Fint färgsatt fasad

Dags att måla om huset? Sugen på att göra något nytt, kanske våga byta kulör? Här får du tips och idéer!

De flesta svenskar är försiktiga och traditionella när det kommer till färgsättning av husfasaden. När det är dags för ommålning så väljer två tredjedelar att måla om i samma kulör som huset tidigare var målat i. Givetvis kan det kännas tryggt att välja kulörer som man vet att man tycker om och som fungerar, men nog skulle det vara kul att våga sig på något som sticker ut lite grann, som gör att det verkligen syns att man har målat om?

Rött, vitt och gult favoriter

Traditionellt finns det fyra olika sätt att färgsätta hus i Sverige, beroende av var i landet man bor. I Skåne och på Gotland dominerar de vitkalkade korsvirkes- och stenhusen, på Västkusten föredrar man ljust oljefärgade trähus och i resten av landet är rött den överlägset mest populära kulören, följt av gult – som är vanligast i Stockholmstrakten. Ofta finns det ett enkelt skäl till att just dessa kulörer dominerar, de passar helt enkelt bra ihop med omgivningen. Därför ska man vara lyhörd och noggrann i sitt kulörval, men med kunskap och känsla kan man få ett hus som både sticker ut och smälter in. Att ge detaljer som fönster, dörrar och knutar en mer vågad färgsättning är till exempel ett bra sätt att sätta personlig prägel utan att avvika alltför mycket.

Generellt kan man säga att färger som upplevs som lite ”smutsiga” oftast blir bäst på fasaden. Kulören förstärks nämligen när den kommer på en stor yta, den ser både ljusare och starkare ut. Likaså ser ett ljust hus större ut än ett mörkt – precis som med kläder – och mörka hus smälter som regel mer in i omgivningen än ljusa.

Läckert och vågat limegrönt,
Rosa får inte bli skrikigt

Röd tradition och svart trend

Vitt brukar man säga är ”alla kulörer” eftersom allt i omgivningen reflekteras och återspeglas i den vita färgen. Står det vita huset bredvid en röd lada kommer huset troligen att upplevas som rosa i vissa ljus. Tänk alltså extra noga på omgivningen om du vill ha ett vitt hus. Strukturer, som hos ett putsat hus, framhävs väldigt bra med vitt, men även oönskade ojämnheter och defekter.

Rött är av tradition den vanligaste färgen i stora delar av Sverige och upplevs av många utlänningar på besök som något exotiskt. Den varmt mörkröda färgen harmonierar fint mot våra gröna skogar och riktig Falu Rödfärg skiftar oerhört mycket och vackert i olika ljus och vid skilda årstider. Vill du behålla traditionen men ändå sticka ut lite, satsa på detaljer i en annorlunda färgsättning.

Snyggt och naturligt
Fräcka detaljer i rött

Gula kulörer är populära och finns i mängder av styrkor och nyanser. Men, för att resultatet ska bli varmt och inte skrikigt, bör färgen innehålla både lite rött och lite svart pigment. Ett rent gult hus riskerar att se grönaktigt ut.

Att måla huset grönt eller blått är inte så vanligt i Sverige. Det är lite knepiga färger, blått är särskilt svårt eftersom den blå färgen förstärks av det blå i himlen och atmosfären. Välj blågrå nyanser, men akta dig för blågrönt som sällan fungerar. Likaså är ett turkosfärgat hus inte att rekommendera om du vill behålla grannsämjan, enligt Vi i villas undersökning för några år sedan är det den färg vi minst av allt vill se på grannens hus.

Ska man tala om någon trend eller mode när det gäller färgsättning är svarta hus just nu populära hos en del arkitekter. Ett svart eller mörkt brunt eller grått hus kan bli jättesnyggt i rätt miljö, men än så länge är det få som vågar. Dessutom krävs en arkitektur som är relativt stram för att färgen ska komma till sin rätt.

Ett svart hus känns trendigt,
Ekologiska och vackra

Sex tips för lyckad färgsättning

1. Se dig omkring. En rundtur bland traktens villor kan ge massor av inspiration. Tveka inte att ringa på och fråga husägaren om du ser någonting du gillar, oftast blir hon bara smickrad.

2. Ta hänsyn till huset och omgivningarna. Alla typer av hus passar inte i alla kulörer, så är det bara. Husets arkitektur och ålder spelar stor roll, hämta inspiration från hus från samma tidsålder. Tänk också på att närliggande byggnader kan ”färga av sig” och ge oväntade färgstick. Glöm heller inte grannarna, planerar du något spektakulärt är det klokt att diskutera det först, för grannsämjans skull…

3. Välj en färg som ser lite ”smutsig” ut på färgprovet. Starka färger blir lätt skrikiga och all färg upplevs som ljusare och starkare på en större yta. Lite svärta i färgen gör att den blir mer harmonisk för ögat.

4. Provmåla. Ger du dig på en större förändring är det mödan värt att provmåla några kvadratmeter i ett par olika nyansskiftningar. Antingen målar du direkt på fasaden, eller på en skiva som du kan flytta runt efter solens gång, färg förändras i olika ljus.

5. Våga vara personlig. Vad gillar du och din familj för kulörer? Att som hängiven AIK:are våga sig på att ge det gula huset svarta detaljer kan bli en riktig lyckträff. Däremot ska du vara försiktig med klarblå nyanser. Är blått favoritfärgen, satsa istället på en blågrå nyans.

6. Tänk på miljön. Ett perfekt färgsatt hus är inte bara målat med en harmonisk och vacker kulör, det är också målat med en färg som ger minsta möjliga påverkan på naturen. Välj vattenburna produkter, det finns för i princip alla behov och går att måla över de flesta färger. Välj färg märkt med EU-blomman eller annan seriös miljömärkning.


Alcros färgsättningsprogram

Känner du dig mogen för en färgförändring finns det massor av inspiration att hämta, börja med att ta en titt på några vackert färgsatta hus här – ¤fotoserie¤ 
OBS! Tänk på att kulören inte ser exakt likadan ut på skärmen som i verkligheten.

Mer inspiration och goda råd får du förstås hos din färghandlare, men även i bokhandeln och på nätet, där du hos några av färgtillverkarna kan prova olika kulörkombinationer i färgsättningsprogram.

Här är några förslag:

På nätet:
viivilla.se
www.fargriket.com
www.maleri.se
www.alcro.se
www.beckers.se
www.fluggerfarg.se
www.nordsjo.se
www.jotun.se

Böcker:
Utvändig färgsättning av Karin Fridell Anter, Formas
Målarbok, så målar du själv ute och inne, av Per Hemgren och Henrik Wannfors, Svensk Byggtjänst

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar