Smartare TV-underhållning

Alla de stora TV-märkena har TV-apparater med internetfunktioner, men är de något att ha? Vi har tittat närmare på de så kallade smarta TV-apparaterna.

Tanken med en smart TV är att den ska upphöra vara en passiv dumburk och bli mer interaktiv. Rent tekniskt handlar det om uppkoppling till internet och mer datakraft som gör det möjligt att visa nya typer av material på skärmen.

De smarta TV-apparaterna har fått en egen ”app store” där man kan ladda ned små och praktiska program och spel. Det kan handla om allt från YouTube-videosnuttar och Google Maps till sociala media som Twitter och Facebook. Men det viktigaste är att detta skapar en ny kanal för hemunderhållning, via internet och direkt på TV-skärmen.

De traditionella TV-kanalerna känner av pressen från nätet och håller på att anpassa sig. Några satsar på ett bättre och mer originellt utbud, andra på renodlade kanaler för film och TV-serier där man kan titta på sina favoritskådisar dygnet runt om man vill. Många satsar också på så kallade on-demand-tjänster.

Alla större TV-kanaler och programleverantörer har egna internetportaler varifrån man kan ladda ned och titta på programmen på datorn. Men att titta på TV på datorskärmen kan inte ersätta den stora skärmen i vardagsrummet. En variant kan vara att koppla in datorn till TV-skärmen.

Eller så kan man stoppa in samma internetfunktioner i TV:n – och det är här de smarta TV-apparaterna kommer in i bilden! Samsung, Sony och de andra märkena samarbetar med kanaldistributörerna om att stoppa in nätportalerna direkt i TV:ns menysystem. Samsung har nyligen lanserat applikationen ViaPlay som är Viasats egen nätportal för film, TV och sport, och förmodligen lär fler följa deras exempel.

Sony KDL-55HX820    

Smart och snygg


Sony ställer upp med en riktigt läckerbit som har en utmärkt bild i både två och tre dimensioner.

Fakta
55-tums 3D-LED, 1920 x 1080
4 HDMI, Wi-Fi
Bravia-nätportal
Pris: 27 000 kr

HX820 är en enklare variant av toppmodellen HX923, där den viktigaste skillnaden är bakbelysningen. Medan 923 har äkta LED-bakbelysning har 820 den enklare och billigare kant-LED-varianten som gör skärmen smalare. HX820 är läcker att titta på med sitt diskreta blanksvarta utseende och sin heltäckande glasfront – eller ”Monolithic Design” som Sony kallar det.

Sony 55HX820 har ett snyggt utseende och en läcker bild, men som internet-TV imponerar den inte speciellt mycket. Urvalet av spännande appar är begränsat och användargränssnittet är inte det mest överskådliga vi har sett och interaktiviteten går inte speciellt djupt. Vi får en känsla av att Sony sparar på krutet tills de lanserar sin egen Google TV nästa år. Vi har redan sett den på mässor och det är en klart mer potent TV som har en högre kapacitet för interaktiva applikationer.

Betyg (1–6): 5
Pris: 27 000 kr
sony.se

+
Dunderstark kontrast.
Läckra färger.

Mycket ”clouding”.
Begränsad svärta.

Läs hela recensionen av Sony KDL-55HX820 på Bild & Ljud Hemma

Panasonic TX-P46GT30

Multitalang

Panasonics plasmaskärm har mycket att erbjuda när det gäller bildkvalitet och interaktiv underhållning.

Fakta
46-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
DVB-T2
4 HDMI, Wi-Fi
Viera Connect-nätportal
Pris: 15 000 kr

GT30-serien kan nästan betraktas som designskärmar om man jämför med de klumpiga äldre varianterna från Panasonic. TX-P46GT30 har en kombination av blanksvart och borstat stål i frontramen och har blivit smalare och tunnare på djupet. Den har gott om anslutningar också. Förutom MPEG4-mottagare och DVB-T2 klarar den satellit-TV och är godkänd av Canal Digital.

P46GT30 är en oerhört bra allroundskärm för dig som vill ha hög bildkvalitet med både 2D- och 3D-material, men tänk på att rummets belysning måste dämpas för att ge sitt bästa i 3D-läge. Viera Connect är en av de mest användarvänliga portalerna vi har sett och är full av funktioner som man faktiskt kan ha glädje av.

Betyg (1–6): 5
Pris: 15 000 kr
panasonic.se

+
Stark kontrast och starka färger.
Knivskarp 3D-bild.

Slutarglasögon kräver dämpad belysning.

Läs hela recensionen av Panasonic TX-P46GT30 på Bild & Ljud Hemma

LG 42LW550W

Billig 3D-skärm

LG:s populära Cinema 3D-modell har inbyggd Netcast-portal.

Fakta
42-tums LCD-LED, 1920 x 1080
4 HDMI, DVB-T2
Cinema 3D med polariserande glasögon
Netcast-portal
Pris: 10 000 kr

42LW550W är en billig LCD-skärm med LED-kantbelysning. Den är också en av LG:s billigaste modeller som har Cinema 3D-teknik. LG går emot strömmen och har skärmar med polariserande glasögon, där man i stället för dyra glasögon med aktiva slutare har polariserande glasögon av samma typ som på bio.

LG:s TV är billig och bra och passar dig som är intresserad av film, spel och 3D-underhållning. Vi är särskilt imponerade över 3D-bilden som fungerar väldigt bra i alla ljusförhållanden. LG-skärmen har en välutrustad Netcast-nätportal med många fina funktioner, fast den är lite trög om man är van vid att surfa på en snabb dator.

Betyg (1–6): 5
Pris: 10 000 kr
nordig.lge.com

+
Mycket bra 3D-kvalitet.
Bra färgåtergivning.
Goda inställningar.

Plastramen orsakar en del reflektioner.

Läs hela recensionen av LG 42LW550W på Bild & Ljud Hemma

Philips 46PFL9706T

Ny kontrastkung


Speciellt rekommenderad!

Sin vana trogen släpper Philips en ny toppmodell mot slutet av året, och 46PFL9706T är full av landvinningar som höjer bildkvaliteten till en ny nivå.

Fakta
46-tums LCD-LED, 1920 x 1080
4 HDMI, DVB-T2
Net TV-portal
Pris: 25 000 kr

I den här modellserien har Philips en bildpanel med tusentals lysdioder som sitter bakom skärmen. De är indelade i grupper som kan tändas och släckas individuellt. Det ger en fenomenal kontroll över ljuset, mycket bättre än i de vanligare kant-LED-skärmarna som har samma ljusstyrka över hela skärmytan

46PFL9706T är en otroligt välutrustad TV med bildkvalitet av referensklass. Med modern filterteknik har Philips lyckats få kontrast och svärta till helt nya höjder, samtidigt som bildkvaliteten bevaras i ljusa omgivningar. Net TV-funktionen har många praktiska funktioner och extramaterial. Sammantaget är 46PFL9706T antagligen den bästa allround-TV:n på marknaden just nu.

Betyg (1–6): 6
Pris: 25 000 kr
philips.se

+
Gnistrande bra kontrast.
Rekordmörk svärta.

Finns bara i 46 tum.

Läs hela recensionen av Philips 46PFL9706T på Bild & Ljud Hemma

Samsung UE55D8005

Smartast i klassen

Speciellt rekommenderad!

När det handlar om smarta TV-appar utnyttjar Samsung sin storhet.

Fakta
55-tums LED-LCD, 1920 x 1080
MPEG4-mottagare
4 HDMI
Smart HUB-portal
Pris: 21 000 kr

Samsung har introducerat Smart TV, som är ett begrepp som de flesta andra TV-märken har anammat den senaste tiden. Här är alla nätverksfunktioner samlade i ett gemensamt nav som kallas för SmartHUB, där man kan koppla upp sig till internet plus strömma musik, bilder och video från andra källor i hemnätverket. För att styra allting har Samsung en interaktiv fjärrkontroll med pekskärm som gör det enklare att sköta TV:ns alla funktioner.

UE55D8005 är en snygg och lättanvänd TV med alla de rätta finesserna, och en bildkvalitet som passar otroligt bra till vanligt TV-bruk. Filmälskarna saknar kanske en smula svärta, men bortsett från detta fungerar skärmen utmärkt. För den som vill utforska vad en Smart TV har att erbjuda känner vi inte till något bättre alternativ.

Betyg (1–6): 5
Pris: 27 000 kr
samsung.se

+
Mjuk och knivskarp bild.
Välutrustad Smart-portal.

Begränsad svärta i vissa fall.

Läs hela recensionen av Samsung UE55D8005 på Bild & Ljud Hemma

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar