Måla och färg

Måla och färg inomhus

Ska du måla innertak, måla golvet, måla om rummet eller måla om en gammal möbel – oavsett vilket måleriprojekt du har på gång där hemma så har vi mängder med tips. Här finns allt om måla och färg.

Läs mer

Här får du lära dig om färglära, tips och råd för hur du kan resonera när du ska välja färg för olika rum och hur du med hjälp av målarfärg kan göra dina möbler helt unika. Här finns allt från expertråd till inspiration.

Annorlunda sätt att måla väggarna

Vill du måla om rummen med en annorlunda, rolig färg? Vi tipsar om kalklitir, griffelfärg eller magnetfärg som ger dig en snabb och snygg förändring. Är du ute efter att ge väggarna en matt betongkänsla? Då kan du måla med den isländska och miljövänliga målarfärgen kalklitir. 

Måla golv

Vill du måla ditt golv? Det finns ett stort utbud av olika golvfärger, om du vill att träet ska synas igenom är lasyr ett bra alternativ. Vi hjälper dig att välja en färg som passar ditt golv. Här kan du läsa allt om torktid, lackering samt hur många gånger du måste måla golvet. 

Fräscha upp tak och väggar

Spackla, måla och tapetsera är något som de flesta klarar av. Men få det att se proffsgjort ut kan vara lite klurigare. Tänk på att grundarbetet med spackling och slipning är helt avgörande för slutresultatet.  Vi ger dig de bästa tipsen gällande förarbetet inför att måla eller tapetsera väggar och tak.

Sprutmåla innertak

Att måla med färgspruta är något som blivit vanligt att göra. Att måla innertak är vanligtvis en ganska jobbig uppgift, men med en färgspruta blir det mycket enklare. Resultatet efter att ha sprutmålat taket blir ofta snyggare och proffsigare, skillnad mot om du använder en vanlig pensel. Vi i Villa lät en testperson måla med färgspruta. 

Måla dina möbler

Ett hem med vita väggar kan behöva addera lite färg. Färg behöver inte innebära färgglada kuddar, gardiner eller tavlor. Du kan med hjälp av lite målarfärg eller tapeter piffa till dina möbler till något helt unikt. Måla möbler med färg behöver inte vara krångligt och tidskrävande, du kan enkelt göra egna schabloner eller spraymåla dina möbler. Vi har samlat massvis av inspiration när det kommer till att måla möbler.

Dekorera väggarna

Det finns flera olika sätt att dekorera dina väggar. Du kan använda annorlunda målarfärger, vackra tapeter, dekorplast eller måla schabloner. Vi i Villa har flera tips och råd när det kommer till att förvandla dina väggar.

Egengjord målarfärg

Du behöver inte alltid köpa målarfärg. Du kan med våra färgrecept göra din egen målarfärg. Du får bland annat lära dig hur du tillverkar din egen täckfärg, lasyr och pigmentfärg. Vi har även samlat tips och råd som får dig att måla som ett riktigt proffs.

Marie Olsson Nylander släpper färgkollektion

Marie Olsson Nylander släpper färgkollektion

Våga mer färg! Här kan du inspireras av inredaren Marie Olsson Nylanders djärva färgkollektion, med jordnära kulörer som är fina att kombinera.

Tonade väggar: Så målar du med tekniken ombre
ombre

Tonade väggar: Så målar du med tekniken ombre

Varför välja en färg på väggen när man kan ha flera? Med den trendiga målartekniken ombre kan man skapa övergångar mellan olika färger. Så här gör du!

Snabbguide: Måla utomhus
Kvinna målar fasad

Snabbguide: Måla utomhus

När och hur ska du måla trämaterial utomhus för att få det bästa och mest hållbara resultatet? Här får du svaren!

Så använder du träolja inomhus
applicera träolja inomhus

Så använder du träolja inomhus

Få dina möbler, golv och trappor i trä att hålla längre genom att underhålla och olja in dem. Vi guidar till olika typer av oljor och hur du praktiskt går till väga för att applicera träolja inomhus.

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips
ANNONS FRÅN COLORAMA
tapeter

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.

Tips: Måla väggar inomhus

Tips: Måla väggar inomhus

Det kan verka som en enkel match, men att måla om en vägg eller ett rum hemma kräver en hel del planering. Vi ger dig rätt kunskap inför ommålningen hemma.