Ett sovrum att älska

Hur ordnar du ett sovrum som du kommer älska? Handlar det om färgerna, materialen eller om helheten som inredningen tar fram? Eller kanske en kombination av allt? Här är ett par saker du kan tänka på. 


Fokusera på sovrummet – stressa inte fram drömhemmet

Istället för att stressa fram drömhemmet kan du lägga ner mer tid på varje rum. En tumregel är att det är rummen som skapar drömhemmet och inte tvärtom.

En klassiker är att man köper in snygga möbler, gardinlängder och textilier utan att egentligen veta i vilket rum dessa hör hemma. Sovrummet är kanske inte det första man visar upp när man får gäster på besök. Det kanske känns privat och lite hemligt. Vem vill se en obäddad säng, liksom? Vem vill se en trött strumpa som ligger förbisedd på golvet? Strålkastarljuset brukar istället riktas mot vardagsrummet. Men det är viktigt att komma ihåg att sovrummet är viktigt för dig. Det är det första rummet du ser när du vaknar varje morgon och det sista du ser innan ögonen slutar sig på kvällen. Vrid om strålkastarljuset helt enkelt.

Hitta rätt känsla i sovrummet

Välj en inredningsstil som du trivs med och tänk teman. Är du musiker – kör instrument. Är du konstnär – kör tavlor och staffli. Älskar du att resa – inred med prylar du förvärvat från semesterresor eller kanske något som utmärker en specifik världsdel. Kort sagt: inred med saker du älskar och som får dig att må bra. Du ska låta dig själv få skratta, minnas tillbaka och bli glad bara av att kliva in i sovrummet.

Välj rätt antal kuddar till sängen

Välj ut lagom antal kuddar så att det varken ser överdrivet eller barskrapat ut. Detta hör ihop med hur bred och hög sänggavel du har.

Har du en dubbelsäng kan du köra kanske 6-8 kuddar. Har du en enkelsäng kanske du ska stanna vid 2-3 kuddar istället. Färg och form på kuddarna beror på vilken nyans du har på väggarna och vilken färgskala som dominerar sovrummet. Materialet på kuddarna hänger ihop med hur du använder kuddarna. Vill du endast ha kuddarna som dekoration eller kunna luta dig mot dem och ta stöd när du läser en bra bok? Ju mer du använder kuddarna desto bättre kvalitet på materialet.

Satsa på sängkläder eller överkast

Sängkläderna du väljer ska vara sköna. Det är det allra viktigaste. Du ska älska att gå och lägga dig och du ska älska att vakna upp. Har du inget överkast bör du satsa på sängkläder som är lite dyrare. Det viktigaste om du kör med sängkläder istället för överkast är att du bäddar och gör fint varje morgon.

Ett överkast, å andra sidan, gör mycket för hela rummet om det ligger rätt det vill säga. Ett överkast som är skrynkligt eller som har hasat ner på golvet vid fotändan … nej, det är inte alls snyggt. Det kommer få dig att framstå som värsta slarvern. Då spelar det ingen roll om överkastet kostade multum.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar