Årets tapet- och färgtrender

Inredningstrenden fortsätter och tapeter och färg får allt mer uppmärksamhet. Varför lägga pengar på konst när du lika lätt kan använda dig av vackra tapeter? För den trendmedvetna kommer här en rapport om vad som gäller 2007!

Mörkt eller ljust, medaljonger eller enfärgat, 1970- eller 1770-talsinspirerat? Honnörsorden för tapet- och färgtrenderna just nu är mångfald och personlighet. Få saker är helt ute 2007, och är du en kreativ själ finns det inga begränsningar förutom din egen smak. För personliga tapeter och inredning är hett, hett, hett just nu!

Madeleine Annemark Gentile på tapetbutiken Björklund & Wingqvist berättar att svart och vitt fortsätter att vara starka tapetfärger, gärna i grafiska mönster, men brunt, beige och andra mer färgstarka alternativ kommer också att bli alltmer populärt. Nu närmast under våren kommer många tapetkollektioner i vitt, blått, grönt och turkost.

På företaget Laura Ashley märker man en trend mot mildare färger. Sand, mauve (lilabrunt) och turkos är vanliga färger, men även guld och silver. Tapeterna ska skimra i år. Stora mönster fortsätter att vara populära och det är medaljonger samt snirkliga blommor och blad som dominerar. Även på Duro sticker de varma starka jordfärgerna tillsammans med de pärlemorskimrande mönstren ut.

Varma jordfärger 

Pärlemor- och silverskiftade Quick Up tapet med grafiska mönster från Duro. Cornelia Allé Silver, 264-02, 295 kronor/rulle.

Skippa fondväggen och våga mer

Trenden går mot att du istället för att enbart sätta upp en fondvägg med stormönstrade tapeter ska våga klä ett helt rum. Men slit inte ned dina fondväggar i panik, de kommer att vara populära ännu ett bra tag! Framför allt är den personliga fondtapeten på frammarsch. Digitalkamerans bildupplösning gör att man kan ta tillräckligt stora bilder för att kunna dra upp dem i tapetstorlek och få favoritbilden på väggen. Företaget Your Wallpaper har satsat på slitstarka fondtapeter som man enkelt kan anpassa i storlek och även färg. Varför inte ge de blivande morföräldrarna en tapet med barnbarnet på eller sätta upp en bild på sommarstugan?

Vill du inte satsa på stora mönster och foton på väggarna finns det fortfarande ett stort utbud av enfärgade tapeter. De enkla så kallade Quick Up-, Non-woven-, eller EasyUp-tapeterna, slitstarka tapeter som du limmar direkt på väggen, har gjort att många väljer att sätta upp tapeter istället för att måla sina väggar. Intrycket blir mer ombonat och inrett, och färgskalan är bred, allt från vitt till rött är rätt.

Varför inte förstora en bild på barnen och sätta på väggen? Företaget Your Wallpaper hjälper dig få de riktigt personliga tapeterna. Foto yourwallpaper.se

Wallies för den ombytlige

Är du riktigt vågad kan du välja att inte bara tapetsera dina väggar utan kanske även satsa på några mönster i taket eller på dörren. Så kallade wallies blir allt vanligare, och större, och här är det lätt att experimentera. Grafiska mönster och blommor i alla dess former och färger finns att köpa och är lätta att ta bort eller byta ut när man känner för förändring.

Retrotrenden är stark och tydlig. Influenserna från 1960- och 70-talens tapetmönster är påtagliga, men även 1700-talet har inspirerat till sprödare blomrankor, rombmönster och motiv. Det har även blivit populärt att anpassa tapeten utifrån huset man bor i. Bor du i ett hus från 1920-talet kan du hitta nyproduktioner av gamla tapeter, och även i vissa fall originaltapeter. Björklund & Wingqvist har till exempel ett samarbete med ett företag som letar rätt på originaltapeter från 1970-talet som man kan köpa.

En annan stark influens från det färgglada 70-talet är flocktapeten med sammetsliknande strukturmönster. Vill du ha en modern touch på flocktapeten kan du istället för sammetsstrukturen välja ett blankt mönster. En metallisk känsla på väggarna är helt rätt i år.

På Laura Ashely kan du hitta denna tjusiga tapet i grått och silver med slingrande blomstermönster. Oriental Garden charcoal, 445 kronor för 10 m x 53 cm.

 

Färgglatt och feminint med härlig djupröd färg och skira blommor. Ecotapter, Artist, 5819.

Vi blir modigare och mer personliga

Enligt Per Nimér, designchef på Nordsjö, blir folk modigare när det gäller färg och mönster. Det stora utbudet som existerar idag gör att du kan välja i stort sett vilka färger som helst. Den riktigt modige går sedan hem och målar mönster med pensel på fri hand på sina väggar. Det behöver inte bli perfekt, det är viktigare att det är personligt. Inspirationen kommer framför allt från modet och det är Martin Timell och hans likar som får oss att testa mer. Väggen har gått från att vara enbart en funktion till att även vara dekoration.

– Mina föräldrar målade om sina väggar i samma beiga färg vart sjunde år, men idag har man en helt annan inställning. Vissa kan måla om sin köksvägg en gång i kvartalet, berättar Per Nimér.

Om du föredrar det nordiskt svala och inte vill använda dig av så mycket färg kan man ändå göra spännande lösningar. Du behöver nämligen inte enbart ha en och samma nyans i ett rum. Fyra väggar kan få vita nyanser i två, tre eller fyra varianter.

Blanda olika vita nyanser med starkare kulörer och skapa spännande kontraster! Nordsjö. Den oranga väggen: Bindoplast 20, S1070-Y60R (inte för vattenutsatta ytor). Grå- och vitrandig vägg: Robust våtrum,S1000-N (den ljusa nyansen), S2000-N (den mörka). Skåpen: Ready V 40, S2000-N. Bänkar: Ready V 70, svart. Vägg bakom handfatet: Robust våtrum, vit.

Tre tydliga trender 2007

Ytterligare en inspiration från modet är kulörerna. Det ska vara mycket färg i år och det finns tre tydliga trender. Den första är att det gärna får vara starka färger. Den andra trenden går mot naturen, med mycket bruna och gröna nyanser. Per Nimér tror att den ökade miljömedvetenheten kommer att sätta sina spår alltmer i våra hem och att vi kommer att se ökad inspiration från återvinning och ekologi. Den tredje trenden är feminismen med mjukare färger och mönster.

Så med andra ord, det är du och din personlighet som bestämmer i år!

Våga satsa på starka kulörer i år! Nordsjö, Inova Sand, kulör Strandkål.

Lika rätt är att låta feminismen inspirera till mjukare färgval. Nordsjö, Inova Xtramatt, kulör Silke.

Köpställen

Björklund & Wingqvist, www.b-w.nu
Boråstapeter, www.borastapeter.se
Duro, www.durosweden.se
Eco Tapeter, www.eco.se
Inreda.com, www.inreda.com
Laura Ashley, www.lauraashley.se
Nordsjö, www.nordsjo.se
Your wallpaper, www.yourwallpaper.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar