Spela in från teve på nya sätt

Ska du spela in från teve? Glöm VHS-banden med trassel och dålig kvalitet. Nu är det dvd eller hårddisk som gäller – Vi i Villa tipsar om fem alternativ!


Din gamla videoapparat sjunger på sista versen. Ja, frågan är om den inte redan nått refrängen. VHS lanserades i mitten av 1970-talet och många är de som sedan dess tröttnat på trasslande band, brusig bild och burkigt ljud.

På samma sätt som när cd:n slog ut vinylskivan handlar det nu om att det digitala sättet att spela in video på ersätter det analoga. Enligt branschens prognoser såldes det närmare 1 miljon dvd-apparater i landet i fjol. Färre än var sjunde av dessa hade dock inspelningsmöjlighet.

Men varför nöja sig med att titta digitalt? Ta steget fullt ut och spela in digitalt också! 2006 lär bli året då dvd-inspelare, hårddiskinspelare och datorer invaderar vardagsrummet, med bättre kvalitet, fler funktioner och större möjligheter som några av fördelarna.

DVD-inspelare

Apparater som kan spela in på dvd kostar från 1 300 kr och uppåt, beroende på kvalitet och funktioner. Ju fler format på film, ljud och bild som stöds för uppspelning respektive inspelning, desto bättre. Philips DVDR3355 spelar in på DVD+R, DVD+RW, DVD-R och DVD-RW, har Dolby Digital 2.0-kodning för ljud och spelar upp de flesta format. Den stöder ShowView och har även en FireWire-ingång, så att du kan koppla in exempelvis en DV-kamera. Pris ca 2 700 kr.

DVD-inspelare med hårddisk

En hårddisk tillför stort lagringsutrymme och många användbara funktioner. Du kan spela in önskade teveprogram på hårddisken och sedan bränna det du vill spara längre på dvd. Ringer telefonen? Funktionen time shift låter dig pausa i ett program och sedan fortsätta uppspelningen där du var, samtidigt som programmet fortsätter att spelas in. Priserna på apparater med både dvd-inspelare och hårddisk börjar på 3 000 kr. LG RH7500 har en hårddisk på 80 Gb och bild i bild-funktion, klarar de vanligaste formaten och kostar ca 5 000 kr.

Tre eller fyra i ett

Det finns en handfull apparater som innehåller såväl dvd-inspelare och hårddisk som VHS. Panasonic DMR-EH80Vär en av dem. Via en knapptryckning kan du kopiera mellan hårddisk, DVD och VHS. DVD: n kan spela in i formaten DVD-RAM, DVD-RW, DVD-R och DVD+R.

Hårddisken är på 200 Gb och rymmer upp till 355 timmar film i lägsta kvalitetsläget. Dubbla tuners gör det möjligt att exempelvis spela in två program samtidigt. Tack vare en inbyggd kortläsare för SD-kort kan du dessutom visa dina digitalbilder på teven. Pris ca 8 000 kr.

 

Hemmabiopaket

Vill du ha allt i ett? Då är Sony DAR-RH7000 ett alternativ. Detta hemmabiopaket med finish i stål och aluminium innehåller, förutom förstärkare med radio samt Dolby Digital-, Dolby Pro Logic II- och DTS-dekoder, även en dvd-inspelare och en hårddisk på 250 Gb. De vanligaste dvd-formaten stöds. Högtalarna är på 5×120 W och subwoofern på 200 W. Sony-paketet kostar ca 20 000 kr och finns även i en enklare variant (DAR-RH1000) med bland annat mindre hårddisk och andra högtalare för ca 14 500 kr.

Datorn istället

Har du en dator hemma, har den ju en hårddisk och kanske även en dvd-brännare. Komplettera med ett tevekort (gärna med digitalteve-mottagare) om så behövs, så kan du spela in teve på datorn. Det finns även så kallade media-PC eller HTPC, Home Theatre PC. Dessa är datorer med tevekort och speciella användargränssnitt som är tänkta som nöjescentra – dator, stereo, teve och video i ett. Bland annat har Windows XP nyligen kommit i en version kallad Media Center på svenska. Ett exempel på en HTPC är Acer Aspire L200, som kostar ca 10 000 kr.

Det finns som synes en hel del aspekter att tänka på när det gäller dvd- och hårddiskinspelare. Nya tekniker står dessutom för dörren – HD-DVD och Blu-ray slåss om vad som ska ta över efter dvd, införandet av digitalteve kräver extra digitalboxar etc. Be därför din lokala fackhandlare om råd innan du kastar ut din gamla VHS-apparat och tar steget över till att spela in digitalt. 

 

Köpinformation

Acer, www.acercomputer.se
LG Electronics, https://nordic.lge.com
Panasonic, www.panasonic.se
Philips, www.philips.se
Sony, www.sony.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar