3 annorlunda sätt att måla väggarna

Måla om ett helt rum, en vägg eller bara en möbel! Kalklitir, griffelfärg eller magnetfärg – få snabb och snygg förändring där hemma med tre annorlunda färgtyper.


Måla med kalklitir

För dig som vill måla väggarna på ett annorlunda sätt kan isländsk kalklitir vara ett alternativ – färgen är miljövänlig och ger vackra väggar med matt betongkänsla.

Användningsområde: Den isländska färgen kalklitir är gjord av kalk och vatten samt pigment från sten. Färgen är miljövänlig och snäll mot både människa och miljö, och ger dig vackra, matta väggar med en känsla av betong. Kalklitir går att måla på allt från väggar till möbler.

Så gör du: Kalklitir levereras i påsar med pulver som du sedan själv blandar ut enligt instruktionen på påsen. Enklast är att blanda i en stor hink, och vill du hitta en egen nyans kan du till och med blanda flera olika färger för att få din alldeles egna färg. Skippa också rollern – kalklitir ska nämligen målas med en bred pensel. Innan färgen på väggen torkat kommer du förmodligen att undra vad du egentligen gjort, eftersom färgen ser väldigt kladdig ut innan den torkat. Men lugn, bara lugn! Så snart den torkat får du en betongmatt, snygg yta. Läs mer om de olika metoderna att måla kalklitir, och hur du får bästa resultat i vår stora guide.

Här hittar du färgen: Företaget Kalklitir, som producerar färgen i sin fabrik i Landskrona, säljer färgen via ett hundratal återförsäljare i Skandinavien. Nätbutiker som Inreda.com och My Habitation är några av dem.

” Jag älskar den matta, dammiga känslan av kalkfärgen.”

Jannice Vistrand, som driver bloggen Simplicity, har tagit fram en egen nyans av kalklitir.

  

Måla med magnetfärg

Ett roligt alternativ till en klassisk anslagstavla, dessutom kan du skräddarsy storleken precis hur du vill – som en hel vägg.

Foto: Maria Sjöstrand/@vinklarochvrar på Instagram

Användningsområde: Med några lager magnetfärg på väggen kan du enkelt fästa små klämmor eller magneter med viktiga lappar eller fina kort direkt på väggen. Varför inte göra en kreativ anslagstavla i en rolig form på en trist vägg, eller måla en hel vägg med magnetfärg och sedan täcka med mängder av roliga bilder? Det kan också vara en rolig idé för att piffa upp kontoret och samtidigt skapa ordning och reda för alla viktiga papper. Färgen kan också målas över, så att du kan få väggen i precis den färg du vill. 

Så gör du: Magnetfärg kan målas över ytor som målarfärg och tapet, en slät yta är att föredra som underlag. Vid behov bör du därför spackla och slipa underlaget innan. En tidigare målad yta kan också behöva tvättas med målartvätt. Använd en pensel eller roller av skumgummi eller filt när du målar. Låt torka ordentligt innan du målar nästa lager. Måla gärna flera lager med magnetfärg för att magneterna ska kunna fästa ordentligt. När allt torkat kan du måla över med den väggfärg du önskar. 

Här hittar du färgen: Magnetfärg finns att köpa hos de flesta färghandlare och hobbybutiker.

 

Måla med tavelfärg

Grafiskt snyggt och smart på samma gång – skapa en griffeltavla att skriva ner en massa viktigheter på där hemma!

Foto: Ikea Livet Hemma/Nina Broberg

Användningsområde: Med lite tavelfärg kan du snabbt förändra allt från en hel vägg till insidan av köksluckorna. Ett roligt tips för barnrummet är att måla en hel vägg med färgen, så är det fritt fram för barnen (eller dig själv) att rita konstverk på den stora ytan. I köket kan en griffeltavlevägg fungera fint för att skriva upp inköpslistan eller andra viktiga saker att komma ihåg. En annan rolig idé är att måla insidan eller utsidan av skåpsluckor, där du också kanske vill samla favoritreceptet.

Så gör du: Det mesta går att måla med tavelfärg – direkt på tapet, tidigare målade väggar eller skåpsluckor och dörrar, men även trä- eller gipsskivor går bra att måla. Färgen är matt och bör målas eller rollas i åtminstone 2-3 lager för att täcka ordentligt. När färgen torkat enligt anvisning är det bara att börja skriva på ”tavlan” med kritor eller speciella svarta tavlan-pennor. Rengör gör du enkelt med vatten.

Här hittar du färgen: Griffelfärg eller tavelfärg som det också heter hos vissa finns hos flera färghandlare och hobbybutiker, samt hos exempelvis Granit som också säljer griffelstickers som du kan klistra direkt på valfria ytor om du inte vill måla. 

Ett projekt med griffelfärg kan påbörjas och avslutas samma dag – det är bara fantasin som sätter stopp!”

Sofia Leanders, som driver inredningsbloggen Knaada.com.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar