Smarta sidan: Se över din teve

Med rätt tevekanaler och en riktig inställning kan du höja stämningen inför julen.

<!– –>Hasse Andersson driver företaget Parabolhasse i Stockholm. I 30 år har han hjälpt folk att kunna se på teve och under dessa år har han också sett en hel del. Grunden för bra mottagning är en antenn eller parabol. Och ofta börjar problemen uppe på taket, menar han.

– När det inte fungerar plockar hemmafixaren ner prylarna och lämnar tillbaka dem med orden ”detta funkar inte”. Jag är själv en hemmafixare inom andra områden, men mitt tips är att de först ska ta reda på hur man gör.

Rikta riktigt

Andra vanliga fel är att antennkabeln kopplas ihop efter samma principer som en vanlig elkabel. Dessutom skarvar många kablarna, men då måste man tänka på att varje skarv minskar signalstyrkan. Och handlar det om att installera en parabol duger inte de vanliga antenningångarna utan ett nytt uttag med en tredje port ska installeras. Dessutom, om parabolen riktas en enda centimeter fel blir det ingen bild alls.

En installatör kan därför vara väl värd sina pengar eftersom han pejlar var signalstyrkan är bäst, vilket inte behöver vara vid skorstenen.

Välj rätt leverantör

Du som vill ha fler kanaler än gratiskanalerna ska ta dig en rejäl funderare innan du hakar på ett erbjudande. Tänk igenom hur ni tittar på teve och vilken sorts program ni vill se. Nästa steg är att jämföra priser och avtalsvillkor så att ni inte fastnar i ett dyrt abonnemang som förlängs automatiskt.

Utbudet är stort och det kan vara svårt att orientera sig bland alla programpaket. På www.compricer.se får du hjälp att jämföra leverantörerna, deras programpaket och – inte minst – deras priser.

Som villaägare kan du välja mellan exempelvis parabol, kabel-teve, marknätet och IPTV.

Fakta om HD-teve

Utvecklingen går snabbt. LCD, plasma och nu HD-teve. Det finns två sorters HD-teve: HD-ready och Full HD. Enligt Anders Appelqvist på Elektronikbranschen räcker en HD-ready teve bra om man bara ska se på teve. Men Full HD ger bättre bild och andra möjligheter, till exempel fungerar den ihop med Blu-rayspelare som kommer att ersätta dvd-spelaren.

– Den som ska köpa teve bör tänka långsiktigt. Full HD har helt andra möjligheter och är den standard som kommer. Tänk också på att teven ska ha många inkopplingsmöjligheter, till exempel HDMI-koppling, säger Anders Appelqvist.

För att du ska kunna se HD-teve måste du även ha en HD-box. Tänk också på att det bara är vissa kanaler som sänder i HD-format.

Dålig mottagning?

  • Antennen är för gammal, väder och vind sliter.
  • Fukt i antennkabeln eller att den har skarvats.
  • Fel antenn – riktantenn eller rundstrålande?
  • Antennförstärkaren ska sitta nära antennen, ej nära teven.
  • Kanalerna försvinner: Gör en ominstallation. Observera att det inte räcker med ny kanalsökning. 

Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Vad har ni för teve och vad ser ni helst?

”Vi har Boxer med hårddisk för det är så smidigt och funkar kanon. När jag kollar på teve väljer jag helst TV4 Fakta.”

Namn: Pierre Nilsson
Ålder: 37 år
Yrke: Musiker
Bor: Halmstad
Familj: Gift, 2 barn

”Jag har en gammal tjockteve, så det där med HD-teve och box är ingenting som jag har tänkt på. Jag följer Desperate Housewives. På julen är det mysigt med julfilmer, och Disney.”

Namn: Linda Holmberg
Ålder: 27 år
Yrke: Marknadsförare
Bor: Malmö
Familj: Singel

”Vi har Boxer för att kunna få in Canal+. Jag tycker om att se på de olika inredningsprogrammen, så jag brukar växla mellan olika kanaler när jag tittar på teve.”

Namn: Weronica Cronstam
Ålder: 34 år
Yrke: Lärare
Bor: Alingsås
Familj: Gift. 2 barn

”Min teve gick sönder för 8 år sedan och sedan dess har det inte blivit att jag skaffat någon ny. Jag läser mycket och får mina kulturkickar genom ett rikt socialt liv.”

Namn: Bodil Rosengren
Ålder: 65 år
Yrke: Familjepedagog
Bor: Visby
Familj: Singel, 4 barn

Text och bild: Sophia Lindholm, ViV nr. 10/2008

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar