ANNONS FRÅN BOXER

Fiber – allt du behöver veta (och lite till)

Vilka är fördelarna med fiber, vad kostar det att installera – och höjer fiber värdet på huset? Boxer har svaren på dina frågor!

Tillgång till snabbare bredband och bra tv-tjänster, oftast till en lägre månadskostnad än exempelvis bredband via ADSL och tv via satellit – det är bara några av fördelarna med fiber.

– En annan viktig fördel är den höga kapaciteten. Hela familjen kan använda datorer, surfplattor, telefoner och tv-apparater samtidigt utan att farten går ner eller att bilden hackar när du streamar film. Med fiber är ditt hem också väl förberett för framtidens digitala tjänster, som kommer att kräva ännu mer bandbredd, säger Per Wiklund, kommersiell chef på Boxer. 

Ditt hus får en avancerad kommunikationslösning som ger dig nya former av både nytta och nöje samtidigt som det kan öka värdet på ditt hus. Kabeln i sig har en livslängd på minst 30–50 år.

Höjer värdet på huset

Funderar du på att sälja din villa? Genom att låta installera fiber kan du höja husets värde.

– Exakt hur mycket är svårt att säga, säger Per Wiklund. 

Vad kostar det att installera fiber?

– Kostnaden för själva fiberinstallationen ligger vanligtvis i spannet mellan 15 000 och 25 000 kr, men det finns undantag både uppåt och nedåt i prisbilden. 

Vad du betalar varje månad beror helt på vilka tjänster du väljer att köpa till din nya fiber. 

– Bredband med hastigheten 100 Mbit/s brukar kosta från 200 kr i månaden och vill du även ha din tv-lösning via fiber tillkommer förstås kostnader för det, säger Per Wiklund.

”Prata med grannarna”

När du ska välja fiberinstallatör är det viktigt att först ta reda på vad andra i din närhet tycker om sina val.

– Att installera fiber till sitt hus kan vara en stor affär. Prata gärna med dina grannar och försök att bilda dig en uppfattning om den operatör som erbjuder fiberinstallation verkar seriös och har kunniga underentreprenörer. Fundera över om det är värt en extra kostnad att kanske ta en dyrare grävning på tomt för att minska åverkan och underlätta återställning. Fundera även på var 

i huset som fiberuttaget bör sitta för att underlätta anslutning till olika delar inom bostaden, säger Per Wiklund. 

Jag bor på landsbygden, och det är inte tal om någon fibergrävning – kan jag beställa fiber bara till min villa?

– Nej, det blir sannolikt orimligt dyrt. Rekommendationen i detta fall är att försöka bilda ett byalag tillsammans med grannar eller andra på orten. Genom att flera går samman kan kostnaderna för att anlägga fiber minskas drastiskt. Dessutom finns olika typer av stödfinansiering att tillgå. Information om byalag hittar du på nätet.


“Behöver jag fiber?”

Hej! Vi har fått en förfrågan om att dra in fiber till vårt hus. Men jag tycker att vårt bredband fungerar alldeles utmärkt. Måste vi skaffa fiber?

Vänliga hälsningar, Anette

Jakob Schenström, digital chef på Boxer, svarar: 

Hej Anette! Självklart måste ni inte skaffa fiber om ni tycker att ert befintliga bredband fyller alla era behov. Dock bör ni fundera över om ni tror att era behov kommer att förändras i framtiden. 

Blir ni till exempel fler i hushållet som nyttjar bredbandet samtidigt så kommer behovet av ett snabbare bredband att öka.

Utöver att ni kan streama rörlig bild/tv möjliggör en fiberanslutning att ni kan använda smarta uppkopplade tjänster som kräver ett snabbt och stabilt bredband. Dessutom är det troligt att ert hus stiger i värde om det finns en fiberanslutning.   

Jakob Schenström, Digital chef på Boxer.

Vad är fiber?

Fiber – eller fiberoptik – består av överföring av ljus via optiska fibrer. Det är en mycket snabb metod för informationsöverföring, mycket snabbare än till exempel en ADSLanslutning, där den högsta hastigheten är 24 Mbit/s.

Har du frågor om Fiber?

Läs mer på Boxer.se eller ring våra fiberrådgivare  på tel 0771-21 21 31. Öppet vardagar 8-21 och helger 9-20.

Mest lästa artiklar