Framtidens videobutiker är redan här

Den traditionella turen till videobutiken är snart ett minne blott. Allt fler filmtjänster lanseras på internet, där man enkelt och för en billig peng kan ladda ner filmer och TV-serier direkt till datorn.

Hyrfilm på nätet

  • Filmerna är alltid tillgängliga
  • Du behöver inte lämna tillbaka dem
  • Inga avgifter för sena filmer
  • Ofta billigare än i videobutiken

Vid det här laget har de allra flesta skaffat sig en PC. Har man dessutom en stabil bredbandsanslutning med normalt hög kapacitet så kan man titta på film från nätet. De flesta tjänster använder sig av Windows Media Player för att visa filmen, men i vissa fall kan man behöva installera ett särskilt filmprogram. Detta finns i så fall på tjänstens hemsida. Mac- och Linux-användare kan råka ut för att vissa tjänster inte stöds av alla operativsystem ännu.

PC:n måste ha högtalare eller ljudutgångar, eller åtminstone kunna koppla in hörlurar, annars blir det inget ljud! Har man en bärbar dator är hörlurar ett bra alternativ eftersom man då inte stör de som sitter i närheten, till exempel på tåget eller bussen.

Köpa eller hyra?

Vi vill påpeka att ladda ned en film till datorn inte är samma sak som att köpa den. Det syns ofta på priset om man bara hyr filmen eller om man kan behålla den och göra vad man vill med den. Streaming är en vanlig metod för filmuthyrning, där sätter man igång ett slags fjärravspelning av filmen. Man laddar i ett par minuter, sedan kan man börja titta. Filmen använder datorns hårddisk för mellanlagring (buffring) av information, men när man tittat färdigt finns ingenting kvar på datorn.

Testet

När vi undersöker de olika tjänsterna tittar vi närmare på pris, utbud och användning. Valmöjligheter som att köpa eller hyra, samt hur enkel betalningen är, är avgörande om kunderna ska återvända. I sortimentet bör det finnas en hel del nyheter samt ett bra utbud av klassiker som man gärna kan titta på gång till. Användarvänligheten beror på hur enkelt det är att hitta rätt titel, samt hur man gör när man laddar ned och startar filmen, väljer ljud och textning.


Film2home.se

Tvättäkta videobutik!

Fler än 2 000 titlar och filmer i många genrer innebär att det inte saknas valmöjlighet på Film2home!

Film2home är en av våra klara favoriter. Mycket film för varje smak och problemfri avspelning tack vare Silverlight. Webbsidan är ganska så användarvänlig och har bra sökningar efter genre, samt utförlig information om varje film.

Priserna är inte avskräckande, och även om de inte är de lägsta som finns så är det värt att betala lite extra för det fina utbudet. Kundservice svarade snabbt på telefon och kunde svara på alla våra frågor på ett utomordentligt sätt.

Bra!


SFAnytime.se

Mest hyrfilm från SF

SF Anytime håller mest på med filmuthyrning. Vissa titlar går att köpa, men billigt är det inte!

Det är ingen tvekan om att SF Anytime har ett av de bästa utbuden av kvalitetstitlar. Man får betala lite mer än hos de allra billigaste, men å andra sidan finns alla filmer inte hos alla konkurrenter. Det saknas lite när det gäller information och vi efterlyser guider för hur man går till väga när man hyr/köper samt kopplar datorn till TV:n. Webbplatsen är lite trög och det tar tid att ladda en del sidor på grund av många länkar och bilder. Sökmotorn där man söker på titlar och skådespelare fungerar lysande och de aktiva länkarna till skådespelare och regissörer gör det enkelt att hitta andra filmer som kan vara sevärda.

Sammantaget är SF Anytime en strålande filmtjänst som främst fokuserar på uthyrning och som har många och bra titlar i sortimentet.


Headweb.se

Vass utmanare

Här är ytterligare en stor aktör som ska slåss om filmsugna kunder. Och Headweb har definitivt sina fördelar.

Det saknas lite innehåll för att Headweb ska kunna konkurrera ut de allra bästa när det gäller antalet titlar. Men vi gillar tjänsten, både vad gäller den ungdomliga tanken med Facebook och Twitter, och att man kan betala med SMS. Mest av allt gillar vi frånvaron av DRM, som är den detalj det rings mest om till kundservicen hos andra filmtjänster. Man får en bättre känsla av att äga filmerna när man kan flytta dem och bränna dem på DVD. Dessvärre är Headweb främst en filmuthyrningstjänst och bara en knapp tiondel av filmerna går att köpa.

Läs testet i sin helhet på Bild & Ljud Hemmas hemsida!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar