HDMI

PC-/ljudingång

Scart

Koaxial ljudutgång

Pris: 5 000 kr

Första gången du sätter på TV:n visas en startmeny som guidar dig igenom installationen, inklusive bildinställningar. På så sätt kan du anpassa bilden efter egna preferenser. Vi valde konsekvent de mest neutrala alternativen och det slutade med en riktigt trovärdig bild.

Direkt ur kartongen har Philips-skärmen en lite lägre ljusstyrka än Grundig, och färgbalansen är lite rödaktig i standardläge. 22PFL3405H har däremot inte lika överdriven färgmättnad som Samsung har direkt ur kartongen. Synvinkeln är också mycket bättre än i LG:s PC-monitor.

Philips lilla skärm får bra poäng på de flesta områden, men bild- och ljudkvaliteten kan inte mäta sig med de bästa. 22PFL3405H skiljer sig inte från mängden när det gäller funktioner heller, och sammantaget är den en helt godkänd TV.

Betyg (1–6): 4

Pris: 5 000 kr

Importör: Philips

www.philips.se

+

Användarvänlig.

Bra synvinkel.

Ojämn färgbalans.

Tunt ljud.

Samsung UE22C4015

Vit stilikon

Samsung vet hur man lockar till sig dem som gillar ett stiligt yttre. Efter lite justeringar är bildkvaliteten också snygg.

Fakta

22-tums LED-LCD, 1920 x 1080

DVB-T/C, MPEG4

2 HDMI

PC-ingång

Scart

Optisk ljudutgång

Pris: 4 300 kr

Samsung levererar en bild med fin intensitet direkt ur kartongen, men färgerna är allt annat än neutrala. Till och med den evigt unge Robert Downey Jr är i solbrändaste laget som Tony Stark i ”Iron Man 2”. Bilden präglas av en väldigt överdriven kontrast och en svärta som gror igen i mörka scener. Allt ser mycket bättre ut i filmläget, där är färgerna mer neutrala, men kontrasten är fortfarande överdriven och bilden för svart i mörka områden. Lyckligtvis har Samsung utrustat TV:n med inställningar som gör det relativt enkelt att få bilden som vi vill ha den. Genom att knappa sig runt i de avancerade menyerna och stänga av funktioner som dynamisk kontrast och konturförbättring fick vi en mycket mer välbalanserad bild.

Betyg (1–6): 5

Pris: 4 300 kr

Importör: Samsung

www.samsung.se

+

Läcker design.

Hög bildkvalitet.

Överdrivna färger.

Tunt ljud.

Grundig Vision 8 22

Kökschefen

Grundig är stora på små skärmar, och nya 22-tummaren i Vision 8-serien är en av de mest flexibla som finns just nu.

Fakta

22-tums LED-LCD, 1366 x 768

DVB-T/C, MPEG4

2 HDMI

PC-/ljudingång

Scart, USB

12/220 volt

Pris: 4 000 kr

Vi har blivit vana vid att få en naturlig bild med Grundig och Vision 8 är inget undantag. I standardläge har Vision 8 en ljusstark och kontrastrik bild. Färgerna är varma men dras inte med någon överdriven färgmättnad eller skev färgbalans. Allt från hudtoner till grönt gräs och blå himmel ser naturligt ut, utan den konstgjorda karaktär som många TV-apparater har när de sätts på för första gången. Kontrasten är bra men vi kan skymta en aning ljusläckage från bakbelysningen, vilket gör att de allra mörkaste scenerna kan se lite ojämna ut. Svärtan är inte rekordmörk men bra nog för att man ska kunna titta på film på kvällen. Skärmen har tillräcklig med ljusstyrka för att fungera i solljus och den matta ytan har inga problem med reflektioner.

Betyg (1–6): 5

Pris: 4 000 kr

Importör: Grundig

www.grundig.se

+

Användarvänlig.

Kontrastrik och fin bild.

Bra ljud.

Aningen ojämn bakbelysning.


 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar