Kärlek uppåt väggarna

I över 20 år har hon arbetat med sin passion, att återskapa och samla tapeter. Möt tapetmakerskan vars arbete är helt unikt.

I över 20 år har hon arbetat med sin passion,

Birgit Burström tar emot en varm augustidag i sitt röda hus på Långholmen i Stockholm, ett stenkast från Riddarfjärden. Huset, som från början varit en gammal fångvaktarbostad, är nu tapetverkstad på nedre botten och bostad på övervåningen.

Birgit Burström är tapetmakerska. Hon är även den enda tapetmakerskan i Sverige i sitt slag. Det innebär att hon rekonstruerar gamla tapeter och tapetmönster på tidsenligt sätt med tidstrogna färger och verktyg.

Dessutom har hon under många år samlat kubikmetervis med originaltapeter, något som med tiden blivit en verklig kulturskatt. Vid ett par tillfällen har hon medverkat i teve där hon bett folk att skicka henne gamla tapeter, rullar eller fragment, som legat och skräpat på vindar och i källare. Fortfarande får hon paket från människor som vill hjälpa henne med tapetsamlingen. Rullarna säljer hon eftersom det inte finns tid att trycka dem på nytt.

Ökad medvetenhet för värdet i det gamla

Intresset för Birgit Burströms arbete är stort och kunderna är många. Det finns ett behov av att restaurera och konstruera gamla miljöer, allt från slott och herrgårdar till restauranger och i olika reklamsammanhang. Hennes kunder är både föreningar och företag men även privatpersoner.

– Folk är mycket mer medvetna nu än för tio år sedan. Tidigare var folk så otroligt snabba på att riva, allt skulle bort och upp med nytt. Nu finns en annan känsla för värdet i det gamla, säger Birgit Burström och hon uppmanar oss att renovera gamla hus varsamt.

– Riv inte ner de originaltapeterna i till exempel ett gammalt torp. Sätt hellre en skiva på väggen och tapetsera över så att de bevaras till eftervärlden i originalmiljö. Eller skicka åtminstone de gamla tapeterna till mig, ber hon.

Mer jobb än tid

Det var tre saker som gjorde att Birgit Burström började arbeta med att rekonstruera tapeter. För det första var hon gammal kartriterska och kunde konsten att rita. För det andra hade hon jobbat på en reklamfirma och var kunnig i screentryck-processen. Och för det tredje – hennes enorma intresse och kärlek för gamla hus.

– Jag började min verksamhet i Norrland men det gick naturligtvis inte runt. Alla muséer och herrgårdar ligger ju söderut. 1989 kom jag till Stockholm och i dag har jag mer jobb än jag hinner med, berättar hon.

Screentryck är den tryckmetod

Komplicerad process

Med hjälp av ett fragment från originaltapeten kan Birgit Burström återskapa en kopia. För att få rätt struktur på riktigt gamla tapeter, fram till 1800-tal, gäller det ofta att använda handgjort papper. Dessa fogas sedan samman med ett speciellt lim. Screentryck är den vanligaste tryckmetoden som hon använder. Färgen pressas genom en screenduk som sedan placeras i en ram. En duk görs för varje färg och varje ram trycks sedan för sig. Men hon använder även schablontryck och blocktryck.

Hon måste använda samma typ av färger, lim och redskap som man gjorde då. Det är inte gjort i en handvändning och naturligtvis blir priset därefter. Att få en tapet rekonstruerad kostar 5 000 kronor per färg och 750 kronor för varje tryckt rulle. Minimum är en beställning av tio rullar.

Birgit Burström älskar sitt arbete och allt som har med tapeter att göra.

– Det finns en stor mångfald i tapeter; färger, mönster och det finns ett enormt utbud. På 20 år har jag kanske träffat på samma tapetmönster två-tre gånger, berättar hon och ingen kan missta sig på entusiasmen i hennes ögon.

Blocktryck är den äldsta metodenTrycket på rullgardinen har Birgit gjort

Vill du skicka gamla tapeter/bårder till Birgit?

Adressen är:
Birgit Burström
Lilla Knapersta, Långholmen
117 33 Stockholm

Lite historik:

Det var på 1800-talet som man uppfann tapet på rulle, så kallad löpande bana. Tidigare hade man klistrat ihop handgjorda pappersark. Eftersom papper var en lyxvara var det bara mycket välbärgade människor som hade råd att tapetsera. Den äldsta tapeten man hittat i Sverige är från 1500-talet och finns i Rosenvingska huset i Malmö. På 20- och 30-talet skedde en explosionsartad utveckling på tapetmarknaden. Då kom enorma mängder tapeter i olika kvaliteter, färger och former.

Ofta är tapetfragmentenBirgit Burström

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar