Så här gjorde vi vår gamla villa smartare

Att göra huset lite extra bekvämt är inte längre en framtidsdröm. Så här gjorde familjen Gustafsson.


Det behöver inte kosta skjortan att installera lite extra bekvämlighet i sitt hus och det är heller inte nödvändigt att du köper en nybyggd ”smart” villa för att få ett så kallat intelligent hem.

Foto Frederik Gustafsson

När du sätter nyckeln i ytterdörren stängs larmet av, några lampor tänds välkomnande och stereon sätts på med trevlig avkopplande musik. Att göra huset lite extra bekvämt är inte längre en framtidsdröm.

Frederik Gustafsson bor med sin fru och sina två små barn i ett trevåningsradhus från 1949 i Utby i Göteborg. Familjen flyttade in 1993 och hade då ett traditionellt villalarm i huset. För ett och ett halvt år sedan installerade Fredrik ett så kallat intelligent system.

Grundutrustningen är en pc-modul och en programvara med vilken de kan kontrollera och styra hemmet via sin pc. Dessutom har Frederik en RF-mottagare som kan beskrivas som en hjärna som kommunicerar med andra apparater via elnätet. Systemet sköts med en fjärrkontroll som kan användas oberoende av vilket rum han befinner sig i, eller via mobiltelefonen (wap eller sms).

– Vi har till exempel teven, videon och satellitmottagaren i ett skåp på nedersta våningen. Är jag på övervåningen kan jag med en enkel knapptryckning stänga av eller sätta på apparaterna.

– Min treåriga dotter brukar be om att få ”släcka huset” på kvällarna. Det betyder att hon vill trycka på knappen med bilden av ett hus på fjärrkontrollen som släcker ner belysningen, skrattar han.

Han berättar att han har satt in sin dator i en garderob och har trådlöst tangentbord och mus. Det innebär att han antingen kan sitta och arbeta vid sin skärm eller sitta och surfa framför teven på nedre plan vilket fungerar bra, förutom att upplösningen på teven är dålig jämfört med datorskärmen.

Frederik har installerat systemet så att när han går hemifrån på morgonen och låser ytterdörren aktiveras larmet och belysningen inomhus släcks. Om larmet skulle gå under arbetsdagen får han ett meddelande via e-post till sin dator och ett sms-meddelande till mobiltelefonen att larmet har gått.

– Tidigare stod larmet bara och tjöt om ingen ingrep men i dag har jag möjlighet att själv bestämma hur jag ska handla om larmet går – jag är min egen larmcentral, säger Frederik.

– Nyckelordet i sammanhanget är bekvämlighet. Jag kan ligga i sängen och aktivera larmet med fjärrkontrollen om jag vill. Jag kan även köpa till fler produkter som underlättar det dagliga livet ännu mer. Till exempel skulle jag kunna sätta upp en kamera utanför huset för att kunna släppa in någon när jag är borta. Då kan jag enkelt låsa upp dörren via min dator. Jag skulle även kunna sätta hemmet på ”uppspelningstjänst”, vilket innebär att jag spelar in hur till exempel lampor tänds och släcks. När jag sedan reser bort aktiveras hemmet på samma sätt och det ser ut som om vi är hemma, fortsätter han.

Frederik och hans familj är i stort mycket nöjda med hur systemet fungerar. Vad de upplever som problematiskt är när systemet hänger sig.

– När det hänger sig är det bara att dra ur kontakten så att allt startas om. Då påverkas endast styrningen via fjärrkontrollen. Det vill säga att det fortfarande fungerar, så om någonting händer får jag ett meddelande externt, säger han.

– Detta inträffar ungefär var tredje månad och beror oftast på att vi haft många saker igång samtidigt.

Frederik har betalat cirka 10 000 kronor för systemet och då är det befintliga larmet inräknat. Utöver det betalar han cirka 50 kronor i månaden för abonnemanget av programvaran.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar