Framtidens videobutiker är redan här

Den traditionella turen till videobutiken är snart ett minne blott. Allt fler filmtjänster lanseras på internet, där man enkelt och för en billig peng kan ladda ner filmer och TV-serier direkt till datorn.

Hyrfilm på nätet

  • Filmerna är alltid tillgängliga
  • Du behöver inte lämna tillbaka dem
  • Inga avgifter för sena filmer
  • Ofta billigare än i videobutiken

Vid det här laget har de allra flesta skaffat sig en PC. Har man dessutom en stabil bredbandsanslutning med normalt hög kapacitet så kan man titta på film från nätet. De flesta tjänster använder sig av Windows Media Player för att visa filmen, men i vissa fall kan man behöva installera ett särskilt filmprogram. Detta finns i så fall på tjänstens hemsida. Mac- och Linux-användare kan råka ut för att vissa tjänster inte stöds av alla operativsystem ännu.

PC:n måste ha högtalare eller ljudutgångar, eller åtminstone kunna koppla in hörlurar, annars blir det inget ljud! Har man en bärbar dator är hörlurar ett bra alternativ eftersom man då inte stör de som sitter i närheten, till exempel på tåget eller bussen.

Köpa eller hyra?

Vi vill påpeka att ladda ned en film till datorn inte är samma sak som att köpa den. Det syns ofta på priset om man bara hyr filmen eller om man kan behålla den och göra vad man vill med den. Streaming är en vanlig metod för filmuthyrning, där sätter man igång ett slags fjärravspelning av filmen. Man laddar i ett par minuter, sedan kan man börja titta. Filmen använder datorns hårddisk för mellanlagring (buffring) av information, men när man tittat färdigt finns ingenting kvar på datorn.

Testet

När vi undersöker de olika tjänsterna tittar vi närmare på pris, utbud och användning. Valmöjligheter som att köpa eller hyra, samt hur enkel betalningen är, är avgörande om kunderna ska återvända. I sortimentet bör det finnas en hel del nyheter samt ett bra utbud av klassiker som man gärna kan titta på gång till. Användarvänligheten beror på hur enkelt det är att hitta rätt titel, samt hur man gör när man laddar ned och startar filmen, väljer ljud och textning.


Film2home.se

Tvättäkta videobutik!

Fler än 2 000 titlar och filmer i många genrer innebär att det inte saknas valmöjlighet på Film2home!

Film2home är en av våra klara favoriter. Mycket film för varje smak och problemfri avspelning tack vare Silverlight. Webbsidan är ganska så användarvänlig och har bra sökningar efter genre, samt utförlig information om varje film.

Priserna är inte avskräckande, och även om de inte är de lägsta som finns så är det värt att betala lite extra för det fina utbudet. Kundservice svarade snabbt på telefon och kunde svara på alla våra frågor på ett utomordentligt sätt.

Bra!


SFAnytime.se

Mest hyrfilm från SF

SF Anytime håller mest på med filmuthyrning. Vissa titlar går att köpa, men billigt är det inte!

Det är ingen tvekan om att SF Anytime har ett av de bästa utbuden av kvalitetstitlar. Man får betala lite mer än hos de allra billigaste, men å andra sidan finns alla filmer inte hos alla konkurrenter. Det saknas lite när det gäller information och vi efterlyser guider för hur man går till väga när man hyr/köper samt kopplar datorn till TV:n. Webbplatsen är lite trög och det tar tid att ladda en del sidor på grund av många länkar och bilder. Sökmotorn där man söker på titlar och skådespelare fungerar lysande och de aktiva länkarna till skådespelare och regissörer gör det enkelt att hitta andra filmer som kan vara sevärda.

Sammantaget är SF Anytime en strålande filmtjänst som främst fokuserar på uthyrning och som har många och bra titlar i sortimentet.


Headweb.se

Vass utmanare

Här är ytterligare en stor aktör som ska slåss om filmsugna kunder. Och Headweb har definitivt sina fördelar.

Det saknas lite innehåll för att Headweb ska kunna konkurrera ut de allra bästa när det gäller antalet titlar. Men vi gillar tjänsten, både vad gäller den ungdomliga tanken med Facebook och Twitter, och att man kan betala med SMS. Mest av allt gillar vi frånvaron av DRM, som är den detalj det rings mest om till kundservicen hos andra filmtjänster. Man får en bättre känsla av att äga filmerna när man kan flytta dem och bränna dem på DVD. Dessvärre är Headweb främst en filmuthyrningstjänst och bara en knapp tiondel av filmerna går att köpa.

Läs testet i sin helhet på Bild & Ljud Hemmas hemsida!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar