Surfa snabbare med bredband

Med bredband går det avsevärt mycket snabbare att använda internet än med ett vanligt modem. Men vad är bredband och hur kan man skaffa det? Vi reder ut begreppen!

Är din uppkoppling slö? Snabbare surfning och fast månadskostnad är två av fördelarna med bredband. Illustration Jens Grönberg

Mer än var fjärde svensk mellan 15 och 74 år har tillgång till bredband hemma, enligt en undersökning gjord av Mediavision under tredje kvartalet 2003. Är du en av dem så känner du redan till bredbandets välsignelser jämfört med en uppkoppling via ett vanligt modem.

Det går minst tio gånger snabbare att använda Internet, du surfar till en fast månadskostnad, du kopplas upp på nolltid och du blockerar inte telefonen när du är uppkopplad. Har du inte bredband hemma så finns det med andra ord all anledning att fundera på saken.

Olika brett bredband

Vad är då bredband? Generellt sett ett snabbt sätt att föra över stora mängder digital information mellan två punkter. I vardagslag är den ena av dessa punkter Internet och den andra din dator, och hastigheten betydligt högre än med ett vanligt modem.

En officiell definition av termen bredband saknas.

Överföringshastigheter som 500 Kbit, 2 Mbit eller till och med 5 Mbit per sekund nämns dock ofta i sammanhanget. Detta kan jämföras med de 56 Kbit/s som gäller för de flesta vanliga modem.

”K” står här för kilo (tusen) och ”M” för mega (en miljon). 2 Mbit/s innebär då att två miljoner databitar förs över på en sekund, det vill säga 35 gånger fler än vid 56 Kbit/s.

Undersök hastigheten

Det är alltså viktigt att du undersöker vilken hastighet en tänkbar leverantör av bredband egentligen erbjuder. Sätt sedan hastigheten i relation till kostnaderna och till dina behov.

Om du exempelvis laddar hem mycket filer från Internet (musik, film, program med mera) är bredband ett måste. Skickar du mest e-post spelar bandbredden ingen större roll. Som en jämförelse kostar Telias billigaste bredbandsabonnemang 299 kronor i månaden, vilket motsvarar runt 40 timmars uppkoppling på lågpristid med ett modemabonnemang.

För att krångla till det hela lite så gäller den uppgivna hastigheten för bredband ibland endast nedströms, alltså för den data som överförs till din dator. Från din dator är hastigheten oftast lägre.

Ha även i minnet att uppgivna hastigheter är teoretiska sådana. I praktiken går det långsammare, eftersom Internet har en komplex uppbyggnad och det finns en mängd faktorer som påverkar hastigheten utanför bredbandsleverantörens eget nät.

Inte bara fördelar

Bredband är inte bara av godo. När allt går så snabbt är det lätt att bli sittande framför datorn längre än man tänkt sig. Eftersom avgiften är fast och man inte blockerar telefonen är det också lätt hänt att man lämnar datorn på kanske hela kvällen.

Är du uppkopplad länge, ökar inte bara elförbrukningen utan även risken att din dator blir attackerad.

Det kan handla om att någon försöker komma åt innehållet på din dator, eller rentav utnyttja den till ljusskygga aktiviteter utan att du vet om det. En brandvägg och ett antivirusprogram bör därför höra till standardutrustningen för den som har bredband.

Olika tekniker

Det finns ett antal olika tekniker för bredbandsöverföring. En och samma leverantör kan dessutom erbjuda skilda tekniker beroende på var du bor.

ADSL är en teknik för att föra över data via koppartråden i det vanliga telenätet. För detta behöver du ett ADSL-modem som du kopplar in mellan datorn och telefonjacket. Ett krav är att den telestation du är ansluten till är förberedd för ADSL, samt att avståndet till stationen inte är för långt.

Nackdelen med ADSL är att koppartråden begränsar kapaciteten. VDSL, där V står för Very-high-data-rate, är en efterföljare som klarar högre hastighet – upp till 50 Mbit/s i teorin.

Optisk fiber är den överföringsteknik som idag bedöms vara mest framtidssäker, och det av goda skäl. En enda fiber är tunn som ett hårstrå, men kan överföra lika mycket data som fem miljoner ADSL-anslutningar. Än så länge är detta en relativt ovanlig anslutningsform som mest dras in till villor i samband med andra anslutningar, exempelvis av fjärrvärme.

Satellit eller elnät

Bor du på landet kan satellitöverföring vara det enda alternativet. Tidigare har man varit tvungen att ha ett vanligt modem- eller ISDN-abonnemang för trafiken uppströms. Nu finns det emellertid dubbelriktat bredband via satellit, men räkna med att det kostar betydligt mer än de flesta andra alternativ. På grund av de längre svarstiderna passar satellitbredband heller inte bra till exempelvis online-spel.

Bredband via elnätet har varit på tapeten länge. Tekniken har tidigare varit dyr och gemensamma standarder saknats, men flera energibolag är på gång med att lansera detta.

Det finns även fler tekniker än ovanstående. Bredband via kabel-TV, ett lokalt nätverk (LAN) eller radiolänk är tre exempel.

Att välja rätt

Vilken typ av bredband som lämpar sig bäst för dig beror på var du bor. Eller snarare, var du bor avgör vilken teknik som finns tillgänglig. Av naturliga skäl är valfriheten störst i storstäderna och minst på landsbygden.

När du väljer leverantör är hastighet och månadskostnad viktiga faktorer, men det finns fler. Glöm inte att startkostnaderna kan variera. Undersök även övriga villkor, exempelvis bindningstiden samt om du kan byta leverantör av innehållstjänsterna. Det är också viktigt att tänka framåt. Har anslutningen och leverantören tillräcklig kapacitet för att klara framtida bredbandstjänster?

Stora möjligheter

Bredband kommer nämligen att erbjuda stora möjligheter i framtiden. Just nu handlar det kanske mest om att använda Internet på olika sätt men framöver kommer allt fler typer av digital information att kunna överföras via bredband. Det kan handla om TV-program, videotelefoni, att hyra och se filmer via bredband, nya möjligheter till arbete och utbildning på distans och mycket annat. Endast dina egna intressen och kanske plånboken kommer att sätta gränserna, inte tekniken.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar