Smart hem nu

Redan idag finns det prylar som gör ditt hem smartare. Dammsugare som jobbar när du är på kontoret. Eller fotoramen som ständigt byter bild...


Den automatiske trädgårdsmästaren

Installera en laddstation och lägg ut en begränsningsslinga och en sökslinga. Sedan klipper Husqvarnas Auto Mower din gräsmatta av sig själv! Den kör slumpmässigt runt inom den yta du definierat med begränsningsslingan. Stöter den på ett hinder, som ett träd, ändrar den riktning. När batteriet börjar ta slut söker den sig själv via sökslingan till laddstationen.

– Gräsklipparen har en otrolig potential vad gäller både enklare och mer avancerade modeller. Väldigt få av våra köpare vill gå tillbaka till det traditionella ”rycka i snöret”, säger Ulf Söderman, försäljningschef på Husqvarna.

Förutom att Auto Mower är tyst och avgasfri är den också helt återvinningsbar. Det finns även en variant som drivs av solljus, Solar Mower. En dröm för villaägaren och kanske även för andra. Därför har modellerna inbyggt tjuvlarm.

– Lyfter du upp maskinen går ett larm under en valbar tid. Maskinen dör och du måste knappa in en kod för att den ska gå igång igen, berättar Ulf Söderman.

Snabbfakta
Auto Mower, automatisk gräsklippare, ca 16 000 kr
Husqvarna, 036-14 65 00, www.husqvarna.se

Multimediakylskåpet

LG Electronics kyl/frysskåp Internet Refridgerator har en platt 15-tums bildskärm inbyggd i dörren. Med den kan du titta på TV och film, surfa på Internet, spela musik och visa digitala bilder. Du kan även spela in meddelanden till familjen i form av videosnuttar, bilder, ljud eller text. En kalender låter dig lägga in födelsedagar och annat och det finns också en receptbok.

– Än så länge säljs kylskåpet endast i England och i Mexico men vi ska lansera det i Sverige under 2003, berättar Frank Johansson, produktspecialist för vitvaror på LG.

Internet Refridgerator håller även koll på sitt innehåll – med din hjälp. Om du har tid och lust att knappa in de varor du ställer in och tar ut kan du hela tiden se vad som finns i kylen.

En stor fördel är att du kommer åt kylskåpet via internet. Du kan exempelvis från jobbet se om någon i familjen har lämnat ett meddelande.

– Multimediabiten tilltalar mig, säger Frank Johansson. Kylskåpet skulle ersätta min frukost-TV, jag skulle lägga in barnens scheman i kalendern, kolla efter meddelanden och liknande.

Snabbfakta
Internet Refridgerator, multimediakylskåp, pris i England motsvarande 120 000 kr
LG Electronics, 08-566 415 00, www.dreamlg.com/uk, www.lgenordic.com

Fjärrstyr ditt hem

X10 är namnet på en standard som kommunicerar trådlöst och via det befintliga elnätet. Med X10 kan du styra upp till 256 apparater samtidigt från en fjärrkontroll som även klarar TV:n, stereon, videon med mera, eller från en PC. Det finns en mängd olika moduler att köpa som vägguttagsmoduler, kameror, larm och sensorer.

Med ett abonnemang hos det svenska företaget eHem får du tillgång till en portal med ett 15-tal tjänster på internet, support och programvaran eHem Home för PC. Vill du styra hemmet på distans måste hemdatorn vara på och uppkopplad och eHem Home igång. Du fjärrstyr från eHems portal, via dator eller en WAP-telefon.

Snabbfakta
Startpaket, inkl 6 månaders abonnemang, 2 500 kr
eHem, 031-744 24 00, https://portal.ehem.com

Dammsugare eller husdjur?

Electrolux dammsugare Trilobite använder ultraljud för att själv städa ett rum utan att krocka med möbler eller hundens matskål. För att undvika att den exempelvis åker utför trappor kan du sätta upp begränsande magnetlister.

– Det mest intelligenta med Trilobite är väl helt enkelt att den är självgående. Den sköter städningen på egen hand och återvänder till sin laddningsstation när den är klar, menar Lars Rydberg, varumärkesansvarig på Electrolux.

Trilobite rör sig med upp till 40 cm/s och har tre olika städprogram. I början köptes Trilobite mest av teknikintresserade yngre män i storstan. Idag ser Lars en ökning också bland lite äldre människor som kanske har svårt att röra sig. Att folk uppfattar Trilobiterna som intelligenta bekräftas av att de snabbt blir personifierade i de flesta hem.

– De blir en del av familjen, som en hund eller en katt. Folk döper dem till Nisse och Gudrun och allt möjligt, berättar Lars entusiastiskt.

Snabbfakta
Trilobite, självgående dammsugare, ca 14 000 kr
Electrolux, 08-738 60 00, www.trilobite.electrolux.se

Den digitala fotoramen

Ceiva är en fotoram som kan lagra upp till 20 digitala bilder. Varje natt hämtar den via telenätet nya bilder som innehavaren eller någon han/hon godkänt har lagrat på Internet. Man kan även hämta nyheter, väderprognoser och berömda konstverk.

Ramen säljs i USA och marknadsförs som ett smart sätt att hålla släktingar och vänner uppdaterade i bildform utan att de behöver ha en dator. Dess popularitet fick en ordentlig skjuts när Oprah Winfrey berättade att hon hade en.

Snabbfakta
Digital Photo Receiver, pris i USA 150 dollar + abonnemang 8 dollar/månad
Ceiva, www.ceiva.com

Den personliga duschen

System 10000 är ett elektroniskt system för bubbelbad som innehåller allt från massage till en ozonanläggning som håller vattnet fräscht. Du styr det mesta via touchkontroller eller en medföljande fjärrkontroll. På fjärrkontrollen kan man komponera fem olika program. Sedan räcker det att trycka på en knapp för att badet ska sätta igång med just ditt personliga program.

Snabbfakta
System 10000, ca 40-60 000 kr
Westerbergs, 0320-20 99 30, www.westerbergs.com

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar