Surfa snabbare med bredband

Med bredband går det avsevärt mycket snabbare att använda internet än med ett vanligt modem. Men vad är bredband och hur kan man skaffa det? Vi reder ut begreppen!


Är din uppkoppling slö? Snabbare surfning och fast månadskostnad är två av fördelarna med bredband. Illustration Jens Grönberg

Mer än var fjärde svensk mellan 15 och 74 år har tillgång till bredband hemma, enligt en undersökning gjord av Mediavision under tredje kvartalet 2003. Är du en av dem så känner du redan till bredbandets välsignelser jämfört med en uppkoppling via ett vanligt modem.

Det går minst tio gånger snabbare att använda Internet, du surfar till en fast månadskostnad, du kopplas upp på nolltid och du blockerar inte telefonen när du är uppkopplad. Har du inte bredband hemma så finns det med andra ord all anledning att fundera på saken.

Olika brett bredband

Vad är då bredband? Generellt sett ett snabbt sätt att föra över stora mängder digital information mellan två punkter. I vardagslag är den ena av dessa punkter Internet och den andra din dator, och hastigheten betydligt högre än med ett vanligt modem.

En officiell definition av termen bredband saknas.

Överföringshastigheter som 500 Kbit, 2 Mbit eller till och med 5 Mbit per sekund nämns dock ofta i sammanhanget. Detta kan jämföras med de 56 Kbit/s som gäller för de flesta vanliga modem.

”K” står här för kilo (tusen) och ”M” för mega (en miljon). 2 Mbit/s innebär då att två miljoner databitar förs över på en sekund, det vill säga 35 gånger fler än vid 56 Kbit/s.

Undersök hastigheten

Det är alltså viktigt att du undersöker vilken hastighet en tänkbar leverantör av bredband egentligen erbjuder. Sätt sedan hastigheten i relation till kostnaderna och till dina behov.

Om du exempelvis laddar hem mycket filer från Internet (musik, film, program med mera) är bredband ett måste. Skickar du mest e-post spelar bandbredden ingen större roll. Som en jämförelse kostar Telias billigaste bredbandsabonnemang 299 kronor i månaden, vilket motsvarar runt 40 timmars uppkoppling på lågpristid med ett modemabonnemang.

För att krångla till det hela lite så gäller den uppgivna hastigheten för bredband ibland endast nedströms, alltså för den data som överförs till din dator. Från din dator är hastigheten oftast lägre.

Ha även i minnet att uppgivna hastigheter är teoretiska sådana. I praktiken går det långsammare, eftersom Internet har en komplex uppbyggnad och det finns en mängd faktorer som påverkar hastigheten utanför bredbandsleverantörens eget nät.

Inte bara fördelar

Bredband är inte bara av godo. När allt går så snabbt är det lätt att bli sittande framför datorn längre än man tänkt sig. Eftersom avgiften är fast och man inte blockerar telefonen är det också lätt hänt att man lämnar datorn på kanske hela kvällen.

Är du uppkopplad länge, ökar inte bara elförbrukningen utan även risken att din dator blir attackerad.

Det kan handla om att någon försöker komma åt innehållet på din dator, eller rentav utnyttja den till ljusskygga aktiviteter utan att du vet om det. En brandvägg och ett antivirusprogram bör därför höra till standardutrustningen för den som har bredband.

Olika tekniker

Det finns ett antal olika tekniker för bredbandsöverföring. En och samma leverantör kan dessutom erbjuda skilda tekniker beroende på var du bor.

ADSL är en teknik för att föra över data via koppartråden i det vanliga telenätet. För detta behöver du ett ADSL-modem som du kopplar in mellan datorn och telefonjacket. Ett krav är att den telestation du är ansluten till är förberedd för ADSL, samt att avståndet till stationen inte är för långt.

Nackdelen med ADSL är att koppartråden begränsar kapaciteten. VDSL, där V står för Very-high-data-rate, är en efterföljare som klarar högre hastighet – upp till 50 Mbit/s i teorin.

Optisk fiber är den överföringsteknik som idag bedöms vara mest framtidssäker, och det av goda skäl. En enda fiber är tunn som ett hårstrå, men kan överföra lika mycket data som fem miljoner ADSL-anslutningar. Än så länge är detta en relativt ovanlig anslutningsform som mest dras in till villor i samband med andra anslutningar, exempelvis av fjärrvärme.

Satellit eller elnät

Bor du på landet kan satellitöverföring vara det enda alternativet. Tidigare har man varit tvungen att ha ett vanligt modem- eller ISDN-abonnemang för trafiken uppströms. Nu finns det emellertid dubbelriktat bredband via satellit, men räkna med att det kostar betydligt mer än de flesta andra alternativ. På grund av de längre svarstiderna passar satellitbredband heller inte bra till exempelvis online-spel.

Bredband via elnätet har varit på tapeten länge. Tekniken har tidigare varit dyr och gemensamma standarder saknats, men flera energibolag är på gång med att lansera detta.

Det finns även fler tekniker än ovanstående. Bredband via kabel-TV, ett lokalt nätverk (LAN) eller radiolänk är tre exempel.

Att välja rätt

Vilken typ av bredband som lämpar sig bäst för dig beror på var du bor. Eller snarare, var du bor avgör vilken teknik som finns tillgänglig. Av naturliga skäl är valfriheten störst i storstäderna och minst på landsbygden.

När du väljer leverantör är hastighet och månadskostnad viktiga faktorer, men det finns fler. Glöm inte att startkostnaderna kan variera. Undersök även övriga villkor, exempelvis bindningstiden samt om du kan byta leverantör av innehållstjänsterna. Det är också viktigt att tänka framåt. Har anslutningen och leverantören tillräcklig kapacitet för att klara framtida bredbandstjänster?

Stora möjligheter

Bredband kommer nämligen att erbjuda stora möjligheter i framtiden. Just nu handlar det kanske mest om att använda Internet på olika sätt men framöver kommer allt fler typer av digital information att kunna överföras via bredband. Det kan handla om TV-program, videotelefoni, att hyra och se filmer via bredband, nya möjligheter till arbete och utbildning på distans och mycket annat. Endast dina egna intressen och kanske plånboken kommer att sätta gränserna, inte tekniken.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar