Bra verktyg gör jobbet roligare

Var inte snål när du väljer verktyg. Med tanke på vad hela ommålningen kostar är några hundringar extra på bra verktyg en blygsam investering som kan göra underverk för arbetsglädjen. Här får du bra verktygstips.

pensel


Var inte snål när du väljer verktyg. Med tanke på vad hela ommålningen kostar är några hundringar extra på bra verktyg en blygsam investering som kan göra underverk för arbetsglädjen. En bra pensel håller länge, och blir dessutom bara bättre för varje gång du använder den, särskilt en pensel av naturborst. Ergonomiska handtag på skrapor och penslar, en stadig och tillräckligt hög stege eller ställning samt hinkhållare, gör att det inte blir så slitsamt för kroppen. Att täcka mark, buskar, fönster, utemöbler och detaljer som inte ska målas innan du börjar, spar också tid efteråt och minskar irritation.

Satsa på ergonomi och miljö då du väljer verktyg

Beroende på vilken typ av underarbetet som krävs kan du behöva skrapa (helst med vändbara skär), spackelspade, slipmaskin, varmluftspistol, tvättsvamp, skurborste, (gärna med långt skaft) kemiska lösningsmedel och målartvätt.

Ett noggrant utfört underarbete är en förutsättning för att slutresultatet ska bli bra, det kan inte nog betonas. Det är inte roligt, och verkligen inte ekonomiskt, om färgen börjar flagna redan efter ett par år bara för att du inte orkade ta bort riktigt all den gamla flagnande färgen under. Man brukar säga att 75% av tiden går åt till underarbetet, 25% på själva målningen. Känns det som ett oöverstigligt tröttsamt arbete, lej bort det – och lägg kraften på målningen istället!

Välj ergonomiskt utformade handtag på skrapor och andra verktyg, och helst miljövänliga alternativ när det gäller kemiska vätskor. De är hälsosammare att arbeta med och skadar heller inte växterna i trädgården. Svåra angrepp av mögel och alger kan kräva starkare doningar, som till exempel klorin eller specialmedel, men är inte problemen så stora, prova först med ett miljövänligt alternativ. Använder du högtrycksspruta behövs inga rengöringsmedel, men det är viktigt att du inte har för hård stråle på träfasaden. Då kan nämligen stora mängder vatten tränga in i träet. Använd mjuk, bred stråle och låt fasaden torka ordentligt innan du börjar måla.

Vårda dina penslar

Till fasadmålning behöver du två penslar. En bred som du får mycket färg i för strykning av stora ytor, samt en smalare vinkelpensel för svåråtkomliga ställen. Vilken typ av pensel du ska välja beror på vilken färg du tänker måla med. Till oljebaserad färg och fernissa passar en pensel av naturborst (oftast svin) bäst. Den är stark och spänstig och suger upp stora mängder färg. Färgen stannar kvar i borsten så att du slipper dropp. Välj en bred, tjock borste som tar upp mycket färg, så slipper du doppa i burken så ofta.

Ska du måla med vattenbaserad färg är en syntetpensel (polyester eller nylon) att rekommendera. Den suger inte åt sig så mycket vätska vilket gör att den mer tunnflytande, vattenbaserade färgen går lätt att stryka. Det finns också penslar med borst av både natur- och syntetborst, de går att använda till alla typer av färg. Ett trärent, rejält skaft gör att du inte halkar så lätt. Hinkhållare på skaftet underlättar också.

Munskydd, skyddsglasögon och handskar. Säkerhetslina från Jula för arbete på hög höjd.

Sköt om dina penslar så håller de länge. Helt nya penslar tvättar du i lite diskmedel innan de används, då blir de mjukare och du får bort eventuella lösa strån. Rengör alltid penseln direkt efter användning. Vattenbaserad färg tvättas ur med vatten, oljebaserad färg med terpentin eller penselrengöring. Avsluta med att tvätta bort de sista fettresterna med lite tvål och vatten. Ställ aldrig en pensel i blöt och förvara den inte med borsten nedåt i en burk.

Ska du använda penseln mycket snart igen räcker det att lägga den i en plastpåse som du tejpar igen så den blir tät.

Tänk på miljön!

– Häll inte ut någon typ av färg – alltså inte vattenbaserad heller – eller lösningsmedel i avloppet. Lämna färgrester färg, lösningsmedel och kladdiga verktyg till kommunens miljöstation.
– Torka bort överflödig färg på penslar och andra verktyg med papper innan du rengör dem.
– Välj helst miljönpassade färger och system utan skadliga tillsatser eller lösningsmedel.

Smart burköppnare – fråga din färghandlare!

Högtryckstvätt från Kärcher.

Stadig stege, denna flexibla modell från Wibe Stegar kan både bli arbetsbord och lång fasadstege.

Burkhållare att hänga på stegen.

Bra verktyg och utrustning när du målar

Maskeringstejp och byggplast för att täcka mark och delar på huset som inte ska målas.

Slipmaskin, du orkar knappast slipa hela fasden, men en kraftfull maskin gör det lättare att slipa detaljer och fönster.

Penslar av god kvalitet, en bred för- strykning av stora ytor, en smal vinklad, gärna med långt skaft, för svåråtkomliga ställen.

Munskydd, skyddshandskar, så du slipper slipdamm och färgstänk.

Ergonomiskt utformade skrapor, gärna tvågrepps med vändbara blad.

Hållare till burken, S-formad krok som du fäster på stegen.

Säkerhetslina, för arbeten på höga höjder.

Spackel, gärna lätt och ergonomiskt utformad.

Borstar, rotborste till fasadtvätten, stålborste för att borsta bort gammal färg.

Högtryckstvätt, underlättar tvättningen, men var lätt på handen. Mjuk, bred stråle är det som gäller.

En stadig stege.

Kniv.

Jobba på höjden

En stadig, pålitlig stege är ett måste. Är stegen försedd med gummiklossar i ändarna står den stadigt på de flesta typer av mark, på ren jord är en stege med piggar allra bäst.

Har du ett högt hus kan det vara idé att bygga, eller hyra, en ställning. Om du hyr, se till att du får med skyddsräcken och säkerhetslinor också. På en del ställen i landet finns också möjlighet att hyra en skylift, en motordriven hävarm med en plattform att stå på. De finns med höjdkapacitet från runt 7 meter och uppåt och kostar mellan cirka 500 och 1000 kronor om dagen. Fundera ut hur du ska få fram den till fasaden, helst utan att behöva meja ned buskar och rabatter, innan du hämtar hem liften.

Eftersom man oftast köper färg i stora burkar är det bra att ha en mindre burk att hälla över färg att jobba med i. Då slipper du balansera med en jätteburk på stegen, och eliminerar också risken för att det kommer ned smuts som kan förstöra hela färgmängden. En rejäl s-formad krok på stegen att hänga burken på är också bra att ha. Likaså kan det vara skönt med skyddshandskar och en keps eller schal som håller undan håret från ansiktet. Om du behöver slipa mycket är ett munskydd att rekommendera.

Klättra säkert!

En bra regel är att aldrig klättra högre på en stege än att det översta steget hamnar i höjd med din midja. Se också till att du har bra, halksäkra skor, helst med gummisula. Måste du upp på höga höjder – använd säkerhetslina!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar