Visst kan du få bredband till villan

Visst kan man med lite tålamod och entreprenörs-anda ordna bredband även till villan. Här får du veta hur.

Teckning: John Clemente

Ingen av de stora aktörerna på marknaden har i dag några erbjudanden om bredband för oss som bor i småhus. Men visst kan man med lite tålamod och entreprenörs-anda ordna bredband även till villan. Här får du veta hur.

Många politiker i ledande befattningar har efterlyst bredband åt alla. Men än så länge talar man nästan uteslutande om flerfamiljshus och lägenheter. På många orter har redan ”äkta” bredband börjat kopplas in i flerbostadshus. Från varje lägenhet dras en kabel till en kopplingspunkt i källaren. Denna kopplingspunkt, till vilken alla lägenheternas bredbandskablar är knutna, kopplas i sin tur till ett externt optofibernät.
Det finns exempel på hyresfastigheter med outhyrda lägenheter, som plötsligt blivit mycket attraktiva sedan man installerat bredband.

Dålig efterfrågan vid nyproduktion

– Att installera bredband i form av optisk fiber vid nyproduktion både av villor, speciellt villaområden, och flerfamiljshus borde vara en självklarhet. Men så tycks inte vara fallet, konstaterar Hannu Magnesten, Bromma, som är expert på installation och användningsområden för bredband.

– Jag har ännu inte fått några förfrågningar från byggherrar eller entreprenörer, då det gäller installationer av bredband i nyproduktion. Däremot har han fått förfrågningar från ägare av redan uppförda villor.
Regeringen har i dagarna tillsatt en utredning, som har fått i uppdrag att undersöka möjligheten att förse en så stor del av landet som möjligt med fiberoptiska kablar. Detta är en mycket stor satsning, som syftar till att ge svensk industri växtmån. Förutom kommunerna är det också många elbolag som bygger fiberoptiska nät.

Kabelnät eller satellit alternativ för villaägaren

– Att installera bredband till alla villaägare, är i dag kanske inte ekonomiskt attraktivt, tror professor Lars Thylén på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Men han tröstar med att det finns alternativ. Antingen kan man gå via kabel-TV-nätet eller installera höghastighetsmodem (ADSL) för konventionell partråd. Då kan alla få tillgång till en snabb internetuppkoppling. Enklast är det om man bor i ett område med flera villor intill varandra. Men det finns överförings-metoder också för den som bor på landsbygden.

– Där kan satellit eller radiolänk vara ett alternativ. En nackdel kan vara att det krävs fri sikt för radiosignalerna. Det kan innebära att kostnaderna stiger om terrängen är otillgänglig.

– Men när det gäller nyproduktion av villor anser jag dock att det är en nödvändighet att samtidigt förbereda för ”äkta” bredbandsuppkoppling via stadsnäten och optisk fiber. Det kostar inget extra, eftersom man ändå gräver för vatten och avlopp, men villorna blir mycket mer attraktiva med bredbandsförberedelse än utan, menar Lars Thylén.

Satsa på gemensamt fastighetsnät

För att kunna installera fiberoptik i en villa, måste en kabel läggas 0,4 – 1,2 m ner i marken, beroende på vilken typ som används.

– I första hand rekommenderar vi att flera medlemmar i en villa-ägareförening kommer överens om att satsa på ett fastighetsnät, säger Hannu Magnesten.

Hans rekommendation är att villaägarna satsar på fiberkabel fram till en gemensam fördelningsdosa någonstans i området. Från den dosan drar man kopparkabel in till varje hus.

– En kopparkabel räcker mer än väl för dagens behov, tycker Hannu Magnesten. Men han har en liten finess i rockärmen.

Dubbel kabel förberedd för ökat behov

– Det finns en kabel som är dubbel, avsedd både för optofiber och kopparkabel. I dubbelkabeln finns en kopparinstallation i den ena delen av kabeln och ett tomrör avsett för optofiber i den andra. Då installerar man kopparkabeln i dag. När bandbredderna på optofiberkabeln har ökat, och man anser att behovet är påkallat, kan man med hjälp av tryckluft blåsa in optofibrer i tomröret.

I vissa kablar kan man också byta från koppar till optofiber genom att använda den uttjänta kopparkabeln som genomdragare av fiberkabeln. Utrustningen för kopparkabel kostar cirka 500 kronor att installera. Den utrustning som behövs för optofiber är i dag fem gånger dyrare.
Fördelen med optisk fiber är att impulserna har lika hög hastighet som ljuset. De optofiberkablar, som man lägger från stadsnätet och in till kopplingsdosan i villaområdet, bör ha en möjlig överföringshastighet av 1 Gbps (1 gigabit per sekund).

– Optofiber kommer med största sannolikhet att behövas i framtiden, säger Hannu Magnesten.

Oändliga möjligheter

Men antingen man använder koppar eller optisk fiber i hemmet, etablerar man ett hemnätverk, vilket kopplas till ett gigantiskt nätverk, som är världsomspännande.

I teorin skulle flera i familjen kunna tala i telefon samtidigt, samtidigt som någon familjemedlem surfar på Internet och någon annan tittar på en film, som tankas över från Internet till TVn. Det finns också redan nu applikationer för att fjärrstyra spisen, och med hjälp av en streckkodsläsare låta kylskåpet tala om när mjölken är slut.
På detta sätt kan man också få tillgång till hela världens TV- och radioprogram i realtid, snabb internetkoppling, möjlighet att styra elkonsumtionen samt tillgång till spel och interaktiva nöjen. Övervakningsfunktioner och möjlighet att skicka rörliga bilder sinsemellan är några andra applikationer, som är fullt möjliga med hjälp av bredbandstekniken.

I dag vet man mycket lite om hur bredbandstekniken kommer att användas om tio år – det enda man vet är att utvecklingen går med en rasande fart.

Detta är bredband

Enligt IT-infrastrukturutredningens definition är bredband överföring av data mellan två datorer, där hastigheten överstiger 2 megabit per sekund. Detta ska jämföras med ett vanligt telefonmodem, som i bästa fall kan komma upp i en hastighet på 56 kilobit per sekund.

För att kunna föra över filmer från Internet till TV eller tala i telefon över Internet (IP-telefoni) krävs överföringshastigheter om minst 4 Mbps. I en optofiberkabel är överföringshastigheten i det närmaste obegränsad.

En optofiber arbetar med ljusimpulser. Ljuset i en optokabel består i dag av en infraröd signal, som i sig bara har en viss våglängd. Det finns också en teknik som bygger på laser. Med denna teknik kan man föra in flera ljusstrålar med olika färger i optofibern. Tillsammans kan de olika lasersignalerna överföra uppemot 100 gånger mer information än om man endast har en laservåglängd.

Surfa på internet och beställa hem mat

Idag används bredband i första hand för att man snabbt ska kunna surfa på Internet. I framtiden, när tekniken är mer utvecklad, ska man kunna göra i stort sett allt. Med den nya tekniken kan man utbyta rörliga bilder, exempelvis för telefoni.

Bilder med hög upplösning och ljud utan fördröjning gör att vi får en närvarokänsla, som kan komplettera fysisk närvaro. Det finns också många andra fördelar med bredband. Kylskåpet kan signalera till affären vilka varor som är slut. Du kan från jobbet lämna ett skriftligt meddelande hem till barnen, vilket de kan läsa på en display. På nöjesfronten kan filmer eller program tankas hem till den egna TVn. Alla dessa applikationer är ännu inte tillgängliga, men det är ändå bara en tidsfråga innan de är var mans egendom.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar