Färg ute

En mintgrön fasad slåss om utrymme med grannens ursprungsbruna. Lite färgråd för husets fasad följer här...


Färgsättning inne är en privatsak. Färgsättning ute påverkar hela grannskapet. Byter du färg på huset, eller färgsätter ett nytt hus, blir det ett markant inslag i omgivningen som inte bara angår dig. Ju tätare bebyggelse, desto viktigare är det att tänka på helheten, den är viktigare än individuella behov av att synas. Områdets karaktär med dess tradition ska vi vårda och ta hänsyn till. Tyvärr är vi nog rätt dåliga på det, i jämförelse med bebyggelse framförallt i södra Europa. Där är traditionen i val av material och färg grunden för den harmoni som många platser utstrålar. I vårt land finns en byggkultur i varje landsdel som i färg och materialval också kan inspirera till ett bra val när du ska till att färgsätta.

Helheten i en tradition av färg och materialval gör bebyggelsen i södra Europa så harmoniskt tilltalande. Här är den kultur som finns i den gamla bebyggelsen starkare än behovet av avvikelse för att bli uppmärksammade.

Så här illa kan det bli när man helt struntar i, eller är i avsaknad av sinne för, den tradition och kultur som finns i traktens byggande. Inte bara fel färg, även huset är fel just här.

Här är ett bra tips för dig som söker rätt färg och färgstyrka till huset. Ha alltid färgkartor liggande i bilen. När huset med din färg dyker upp stannar du, knackar på och ber att få stämma av. På det viset slipper du obehagliga överraskningar av en för skrikig färg på ditt hus. Tyvärr alltför vanligt förekommande?

De flesta småhusområden har från början en gemensam färg, som valts av en arkitekt, och som med färgen gett området av signatur. En trevlig sådan. Färgen blir ett begrepp för området, och det naturliga är att man målar om i samma färg när det behövs. Vill man bryta den här traditionen med en mer individuell färgsättning bör man gå ihop och rådgöra med en arkitekt. För att kunna färgsätta ett grupphusområde i olika färgnyanser, och samtidigt ge det en fin helhet, krävs färgvana. Kom ihåg att väl avvägda färger ger kvalité. Det är det skrikiga och de okänsliga avvikelserna man ska se upp med.

Kontrasten mellan husfärgen och snickeridetaljer som vindskivor, foder och räcken är en viktig del av husets uttryck. Det är därför viktigt att den inte plottras bort i spektakulära färgsättningar. Bästa resultat blir det om snickeridetaljerna är vita.

Se upp med färgstyrkan. Ett litet färgprov talar inte sanning om hur färgen blir när den kommer upp på fasaden. Färgens intensitet ökar nämligen med ytan.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar