ANNONS FRÅN URBANEARS

Så väljer du rätt högtalare till hemmet

I dag finns flera, smarta bärbara högtalare för hemmet som lockar med bra pris, snygg design och fiffig funktionalitet. Men hur vet man vilken typ man ska använda? Vi guidar dig rätt i högtalardjungeln.

Mårten Gaimer är produktansvarig på Urbanears och hyllar wifi-lösningen som han menar ofta är överlägsen Bluetooth- och sladdlösningarna. Han menar att fördelarna med wifi-högtalare är många, och ska man tro marknaden är wifi-högtalare den nya härskaren i det bärbara högtalarsegmentet.

Multi-room-funktion

– Den första frågan man bör ställa sig är om man vill ha möjligheten att spela samma musik i alla rum. I det fallet är det bara wifi-högtalare med multi-room-funktion som gäller, säger Mårten Gaimer.

I dag kopplar du fortfarande i de flesta fall din musikkälla till bärbara högtalare genom Bluetooth eller AUX-sladd, medan wifi-baserade lösningar blir allt vanligare.

Fördelen med wifi-högtalare

– Nöjer man sig med att kunna koppla upp till och spela musik från enbart en högtalare så ökar utbudet. Man kan då välja en Bluetooth-högtalare, eller helt enkelt koppla in sig via sladd. Det är däremot viktigt att komma ihåg att wifi-högtalare har en rad fördelar gentemot Bluetooth; du har dels möjligheten att spela samma musik i flera rum, på flera högtalare, men du sparar också batteri på den enhet du spelar från. Du slipper avbrott i musiken om någon ringer, och du kan streama musik i högre kvalitet.

Stabilt nätverk

Urbanears egna multiroom-system är baserat på tanken att kunna spela musik synkroniserat i varje rum i hela huset.

– Det är grundtanken med våra högtalare. Det viktigaste är att du har en stabil wifi-signal i samtliga rum där du vill ha en högtalare, samt att högtalarna är uppkopplade mot samma nätverk.

Streama överallt

De flesta system stödjer AirPlay, Chromecast och Spotify Connect, och erbjuder i de flesta fall en app där du kan konfigurera vilka källor som ska streama musik i dina högtalare.

– Det är lätt att koppla upp och streama musik via mobilen, oavsett om du använder AirPlay, Chromecast eller Spotify Connect. Även utan mobilen kan du spela musik på en eller flera högtalare genom att använda reglagen på ovansidan av högtalaren. Med dessa kan du, förutom att reglera volymen, pausa, spela och byta låt. Med våra högtalare kan du också komma åt sju stycken förinställningar, som du själv kan förprogrammera med valfri radiokanal eller Spotify-spellista, säger Mårten Gaimer.

Utseendet viktigare i dag

I takt med att vi ställer högre krav på ljudkvalitet och funktionalitet ökar samtidigt kraven på design. Många vill att deras högtalare ska kunna integreras i inredningen.

– Konsumenter ställer högre krav på design, vad gäller alla typer av teknikprylar. Högtalare är inget undantag. För oss har det varit viktigt att ta fram en produkt som lätt smälter in i sin omgivning. En högtalare är av naturliga skäl inget man vill behöva gömma undan. Vi vill också att högtalaren ska kunna bidra till färgsättningen i rummet, och kunna användas som en inredningsdetalj. Det är anledningen till att vi erbjuder en rad olika färgval, menar Mårten Gaimer.

Mest lästa artiklar