En skattkista i köket – prylarna du inte ska slänga!

Tror du att prylarna i köksskåpen saknar värde? Du kan ha fel! Där kan finnas dyrgripar, designikoner och kultprylar. Här är din guide till retroprylarna i köket!

retro köksprylar
Ishink congo

1. Ishinkar

Det är något speciellt med ishinkar och vinkylare. De andas lyx och de allra snyggaste gjordes förr i tiden – och många är beredda att betala bra för dem! Här ishinken Congo från 1950-talet, som är 40 cm hög, i teak och med orange plast inuti. Formgivare är dansken Jens Quistgaard. Brukar klubbas för mellan 1 500 och 3 000 kr. I USA brukar den gå för ännu mer!

äggkopp pynta

2. Äggkoppar

Lustigt nog kan äggkoppar klubbas för betydligt mer pengar än koppar och fat i en servis. Det finns nämligen många som samlar på just äggkoppar. Så även om du bara har en av en viss sort kan den vara guld värd för någon annan. Stig Lindbergs äggkoppar är alltid hett eftertraktade – här 13 äggkoppar i servisen Pynta. Utropet var på 1 500 kr, men de såldes för 1 900 kr.

Signe Persson, Six-sided

3. Signe Persson-Melin

Glas, bestick, serviser, burkar och tekannor. En formgivare som skapat ursnygga bruksvaror under 70 års tid. Hennes design är tidlös och det ger utdelning nu – hennes alster ökar i pris hela tiden. Här tekannan Six-sided för Rörstrand, stengods, hänkel i koppar. Six-sided brukar klubbas för mellan 3 000 och 12 000 kr.

Stig Lindberg Balett Blues

4. Plastservis

Plastprodukter kommer troligtvis aldrig bli de dyraste föremålen – men retrosamlare är alltid på jakt efter bruksföremål i materialet. Här serviserna Balett och Blues, 1970-tal från Gustavsberg. Formgivare är Stig Lindberg. Dessa har ett stort samlarvärde och de här 27 delarna klubbades för 3 000 kr hos Bukowskis.

Laurids Lonborg

5. Plåtburkar

Hittills har det varit gamla plåtburkar från varumärken som Cloetta, Gevalia och Mazetti som varit populära. Men nu börjar det våras även för de glada 1970-talsburkarna från danska Laurids Lönborg också. Än så länge klubbas de för några hundralappar hos auktionshusen, men på Tradera kan de bli ännu dyrare!

Caravel Georg Jensen

6. Salladsbestick Caravel

Riktiga status-bestick med silverskaft och plast (melamin), formgivna av dansken Henning Koppel för Georg Jensen. Klubbas på auktion för runt 3 000 kr.

Melron bestick

7. Bestick Melron

De kallades även för bodega-bestick när de var som allra mest populära på 1970-talet. De tillverkades i Frankrike och kom in i Sverige med de franska recepten och bistromaten under 1960-talet. Tillverkades i flera olika kulörer. Äkta Melron-bestick ska tåla maskindisk. De är enormt eftertraktade på Tradera just nu och kan gå för flera tusen kronor. Inom kort lär de gå för ännu mer hos auktionshusen. 

Läs också: Så mycket är dina gamla leksaker värda!

Tekannan pop

8. Tekannan Pop

I serviser är ofta tekannor vara den del som först går sönder eller slits ut. Därför kan en kaffe- eller tekanna i fint skick säljas för flera tusen kronor. En del fristående tekannor är också mycket efterfrågade på andrahandsmarknaden – ett exempel är ikonen Pop. Kannan kom 1968 och ingick i en stengodsserie i tio delar, där bland annat även ljusstakar ingick. Formgivare var Inger Persson för Rörstrand. Det blir nästan alltid huggsexa om denna tekanna på auktioner. Klubbas för allt från 1 500 upp till 10 000 kr!

Linne Stig Lindberg

9. Kaffe- och tekoppar

Under hösten 2020 började plötsligt en del kaffe- och teserviser klubbas för uppåt 30 000 kr på auktion – ibland ännu mer! Här servisen Linnea, formgiven av Stig Lindberg för Gustavsberg 1965. Länge har en servis på cirka 10 delar klubbats för dryga tusenlappen. Denna servis med åtta koppar och fat hade ett utrop på 1 200 kr, men såldes för hela 18 098 kr hos Södermanlands auktionsverk i början av januari 2021. Det ojämna slutpriset tyder på att det är en utländsk köpare. Just utländska köpare tror antikexperterna är förklaringen till de nya, höga slutpriserna. 

Tahiti Stig Lindberg

10. Kaffeservis Tahiti

Ytterligare en Stig Lindberg-servis från Gustavsberg som blivit otroligt populär de senaste åren. I takt med det har såklart även priset ökat i rask takt. Tahiti formgavs 1971 men var bortglömd under flera år. Det sägs att serien bara tillverkades under något år och att den blev för dyr att tillverka med så många olika färger. En kopp med fat brukar klubbas för dryga tusenlappen. En auktion med många delar gick för nästan 40 000 kr! 

Salladsskål spisa

11. Salladsskål Höganäs

Salladsskålen Spisa av Lovisa Wattman för Höganäs anses av utländska desingurus vara ett av 1990-talets främsta svenska designföremål. Det märks även av på Tradera där den kontinuerligt stiger i pris. Just nu brukar den klubbas för runt 500 kr, så ser du en Spisa-skål så köp! Det är definitivt en framtida dyrgrip! Finns i en rad olika kulörer.

Breger

12. Vattenkannan Breger

En del retrovattenkannor i plast har blivit designikoner och statusföremål. Här är en av dem, vattenkannan Breger. Formgivaren bakom denna är Carl-Arne Breger som bland annat arbetade för Gustavsberg. Vattenkannorna säljs för mellan 2 000 och 4 000 kr. Breger gjorde även en tv-kanna och telefonen Diavox för LM Ericsson 1975.

Clown

13. Servisen Clown

Riktigt glad blir man av Anne Nilssons champagneglas Clown för Orrefors. De kom 1992 och tillverkas faktiskt fortfarande, men inte i glada kulörer utan i frost och guld. Finns även som snapsglas. De färgglada går för en bra summa på auktion. Ett dussin Clown-glas klubbades för två år sedan för 24 400 kr.

Ishink Daydream

14. Ishinken Daydream

Daydream kom under 1970-talet och tillverkades i Australien. I Sverige salufördes den hos Svenskt Tenn. Ishinken fanns både som äpple och päron i olika kulörer. Nu är den inne igen och brukar säljas för mellan 2 000 och 5 000 kr.

Melitta tratt

15. Bryggtrattar Melitta

Redan 1937 tog tyska Melitta Bentz patent på kaffefilter. Hon hade upptäckt att det gick att brygga kaffe genom pappersfilter. Under 1960-talet lanserades Melitta stort i Sverige. Idag är Melitta-tratten, men även kannorna i porslinet, ett hett samlarobjekt. En bryggtratt kan klubbas för en tusenlapp. Även Melittatrattarna i plåt är eftersökta.

Alessi

16. Alessi

Under 1990-talet började vi köpa husgeråd från italienska Alessi när vi ville visa oss designintresserade. Det var citronpressar, fruktkorgar och flöjtkittlar. De har nästan alltid ett utropspris på över 1 500 kr och är framtida bubblare.

Nilsjohan

17. Nilsjohan

Företaget som blev en folkrörelse – under 1950-, 60- och 70-talen alla husmödrar om Nilsjohan. De gjorde köksredskapen roligare och höll i stora demonstrationspartyn. Idag är det många som samlar på Nilsjohan-prylar. Här salt- och pepparströare.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar