Smart hem nu

Redan idag finns det prylar som gör ditt hem smartare. Dammsugare som jobbar när du är på kontoret. Eller fotoramen som ständigt byter bild...

Den automatiske trädgårdsmästaren

Installera en laddstation och lägg ut en begränsningsslinga och en sökslinga. Sedan klipper Husqvarnas Auto Mower din gräsmatta av sig själv! Den kör slumpmässigt runt inom den yta du definierat med begränsningsslingan. Stöter den på ett hinder, som ett träd, ändrar den riktning. När batteriet börjar ta slut söker den sig själv via sökslingan till laddstationen.

– Gräsklipparen har en otrolig potential vad gäller både enklare och mer avancerade modeller. Väldigt få av våra köpare vill gå tillbaka till det traditionella ”rycka i snöret”, säger Ulf Söderman, försäljningschef på Husqvarna.

Förutom att Auto Mower är tyst och avgasfri är den också helt återvinningsbar. Det finns även en variant som drivs av solljus, Solar Mower. En dröm för villaägaren och kanske även för andra. Därför har modellerna inbyggt tjuvlarm.

– Lyfter du upp maskinen går ett larm under en valbar tid. Maskinen dör och du måste knappa in en kod för att den ska gå igång igen, berättar Ulf Söderman.

Snabbfakta
Auto Mower, automatisk gräsklippare, ca 16 000 kr
Husqvarna, 036-14 65 00, www.husqvarna.se

Multimediakylskåpet

LG Electronics kyl/frysskåp Internet Refridgerator har en platt 15-tums bildskärm inbyggd i dörren. Med den kan du titta på TV och film, surfa på Internet, spela musik och visa digitala bilder. Du kan även spela in meddelanden till familjen i form av videosnuttar, bilder, ljud eller text. En kalender låter dig lägga in födelsedagar och annat och det finns också en receptbok.

– Än så länge säljs kylskåpet endast i England och i Mexico men vi ska lansera det i Sverige under 2003, berättar Frank Johansson, produktspecialist för vitvaror på LG.

Internet Refridgerator håller även koll på sitt innehåll – med din hjälp. Om du har tid och lust att knappa in de varor du ställer in och tar ut kan du hela tiden se vad som finns i kylen.

En stor fördel är att du kommer åt kylskåpet via internet. Du kan exempelvis från jobbet se om någon i familjen har lämnat ett meddelande.

– Multimediabiten tilltalar mig, säger Frank Johansson. Kylskåpet skulle ersätta min frukost-TV, jag skulle lägga in barnens scheman i kalendern, kolla efter meddelanden och liknande.

Snabbfakta
Internet Refridgerator, multimediakylskåp, pris i England motsvarande 120 000 kr
LG Electronics, 08-566 415 00, www.dreamlg.com/uk, www.lgenordic.com

Fjärrstyr ditt hem

X10 är namnet på en standard som kommunicerar trådlöst och via det befintliga elnätet. Med X10 kan du styra upp till 256 apparater samtidigt från en fjärrkontroll som även klarar TV:n, stereon, videon med mera, eller från en PC. Det finns en mängd olika moduler att köpa som vägguttagsmoduler, kameror, larm och sensorer.

Med ett abonnemang hos det svenska företaget eHem får du tillgång till en portal med ett 15-tal tjänster på internet, support och programvaran eHem Home för PC. Vill du styra hemmet på distans måste hemdatorn vara på och uppkopplad och eHem Home igång. Du fjärrstyr från eHems portal, via dator eller en WAP-telefon.

Snabbfakta
Startpaket, inkl 6 månaders abonnemang, 2 500 kr
eHem, 031-744 24 00, https://portal.ehem.com

Dammsugare eller husdjur?

Electrolux dammsugare Trilobite använder ultraljud för att själv städa ett rum utan att krocka med möbler eller hundens matskål. För att undvika att den exempelvis åker utför trappor kan du sätta upp begränsande magnetlister.

– Det mest intelligenta med Trilobite är väl helt enkelt att den är självgående. Den sköter städningen på egen hand och återvänder till sin laddningsstation när den är klar, menar Lars Rydberg, varumärkesansvarig på Electrolux.

Trilobite rör sig med upp till 40 cm/s och har tre olika städprogram. I början köptes Trilobite mest av teknikintresserade yngre män i storstan. Idag ser Lars en ökning också bland lite äldre människor som kanske har svårt att röra sig. Att folk uppfattar Trilobiterna som intelligenta bekräftas av att de snabbt blir personifierade i de flesta hem.

– De blir en del av familjen, som en hund eller en katt. Folk döper dem till Nisse och Gudrun och allt möjligt, berättar Lars entusiastiskt.

Snabbfakta
Trilobite, självgående dammsugare, ca 14 000 kr
Electrolux, 08-738 60 00, www.trilobite.electrolux.se

Den digitala fotoramen

Ceiva är en fotoram som kan lagra upp till 20 digitala bilder. Varje natt hämtar den via telenätet nya bilder som innehavaren eller någon han/hon godkänt har lagrat på Internet. Man kan även hämta nyheter, väderprognoser och berömda konstverk.

Ramen säljs i USA och marknadsförs som ett smart sätt att hålla släktingar och vänner uppdaterade i bildform utan att de behöver ha en dator. Dess popularitet fick en ordentlig skjuts när Oprah Winfrey berättade att hon hade en.

Snabbfakta
Digital Photo Receiver, pris i USA 150 dollar + abonnemang 8 dollar/månad
Ceiva, www.ceiva.com

Den personliga duschen

System 10000 är ett elektroniskt system för bubbelbad som innehåller allt från massage till en ozonanläggning som håller vattnet fräscht. Du styr det mesta via touchkontroller eller en medföljande fjärrkontroll. På fjärrkontrollen kan man komponera fem olika program. Sedan räcker det att trycka på en knapp för att badet ska sätta igång med just ditt personliga program.

Snabbfakta
System 10000, ca 40-60 000 kr
Westerbergs, 0320-20 99 30, www.westerbergs.com

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar