Ta kontroll över hemmabion med multifjärrkontrollen!

Multifjärrkontrollen rensar inte bara upp på soffbordet utan gör det även enklare för vem som helst att använda hemmabion.

På soffbordet hemma hos en vanlig svensk hittar man troligen minst tre fjärrkontroller. Har man dessutom en hemmabio så blir det lätt uppåt fem fjärrar. Inte nog med att just den fjärr man behöver alltid är försvunnen, det gör också användandet onödigt krångligt.

Vårt mått på om en hemmabio är lättanvänd är det så kallade barnvaktstestet. Kan barnvakten titta på TV eller DVD utan att du lämnar en skriven instruktion? Om till och med familjemedlemmar försöker undvika att lyssna på musik eller titta på film i anläggningen så är det verkligen dags att förenkla användandet. Den bästa lösningen tycker vi är en programmerbar multifjärr.


Logitech Harmony 1100 Pris: 4 500 kronor Importör: Logitech www.logitech.se

Lyxkontrollen

Logitechs uppdaterade värsting ser imponerande ut och är löjligt enkel att använda.

Vill man ha den absolut tydligaste och mest lättanvända fjärren är Harmony 1100 svårslagen. Symbolerna på den stora pekskärmen är mycket pedagogiska. Så länge man har en dator är den dessutom väldigt lätt att programmera, även för mer komplicerade funktioner. Däremot är det en nackdel att man inte kan sköta den med en hand eller känna knapparna i mörkret när man tittar på film. Nyheterna är för få för att man ska byta upp sig om man redan har en Harmony 1000.

Plus:
Imponerande lyxig
Enkel programmering
Lättbegriplig

Minus:
Dyr
Opraktisk


Logitech Harmony 900 Pris: 3 700 kronor Importör: Logitech www.logitech.se

Fjärren som har allt

En genomtänkt och fullmatad fjärr som är lätt att använda. Dessutom den enda fjärren i testet som kan styra apparater som står i skåp.

Harmony 900 är mycket ergonomisk, lättprogrammerad och lättanvänd och har en perfekt blandning av fysiska knappar och pekskärm. Vill man dölja sina apparater i ett skåp är det ingen tvekan om att det är denna modell man ska ha, då de medföljande infraröda sändarna fungerar alldeles utmärkt. Har man ingen nytta av detta ska man däremot köpa vår förra favorit Harmony One eftersom tillbehöret gjort 900 dubbelt så dyr.

Plus:
Perfekt grepp
Mycket lättanvänd
IR-sändare ingår

Minus:
Väl dyr


Philips Prestigo SRT 9320 Pris: 2 000 kronor Importör: Philips www.philips.se

Vardagslyxig pekfjärr

Philips fjärr är precis vad som behövs för en bekväm hantering av en normal hemmabio utan att det behöver kosta skjortan.

Knapparna är få men väl valda och kompletteras på ett smart sätt av den generöst tilltagna pekskärmen. Beroende på vad man gör lyckas Prestigo för det mesta växla till just de knappar man behöver för ögonblicket. Det enda smolket i bägaren är att man inte kan programmera funktionerna från det medföljande datorprogrammet. Byggkvaliteten är bra, den är lätt att använda och Prestigo känns lika lyxig som namnet antyder.

Plus:
Enkel användning
Bra pekskärm
Lättinställd

Minus:
Ingen datorprogrammering
Tättsittande knappar


Sony RM-VL1400T Pris: 1 500 kronor Importör: Sony www.sony.se

Tillbaka till dåtiden

Sony gör oss besvikna med en svåranvänd fjärr och en skärm som känns som retro från nittiotalet.

Det första intrycket av fjärren är bra då den är solid och förtroendeingivande. Men knapparna är bara halvbra och urvalet av knappar tveksamt. Att man dessutom förlagt så pass mycket av styrningen till den pyttelilla textskärmen är en katastrof för användarvänligheten. Efter en kvälls frustration gav vi upp med att försöka få fjärren att styra hela hemmabioanläggningen. Till det här priset kan man kräva något modernt och lättanvänt men denna är varken eller.

Plus:
Välbyggd
Bakgrundsbelysta knappar

Minus:
För liten skärm
Svårinställd
Krånglig användning


Philips SRT 5120 Pris: 350 kronor Importör: Philips www.philips.se

Enkel dubbelkontroll

En bekväm fjärr med ovanligt enkel inställning som tyvärr stöder på tok för få apparater.

Som multifjärr betraktat gör 5120 knappast skäl för namnet då den bara kan styra två apparater, en TV och en DVD eller annan apparat. Den kan inte heller programmeras att utföra flera knapptryckningar i rad. Däremot är den ovanligt enkel att ställa in för dina apparater, ligger relativt bekvämt i handen och har väl placerade knappar. På landet kan den säkert passa bra när fjärren till den gamla TV-apparaten gått sönder.

Plus:
Lättinställd
Enkel användning
Prisvärd

Minus:
Bara två apparater
Inga makron


Sony RM-VL610T Pris: 550 kronor Importör: Sony www.sony.se

Stilfull standardfjärr

Med bekvämt grepp och läckra färgval är detta en kvalitetsfjärr utan onödiga funktioner till rätt pris.

Sony billiga modell är allt som den dyra inte är. Den känns modern och snygg samt har ett bekvämt grepp. Man kan till och med välja färg på baksidan för att matcha inredningen. Alla knappar som man behöver finns där men även lite väl många andra vilket kan bli förvirrande. Visst är det lite omständligt att programmera den men så är det med enklare fjärrar utan skärm. På det hela taget är detta en av de mest tilltalande standardfjärrarna i det billiga segmentet.

Plus:
Prisvärd
Bekväm
Läckra färgval

Minus:
Svårinställd
Krånglig programmering


Thomson ROC3205 Pris: 170 kronor Importör: Tura Scandinavia www.turascandinavia.com

Underhållande undermålig

Vi har sett många dåliga fjärrkontroller men den här är så underbart fel på alla sätt att det blir skrattretande.

Allting från den undermåliga konstruktionskvaliteten och den feltänkta designen till den begränsade funktionen och den usla användarvänligheten får oss att älska denna lilla padda. Det spelar ingen roll om man lägger en timme på att ställa in den för innan man ens kan försöka sig på att använda den kommer den att gå sönder. Den här ska jag ge bort i present till någon jag inte tycker om! För det måste ju vara en skämtartikel, eller?

Plus:
Billig
Elak present

Minus:
Allting annat


Thomson Scenium ROC6507 Pris: 600 kronor Importör: Tura Scandinavia www.turascandinavia.com

Skärmfjärr till budgetpris

Har du inte har råd med en ergonomisk och lättanvänd fjärrkontroll utan nöjer dig med en som ser imponerande ut? Då är Scenium det rätta köpet.

Ska man få ett teckenfönster på fjärren till det här priset så är det självklart att man måste kompromissa lite. Skärmen är halvdan, användarvänligheten är inte den bästa och knapparna sitter på tok för tätt. Men å andra sidan känns fjärren faktiskt ganska lyxig, det är praktiskt med ett teckenfönster och när man väl programmerat sina makron så kan den faktiskt styra en enkel hemmabio. Det är inte alls illa för en fjärrkontroll i den billigare prisklassen.

Plus:
Teckenfönster
Lyxigt intryck
Hyggligt lätt inställning

Minus:
Röriga menyer
Onödiga knappar

Testet i sin helhet kan du läsa på Bild och Ljud Hemmas hemsida!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar